Ξεκίνησα με τη σταυροβελονιά ως γιατροσόφι για το άγχος μου. Σιγά σιγά η σταυροβελονιά έγινε ανεβατό. Κατάλαβα και ότι μπορώ να τα συνδυάσω με την παλιά μου τέχνη το σχέδιο και ξεκίνησα να κάνω τα δικά μου patterns.

Αν με ρωτήσεις για ένα από τα πράγματα που έμαθα να αγαπώ και από τις δυο μου γιαγιάδες, θα σου πω το κέντημα. Και οι δύο ήταν σε κάποιες φάσεις της ζωής τους ράφτρες, οπότε η επαφή με τις κλωστές και τα βελόνια ήταν η καθημερινότητά τους.

Η μία στο χωριό και η άλλη στον Πειραιά. Και οι δύο, όμως, κεντούσαν. Της γιαγιάς μου της Σαββούλας (ναι, εξ’ου και η ονομασία της Σάββυς!) της άρεσε πολύ να φτιάχνει καδράκια με τα κεντήματά της. Έχω κάποια μικρά οβάλ με λουλουδάκια στον τοίχο μου, και ένα υπέροχο ακόμη, μεγάλο κάδρο, με τη μορφή της Παναγίας κεντητή με χρυσή κλωστή σε κατάμαυρο φόντο. Η άλλη μου γιαγιά, η Ντίνα, είχε μάλιστα σπουδάσει κέντημα και πατρόν! Ήταν από τις καλύτερες ράφτρες στο χωριό και φυσικά όταν ήρθε στην Αθήνα συνέχισε να ράβει τα δικά της φορέματα και να κεντά τα λευκά είδη της προίκας της. Και οι δύο λάτρευαν τα λουλούδια και το βελονάκι. Έμαθα, λοιπόν, κι εγώ από μικρή να κεντάω και ελκόμενη από την αγάπη των αγαπημένων μου γιαγιάδων γι’ αυτήν την τέχνη.

Από τη στιγμή που μπήκε στη ζωή μου το Instagram, ένας παράδεισος κεντητών απλώθηκε στα χέρια μου. Σχέδια, χρώματα, κλωστές… Μέσα σε αυτό το χάος ένιωσα την ανάγκη να μάθω από μία νέα καλλιτέχνη του κεντήματος τι έφερε την τέχνη αυτή back to life (έφυγε άραγε ποτέ;), τι είναι τελικά αυτό που τραβά τη νέα γενιά στο κέντημα και πόσο εύκολο είναι να πιάσεις βελόνα και κλωστή και να κάνεις την πρώτη σου σταυροβελονιά!

Η Υλένια, ή κατά κόσμον The Greek Stitch, δέχτηκε να με ξεναγήσει στον κόσμο του κεντήματος, στην τέχνη που αγαπά και έχει κάνει πια δική της. Μία μαθηματικός – data analyst ερωτεύεται τις κλωστές, και είναι μάλλον από τους λίγους ανθρώπους που δεν εισήλθαν στον χώρο του κεντήματος από τις γιαγιάδες τους!

Αυτή είναι, λοιπόν, η The Greek Stitch, και οι δημιουργίες της…

* * *

Καλωσήρθες στο ART.harbour! Χαίρομαι πολύ που έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την τέχνη του κεντήματος παρέα.

Καλώς σας βρήκα ART.harbour και Ελίζα! Η χαρά όλη δική μου που θα τα πούμε παρέα!

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα βασικά. Ποια είναι η Υλένια και ποια η ιστορία του The Greek Stitch;

Για να σας συστηθώ πλήρως λοιπόν. Είμαι η Υλένια – από το Τριανταφυλλένια, ζω στη Θεσσαλονίκη, λατρεύω τον καλό καφέ και τις αποχρώσεις του ουρανού. Είμαι μαθηματικός και τις ώρες που δεν κεντάω, εργάζομαι ως data analyst.

Ξεκίνησα με τη σταυροβελονιά ως γιατροσόφι για το άγχος μου. Σιγά σιγά η σταυροβελονιά έγινε ανεβατό. Κατάλαβα και ότι μπορώ να τα συνδυάσω με την παλιά μου τέχνη το σχέδιο και ξεκίνησα να κάνω τα δικά μου patterns. Πλέον ήθελα μια πλατφόρμα για να επικοινωνώ αυτή τη δημιουργικότητα μου και με άλλους, μου φτιάξαμε ένα logo με τον φίλο μου και εγένετο The Greek stitch.

Τα τελευταία χρόνια η τέχνη του κεντήματος έχει επανέλθει δυναμικά στον χώρο των arts and crafts.  Ποια θα έλεγες εσύ ότι είναι η μαγεία του κεντήματος και τι είναι αυτό που έλκει τόσο κόσμο σ’ αυτό;

Η υπομονή και η συγκέντρωση. Το mindfulness να το θέσω σε απλά ελληνικά 😊. Η ηρεμία που τόσο χρειαζόμαστε όλοι και βρίσκεται σε παλιές απλές συνήθειες. Για εμένα το κέντημα είναι ένα είδος διαλογισμού, σε βοηθάει να είσαι στο τώρα. Να συγκεντρώνεσαι σε αυτό που κάνεις. Αυτό είναι που το κάνει αγχολυτικό και το φέρνει ξανά στο προσκήνιο.
Evil eye

Μίλησε μας για τη διαδικασία της δημιουργίας. Από το πρώτο βήμα, που διαλέγεις τις κλωστές για παράδειγμα και κάνεις τον σχεδιασμό, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου και το display…

Είναι σίγουρα μια χρονοβόρα διαδικασία. Από το πρώτο βήμα που περιέγραψες μέχρι το τελευταίο μπορούν να περάσουν και μήνες. Εγώ προσωπικά ξεκινάω με το σχέδιο. Κάνω πάντα ένα με δύο προσχέδια με μολύβι, και αφού καταλήξω στο τελικό σχέδιο το περνάω με μελάνι, για να φαίνεται πιο καθαρά στο επόμενο βήμα που είναι να το περάσω στο ύφασμα. Συνήθως μετά είναι το σημείο που διαλέγω τη βασική μου παλέτα χρωμάτων και ξεκινάει το κέντημα (αυτό που απολαμβάνω περισσότερο!). Πολύ συχνά θα προσθέσω και άλλα χρώματα on the go. Και τέλος, πρέπει να “ασφαλίσω” το κέντημα πάνω στο τελάρο. Μετά μπορώ να ξεκινήσω την φωτογράφιση!

Είναι εύκολο να μάθει κανείς να κεντάει;

Είναι πολύ εύκολο, αλλά θέλει υπομονή. Οπότε θα πρέπει να σου αρέσει. Εγώ είμαι πλήρως αυτοδίδακτη. Το YouTube είναι ένας μικρός θησαυρός για οποιοδήποτε craft στις μέρες μας και το ίδιο και για το κέντημα. Επίσης, οι πηγές έμπνευσης είναι άπειρες (Instagram, Pinterest, Reddit) και η “κεντητική” κοινότητα σε αυτές τις πλατφόρμες πολύ θερμή! Οπότε εάν έχεις ερωτήσεις στο δρόμο, θα βρεις σίγουρα τη λύση.

Μία ακόμη ερώτηση… Πολλοί μπορεί να θελήσουν να δοκιμάσουν το κέντημα ως hobby, το θέμα είναι, είναι ένα ακριβό hobby;

Σίγουρα δεν είναι ακριβό να ξεκινήσεις! Όσο περνάει ο καιρός όμως και θέλεις να δοκιμάσεις καινούριες πρώτες ύλες, πολλά διαφορετικά υφάσματα, μπορεί και να γίνει!

Ποιες είναι οι μέθοδοι κεντήματος, και ποια είναι η δική σου αγαπημένη τεχνική;

Είναι πάρα πολλές και δεν νομίζω ότι τις ξέρω και εγώ όλες ακόμα! Οι πιο διαδεδομένες είναι η σταυροβελονιά (που είναι μια κατηγορία από μόνη της) και το ανεβατό (ή satin stitch) που μοιάζει με οποιοδήποτε κέντημα θα έβρισκες πάνω σε ένα ρούχο.

Εγώ λατρεύω την τεχνική με την οποία κεντιούνται τα φύλλα, τη βρίσκω την πιο χαλαρωτική και μου αρέσει πάρα πολύ και μια τεχνική που λέγεται “French knot”, φανταστείτε την σαν ένα μικρό μπουμπουκάκι. Ταυτόχρονα όμως η πρώτη μου αγάπη και παντοτινή θα είναι η κλασσική σταυροβελονιά.

Είδα μια φωτογραφία σου στο Instagram, όπου κεντάς στο αεροπλάνο! Είναι πραγματικά μια τέχνη που την παίρνεις παντού, έτσι;

Πραγματικά παντού! Είναι με διαφορά η αγαπημένη μου ασχολία για τα ταξίδια. Μπορείς να κεντήσεις στο αεροπλάνο, στο τρένο, στον ΟΑΣΘ πιστεύω όχι βέβαια… Εγώ κουβαλάω σχεδόν πάντα μαζί μου μια πάνινη τσάντα με τα «του κεντήματος». Επίσης είναι πάρα πολύ ωραίο να κεντάς έξω στη φύση και στην παραλία!

Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έρθει σε μια πρώτη επαφή με το κέντημα από τις γιαγιάδες μας, ειδικά στην Ελλάδα. Εσένα ποια ήταν η πρώτη σου συνάντηση με την τέχνη του κεντήματος και πότε είπες ότι “αυτό μου ταιριάζει, θα το κάνω!”;

Όπως τα λες, στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γιαγιά ακόμα το κέντημα. Και γι’ αυτό νομίζω παραμένει και λίγο παρεξηγημένο ακόμα – σε σχέση με άλλες χώρες. Για παράδειγμα εγώ από τη δικιά μου γιαγιά δεν είχα ακούσει ποτέ για κέντημα. Έμαθα αργότερα ότι όταν ήταν μικρή την πίεζαν να κεντήσει και της είχε μείνει τραύμα!

Η δική μου ιστορία είναι κάπως διαφορετική. Για ενάμιση χρόνο περίπου ζούσα στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα πήγα στη Φρανκφούρτη για ένα μεταπτυχιακό. Η πίεση και το άγχος της καθημερινότητάς μου εκεί επηρέασαν δυστυχώς την ψυχική μου υγεία. Και ξέρεις τι λένε, έχεις άγχος? Πλέξε ένα κασκόλ. Έλα, όμως, που το πλέξιμο το είχα δοκιμάσει και δεν μου έκατσε. Ποια είναι η επόμενη λύση, μα φυσικά η παραδοσιακή σταυροβελονιά της γιαγιάς που λες. Ένα πρωί απλά αγόρασα ένα σχέδιο σε σταυροβελονιά (τριαντάφυλλο μάλιστα) και ξεκίνησα. Και το κατάλαβα αμέσως ότι μου ταιριάζει, ήταν έρωτας με την πρώτη βελονιά!

Fall

στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γιαγιά ακόμα το κέντημα… εγώ από τη δικιά μου γιαγιά δεν είχα ακούσει ποτέ για κέντημα. Έμαθα αργότερα ότι όταν ήταν μικρή την πίεζαν να κεντήσει και της είχε μείνει τραύμα!

Που μπορούμε να βρούμε εσένα και τα υπέροχα σχέδιά σου;

Εμένα θα με βρείτε κυρίως στο Instagram στο @thegreekstitch, αλλά και στο Facebook αντίστοιχα The Greek Stitch. Έχω και ένα μαγαζάκι στο etsy, αλλά είμαι πάντα ανοικτή σε οποιαδήποτε επικοινωνία. Και εάν είστε και στη Θεσσαλονίκη μπορεί να τα πούμε και από κοντά!

Υλένια, σ’ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα μας! Εύχομαι όμορφες στιγμές σαν πολύχρωμες κλωστές!

Εγώ ευχαριστώ Ελίζα μου για την ευκαιρία που μου έδωσες να μιλήσω για την τέχνη που αγαπώ! Μπράβο για την όμορφη πρωτοβουλία σου και καλή συνέχεια στο λιμάνι των τεχνών!

Μήπως θέλεις να κερδίσεις ένα όμορφο κεντητό από την The Greek Stitch? Βρες τον διαγωνισμό στα Socials του ART.harbour!

Facebook

Instagram

Twitter


Βρείτε την εδώ:

Facebook

Instagram 

close

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ

2 ΣΧΟΛΙΑ

    • Καλησπέρα Αργυρώ!
      Συμφωνώ απόλυτα. Είναι υπέροχο να βλέπεις φρέσκιες ιδέες να μπλέκονται με την παράδοση!! 🙂
      Ελίζα

Εσύ τι λες;

Please enter your comment!
Please enter your name here