www.blackwells.co.uk

Τετάρτη, 1η Ιουνίου 2016… μπήκε επισήμως το καλοκαίρι, ημερολογιακά αλλά και συναυλιακά. Το Release Athens Festival αγκυροβόλησε στην Πλατεία Νερού στο Φάληρο και μαζί του έφερε τους Beirut (πολλά θαυμαστικά)!!! Είναι η πρώτη χρονιά του Release Festival, που ελπίζουμε να γίνει θεσμός στα συναυλιακά μας καλοκαίρια 🙂.

Release Athens Festival 2016: Μια φορά και έναν καιρό… ήταν οι Beirut στην Αθήνα!

Γύρω στις 5 μ.μ. οι πρώτοι θεατές έχουν αρχίσει να καταφθάνουν. To line up είχε ως εξής:

17.00 / Moa Bones
18.00 / Irene Skylakaki
19.10 / Cass McCombs
20.50 / Daughter
22.30 / Beirut

Release Athens Festival 2016: Μια φορά και έναν καιρό… ήταν οι Beirut στην Αθήνα!

Γύρω στις 8:30 μ.μ. είμαστε στην Πλατεία Νερού. Λίγο οι δουλειές, λίγο οι υποχρεώσεις καθυστερούν την άφιξή μας στο Φεστιβάλ αλλά φίλοι είναι ήδη εκεί για να καταγράψουν στιγμιότυπα… Irene Skylakaki, Cass McCombs και Daughter, τους οποίους και προλάβαμε…

Δυο κουβέντες με ανθρώπους που έχεις να δεις καιρό και χαίρεσαι που ανοίγεις το συναυλιακό καλοκαίρι μαζί τους, ηλιοβασίλεμα, ουρανός και θαλασσινό αεράκι, χαλαρός κόσμος, χαμόγελα, αγωνία για ένα συγκρότημα που θα ακολουθούσες παντού… ανάσα.

Από τις 9:30 μ.μ. και μετά μετράω τα λεπτά, τα δευτερόλεπτα… Ήρθε η ώρα να πλησιάσουμε τη σκηνή. Οι Daughter ολοκληρώνουν την εμφάνισή τους – η οποία ήταν μελωδική, εσωτερική και είχε πιστούς fan – και γύρω στις 10:10 μ.μ. ετοιμάζεται η σκηνή για τους Beirut!

Release Athens Festival 2016: Μια φορά και έναν καιρό… ήταν οι Beirut στην Αθήνα!

Έχουμε στήσει αυτιά, μάτια ορθάνοιχτα, χαμόγελα έτοιμα, φωτογραφικές μηχανές το ίδιο και το καρδιοχτύπι να «παραμονεύει»! Στις 10:30 μ.μ. οι Beirut, μετά από 10 χρόνια περίπου (2007), επιστρέφουν στην Αθήνα και το 1ο Release Athens Festival.

Ο Zach Condon, επικεφαλής του αγαπημένου συγκροτήματος, μαζί με τους δεξιοτέχνες μουσικούς του, βγαίνει στην σκηνή. Ατμοσφαιρικός φωτισμός, χειροκροτήματα και κατευθείαν στο ψητό… τη μουσική… τα τραγούδια! “Scenic World”, “As needed”, “Perth” και φύγαμεεε 🙂 το ταξίδι μόλις ξεκίνησε, γιατί αν δεν είναι η μουσική μέρος του ταξιδιού και ταξίδι καθαυτό, τότε κάπως δε νιώθουμε σωστά τα πράγματα.

Release Athens Festival 2016: Μια φορά και έναν καιρό… ήταν οι Beirut στην Αθήνα! Release Athens Festival 2016: Μια φορά και έναν καιρό… ήταν οι Beirut στην Αθήνα! Release Athens Festival 2016: Μια φορά και έναν καιρό… ήταν οι Beirut στην Αθήνα!

Τα πνευστά δίνουν τον ρυθμό, τόσο καθαρό, σχεδόν κρυστάλλινο σα γάργαρο νερό που παρασέρνει τις λέξεις, τους στίχους, τη μελαγχολική φωνή του Zach Condon που συνάμα σε ηρεμεί, σε ταξιδεύει. Το ουκουλέλε ή γιουκαλίλι (είδος κιθάρας μικρού μεγέθους) και χαρακτηριστικό του Zach Condon μάς καλεί να αφεθούμε… (trivia: ο Zach Condon δεν μπορεί να παίξει κιθάρα εξαιτίας ενός τραυματισμού του στον καρπό, που εμποδίζει το χέρι του να αγκαλιάσει πλήρως το λαιμό της κιθάρας)“Elephant Gun”, “Postcards from Italy”, “Rip Tide”, “Nantes” και τα κινητά έχουν πάρει φωτιά, όσο και οι καρδιές μας… κι άλλα τραγούδια… “East Harlem”“Santa Fe”, “The Akara”, “My Night with the Prostitute from Marseille” από το March of the Zapotec/Holland EP, και κάποια που ίσως ξέχασα γιατί μάλλον ταξιδεύουμε… πετάμε!!

Μουσική τελετουργία χωρίς πολλά λόγια«Μήπως έχει κανείς τα κλειδιά από αυτά τα σκάφη;» ρώτησε ο Zach Condon, ενώ κατά τη διάρκεια της βραδιάς ακολούθησαν πολλά «Ευχαριστώ» και «Είστε φανταστικοί». Διψασμένοι για το ταξίδι στους γοητευτικούς ήχους των Beirut, ίσως πολλοί αισθανθήκαμε την έλλειψη ενός ρυθμού που θα απογείωνε το δυναμικό και ταξιδιάρικο αυτό κράμα βαλκανικών, φολκ και indie ήχων του πολυαγαπημένου αμερικανικού συγκροτήματος. Στο τέλος όμως, όταν νιώθεις όσα έλαβες συνολικά κάτω από τη σκηνή, συνηδειτοποιείς… πως οι μελωδίες των Beirut είναι ένα γλυκό αγκάλιασμα, που αν θες μπορεί να γίνει άνετα και θεραπευτικό, όπως η μουσική άλλωστε.

Release Athens Festival 2016: Μια φορά και έναν καιρό… ήταν οι Beirut στην Αθήνα! Release Athens Festival 2016: Μια φορά και έναν καιρό… ήταν οι Beirut στην Αθήνα!

Με συναισθήματα και σκέψεις πάνω από τη γη, κάπου κοντά στα σύννεφα, πέρασε σχεδόν 1,5 ώρα με τους Beirut στη σκηνή. Εννοείται δεν τους αφήσαμε να φύγουν έτσι… Encore με “Pacheco”, διασκευή του “Serbian Cocek” των A Hawk and a Hacksaw, “Gulag Orkestar” από τις πρώτες ηχογραφήσεις του συγκροτήματος το 2006, “The Flying Club Cup”Αποχαιρετάμε τους Beirut με διάθεση για τις επόμενες ημέρες, να ακούμε στο repeat τις μουσικές τους και να ταξιδεύουμε…

Και κάπως έτσι, το Release Athens Festival ξεκίνησε το ταξίδι του… Ελπίζουμε να ταξιδεύουμε μαζί του μουσικά, τα χρόνια που έρχονται.

Release Athens Festival 2016: Μια φορά και έναν καιρό… ήταν οι Beirut στην Αθήνα!


Κείμενο: Νάντια Σουφλή

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Δοανόγλου

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ