Η μεγαλύτερη διάκριση για έναν αρχιτέκτονα δεν είναι άλλη από τα Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής. Ενώ, τιμή για τη χώρα μας αποτελεί το γεγονός ότι το Contemporary Space Athens φιλοξενεί την Έκθεση The City and the World. Τους τοίχους αυτού του πρωτότυπου, φιλόξενου και άρτια οργανωμένου χώρου στην οδό Μητροπόλεως κοσμούν μερικά από τα ομορφότερα και “εξυπνότερα” κτίρια παγκοσμίως, μαζί με βασικά στοιχεία αρχιτεκτονικής, περιγραφή και ανάλυση της χρηστικότητας των οικοδομημάτων αυτών από τους ίδιους τους δημιουργούς τους.

Διεθνή Αρχιτεκτονικά Βραβεία Έκθεση (15)

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όταν η υπεύθυνη επικοινωνίας του χώρου, Κωνσταντίνα Γελαδάκη, με ειδοποίησε για την παρουσία των βραβείων στην Ελλάδα, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν πόσο συναρπαστικό είναι μία τόσο σημαντική διοργάνωση, όπως τα International Architecture Awards 2016 να φιλοξενούνται στη χώρα μας. Και το δεύτερο ήταν η ελπίδα μου οι Έλληνες του χώρου να βρούν λίγο χρόνο να θαυμάζουν αυτό που πραγματικά είναι άξιο θαυμασμού…

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20:00, στο Divani Palace Acropolisσε μία πολύ όμορφη εκδήλωση έγινε η απονομή των βραβείων.

https://www.instagram.com/p/BK6XmvEjQuQ/

Κτίρια απ’ άκρη σ’ άκρη και οι αρχιτέκτονές τους βραβεύθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τις 370 συνολικά συμμετοχές, 130 έργα από 43 χώρες, που αναδεικνύουν τις νέες τάσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή κτιρίων και λοιπών κτιστών υποδομών, διακρίθηκαν για το 2016 βάσει αρχιτεκτονικής και εναρμονισμού με τη φύση και το περιβάλλον. Ανάμεσά τους η Casa Brutale Opa – ίσως η πιο διάσημη σύγχρονη κατοικία διεθνώς – και το Iceberg Aarhus στη Δανία…

Έκθεση Αρχιτεκτονικής "The City and the World" Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016: Ένα ταξίδι στα ωραιότερα κτίρια του κόσμου

Μερικά από τα διασημότερα αρχιτεκτονικά γραφεία στον κόσμο έλαβαν μέρος και αυτήν τη χρονιά στον διαγωνισμό. Αξίζει να αναφέρουμε μερικά ονόματα, όπως οι Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, Zaha Hadid Architects, Foster + Partners, AECOM, C.F. Møller Architects, Toyo Ito & Associates, Vo Trong Nghia Architects, Haworth Tompkins, Edward Suzuki Associates, Carlos Zapata Studio, Antoine Predock Architect PC

Λόγος φυσικά πρέπει να γίνει και για τους διοργανωτές, το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design με έδρα την Γκαλένα στο Ιλινόις της Αμερικής και το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies με έδρα το Δουβλίνο και την Αθήνα, που συνέπραξαν για μία σειρά καλά οργανωμένων και πολύ προσιτών στο κοινό εκδηλώσεων που καταλήγουν στην πιο ενδιαφέρουσα έκθεση που μπορεί να επισκεφθεί ένας αρχιτέκτονας – ή μη – στην Ελλάδα.

International Architecture Awards Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016 απονομή έκθεση The City and the World

Μαζί με τις εκδηλώσεις για τα Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής απονεμήθηκε στην εταιρεία LAVA Laboratory for Visionary Architecture το βραβείο European Prize for Architecture για το 2016.

Η εταιρεία LAVA Laboratory for Visionary Architecture ιδρύθηκε το 2007 από τους αρχιτέκτονες  Chris Bosse,  Alex  Rieck, και τον Tobias Wallisser. Πρόκειται για ένα δίκτυο γραφείων με έδρα το Βερολίνο, το Σίδνεϊ και τη Στουτγκάρδη. Η  LAVA έχει ξεπεράσει τα παραδοσιακά όρια των αρχιτεκτονικών μορφών και σκέψης, και έχει χαράξει μια νέα πορεία πέρα από τα όρια της σύγχρονης  αρχιτεκτονικής.

Για κάθε νέο κτίριο ή οποιαδήποτε αρχιτεκτονική εφαρμογή “δανείζονται” δομές και γεωμετρικά σχήματα από την και το περιβάλλον όπως οι νιφάδες χιονιού, τους ιστούς αράχνης, τις σαπουνόφουσκες με σκοπό τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την αρμονία του ανθρώπου μέσα στο αστικό τοπίο.

Με αφορμή την απονομή του βραβείου ένας εκ των ιδρυτών, ο Alex  Rieck έδωσε μία εξαιρετική διάλεξη στο Divani Palace Acropolis. Προσιτός, κατανοητός και σαφής, μα πάνω απ’ όλα ενθουσιώδης για ένα αντικείμενο που δεν είναι απλώς εργασία γι’ αυτόν, αλλά τρόπος ζωής, ο Alex Rieck αποκάλυψε ότι ένας καλός αρχιτέκτονας δεν είναι απλώς ένας σχεδιαστής, αλλά ένας θαυματοποιός μαθηματικός που με φαντασία και εργασία μπορεί να δημιουργήσει τους κατάλληλους αλγόριθμους που θα “στηρίξουν” ένα νέο οικοδόμημα με αφορμή μια “χιονονιφάδα”.

Έκθεση Αρχιτεκτονικής "The City and the World" Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016: Ένα ταξίδι στα ωραιότερα κτίρια του κόσμου

Τα εγκαίνια της έκθεσης The City and the Worldπραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στο Contemporary Space Athens, Μητροπόλεως 74, στην Πλάκα. Στην έκθεση παρουσιάζονται τα έργα των βραβευμένων αρχιτεκτονικών γραφείων με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και videos.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου 2016, με ελεύθερη είσοδο.

Γιατί να την επισκεφθείτε;

Γιατί αν μη τι άλλο μερικά από τα ομορφότερα κτίρια του κόσμου, που ο καθένας μας θα ήθελε να φωτογραφίσει από απόσταση αναπνοής, κοσμούν τους τοίχους αυτής της γκαλερί.

Και πιστέψτε μας, αν περάσετε μία βόλτα από το Contemporary Space Athens και την Έκθεση  The City and the Worldθα νιώσετε ότι ταξιδεύετε σε δεκάδες χώρες μονομιάς.

Καλή απόλαυση!

Έκθεση Αρχιτεκτονικής "The City and the World" Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016: Ένα ταξίδι στα ωραιότερα κτίρια του κόσμου


The City and the World

Διάρκεια Έκθεσης: έως 30/10/2016

Είσοδος ελεύθερη

Ημέρες& Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Κυριακή, 14.00-21.00

Contemporary Space Athens

The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies

Μητροπόλεως 74, Πλάκα

close

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ