Κάθε πρόσωπο κρύβει το μυστήριο μιας άλλης ανθρώπινης ύπαρξης… Το να μπορέσω να τη φέρω στην επιφάνεια ήταν και είναι για μένα στόχος και πάθος ζωής.

Philippe Halsman

(2 Μαΐου, 1906, Ρίγα, Λετονία – 25 Ιουνίου, 1979, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)

Γεννήθηκε το 1906 στη Λετονία, κατηγορήθηκε για πατροκτονία σε ηλικία 15 ετών και φυλακίστηκε.

Εγκαταλείπει την μηχανική που σπουδάζει στη Δρέσδη για να αφοσιωθεί στην μεγάλη του αγάπη, τη φωτογραφία. Από τη Γαλλία και τη Vogue, διέφυγε στην Αμερική κυνηγημένος, ως Εβραίος, από τους Ναζί, με τη βοήθεια της οικογένειας του Αϊνστάιν που του είχε αδυναμία.

Η πιο διάσιμη φωτογραφία του είναι το πορτρέτο του διάσημου επιστήμονα θλιμμένο για τη συμβολή του στην εποχή των ατομικών όπλων.

Μάλλον ο πιο “απολαυστικός” φωτογράφος του 20ου αιώνα.

Ένας συνδυασμός ζωντάνιας, λάμψης και ερωτισμού κάνουν τις φωτογραφίες του Halsman εξώφυλλα του περιοδικού Life 100 φορές, ενώ αποτέλεσε την πρωτότυπη εικόνα της ευημερούσας αμερικανικής κοινωνίας.

Συνεργάζεται με τον Dali και από εκεί μπορεί να κρίνεις κανείς την “τρέλα” και τη φαντασία του φωτογραφικού του υλικού.

Από τον Woody Allen και τη Marilyn, στον Alfred Hitchock, τον Andy Warhol και τον Jean Cocteau… O Halsman έγινε μεγάλος και τρανός από την τεχνική του Jump.

Η αρχή έγινε το 1951, φωτογραφίζοντας διάφορους κωμικούς για το NBC εν ώρα εργασίας στον αέρα. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο συναρπαστικό και γοητευτικό που ο ένας μετά τον άλλον διάσημοι αστέρες του Hollywood ζητούσαν να φωτογραφηθούν στον αέρα.

A video posted by ART.harbour (@art.harbour) on

close

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ