“Νάρκισσος & Ηχώ… και άλλες μεταμορφώσεις” στο Από Μηχανής θέατρο: μία παράσταση για τον σεβασμό και την αγάπη

-

«ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο των μεταμορφώσεων»

Η περασμένη Τετάρτη μου δε θύμιζε σε τίποτα μια καθημερινή Τετάρτη στο μέσο της εβδομάδας. Ως η επόμενη μέρα των Χριστουγέννων, όφειλε να είναι κάτι ξεχωριστό· έτσι κι έγινε. Ξεκίνησε με πρωινή βόλτα στο πάρκο με τη Σάββυ και μετά το πρόγραμμά μου με ήθελε στο μετρό Κεραμεικός με κατεύθυνση προς το Από Μηχανής θέατρο.

Αυτός ο υπέροχος χώρος στον πεζόδρομο της Ακαδήμου στον αριθμό 13 φιλοξενεί το Από Μηχανής θέατρο με το δικό του χαρακτηριστικό και μοναδικό interior design. Στο παρελθόν, μας έχει χαρίσει πολλές καλές θεατρικές στιγμές με το ART.harbour, αυτή τη φορά, όμως, μία παιδική παράσταση παραγωγής της ομάδας ΘΕΑΜΑ, Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία, ήταν ο λόγος που βρισκόμουν εκεί. Και ο τίτλος αυτής: Νάρκισσος & Ηχώ… και άλλες μεταμορφώσεις”.

Ως λάτρης της μυθολογίας, ανυπομονούσα να απολαύσω αυτήν την εκδοχή των διηγήσεων, μα πάνω απ’ όλα με ενδιέφερε πολύ να παρατηρήσω τις αντιδράσεις και την αντιμετώπιση των παιδιών απέναντι σε ηθοποιούς με αναπηρία, κάτι που δυστυχώς δε συναντάμε συχνά στην ελληνική τουλάχιστον θεατρική σκηνή.

Νάρκισσος & Ηχώ: μία παράσταση για τον σεβασμό | Ελίζα Σουφλή Oι νεαροί θεατές αγκάλιασαν τη διαφορετικότητα, έπαιξαν και τραγούδισαν όλοι μαζί, μία ομάδα δεμένη που λειτουργεί με σεβασμό στην ανθρώπινη ποικιλομορφία.

Στα πλαίσια της ιστορίας του έργου οι θεατές παρακολουθούν τρεις μύθους: Νάρκισσος & Ηχώ, Ο μύθος της Αράχνης και Ήλιος και Φαέθων. Συναντούν τον όμορφο νεαρό Νάρκισσο (Κωνσταντίνος Λούκας), που τόσο αγαπά και ποθεί τον εαυτό του, που κάπου-κάπου ξεχνά την ομορφιά τριγύρω του, την αέρινη παρουσία της νύμφης Ηχούς (Έλη Δρίβα) που ερωτεύεται τον Νάρκισσο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να του μηνύσει τον έρωτά της, την υπεροπτική παρουσία της υφάντρας Αράχνης (Ευαγγελία Σχοινά) και γίνονται μάρτυρες της μονομαχίας της με τη θεά Αθηνά (Ελιάνα Περηφάνου). Συνοδεύουν τον ατρόμητο Φαέθωνα (Κωνσταντίνος Λούκας) στις περιπέτειές τους και τυφλώνονται από το φως του θεού Ήλιου (Πάνος Ζουρνατζίδης), ενώ βοηθούν τη Γη (Ευαγγελία Σχοινά) να συνέλθει από τις αταξίες των μυθικών ηρώων.

Στην εξέλιξη του μύθου βοηθά η πασπαρτού παρουσία της τρελούλας Ίριδας (Ελιάνα Περηφάνου) που μας ωθεί κάθε στιγμή να μεταμορφωθούμε σε αυτό που μάς λέει η καρδιά μας, ενώ επί σκηνής η ζωντανή μουσική από τη μαέστρο Κατερίνα-Μυρτώ Φατούρου κάνει το έργο να κυλά σαν νερό.

Η συμβολική σημασία καθενός από τους μύθους – χαρακτηριστικό στοιχείο της ελληνικής μυθολογίας – είναι αναμφίβολη για μικρούς και μεγάλους. Αξίες και αρχές, ο σεβασμός, η αγάπη, η σεμνότητα και η ταπεινότητα είναι μηνύματα που περνούν στο κοινό μέσα από τις ιστορίες που ξετυλίγονται επί σκηνής.

Η παράσταση στηρίζεται στη διάδραση, ηθοποιοί και κοινό συνδιαλέγονται, τα παιδιά γίνονται συμπρωταγωνιστές στις περιπέτειες των ηρώων, και ως άλλα θεϊκά άλογα σέρνουν το άρμα του θεού Ήλιου με οδηγό τον Φαέθωνα. Οι ήρωες μάς προσκαλούν σε ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο των μεταμορφώσεων και πέρα από αυτό, μάς παίρνουν από το χέρι και μάς οδηγούν εκεί! Μετά το τέλος και της τελευταίας ιστορίας, τα παιδιά καλούνται επί σκηνής να τραγουδίσουν, να χορέψουν και να συμμετάσχουν σε ομαδικές δραστηριότητες. Στόχος είναι να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα, να μάθουν τα παιδιά μας, μα κι εμείς οι ίδιοι ακόμη, πως δεν υφίσταται “νορμάλ” και “φυσιολογικό” όταν μιλάμε για ανθρώπους. Όλα είναι φυσικά και όμορφα, όπως ακριβώς τα ανθρώπινα χαρίσματα ξεδιπλώνονται μέσα από την αγάπη.

Στη μοναδικότητα αυτής της παράστασης συντελεί το ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανεβαίνει στην παιδική σκηνή μία καθολικά προσβάσιμη και συμπεριληπτική παράσταση με επαγγελματίες ηθοποιούς με και χωρίς αναπηρία.

Προς θετική μου έκπληξη οι νεαροί θεατές αγκάλιασαν τη διαφορετικότητα, έπαιξαν και τραγούδισαν όλοι μαζί, ενώ φάνηκαν να γνωρίζουν πολλά σημαντικά στοιχεία σχετικά τα άτομα με αναπηρία, καθώς ερωτήθηκαν από τους ηθοποιούς σχετικά με ορισμένα βασικά σημεία της παράστασης.

Η θεατρική ομάδα αποτελείται από ανάπηρους και μη ηθοποιούς· μία ομάδα δεμένη που λειτουργεί με σεβασμό στην ανθρώπινη ποικιλομορφία. Πρόκειται για επαγγελματίες ηθοποιούς, κάτι που αποτελεί την ουσιαστική διδαχή του έργου: η μόνη προϋπόθεση ενός ανθρώπου για να συμμετάσχει σε μία ομάδα πρέπει να είναι η επιθυμία του να το κάνει και τίποτε άλλο. Ας βοηθήσουμε, λοιπόν, τα παιδιά μας, που αποτελούν και την κοινωνία του μέλλοντος, να μεγαλώσουν με αξίες και αρχές που έχουν ως βάση τον σεβασμό και την αγάπη, ας τους διδάξουμε από νωρίς τη συμπερίληψη και τη συνεκπαίδευση.

Μια προσωπική παρατήρηση είναι αυτό να γίνεται πάντοτε με κατάλληλο και γλυκό τρόπο προς τα παιδιά, ας μην δαιμονοποιούμε τις λέξεις και ας μείνουμε στο ουσιαστικό μήνυμα, ας αποφύγουμε τις παρατηρήσεις και ας δούμε καθαρά ποιος είναι ο στόχος: να διδάξουμε τα παιδιά μας και όχι να τα θίξουμε για κάτι που η κοινωνία – το σχολείο – το οικογενειακό περιβάλλον δεν τους δίδαξε ποτέ.


Ταυτότητα της Παράστασης

 

Σκηνοθεσία: Ελιάνα Περηφάνου

Κείμενα- Διασκευή: Βασίλης Οικονόμου – Ελιάνα Περηφάνου

Μουσική: Ηλίας Κουρτπαρασίδης

Στίχοι τραγουδιών: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Χορογραφίες: Άννα Βεκιάρη

Σκηνογραφία- Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) για Κ(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες: Θεοδώρα Τσαποΐτη

Υπέρτιτλοι για Κ(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες: Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη

Χειρισμός υπέρτιτλων για Κ(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες: Μαρίνα Αδριανού

Ακουστική περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης: Νεφέλη Παπαντωνοπούλου / Αθανάσιος Παπαντωνόπουλος

Φωτογραφίες/Video : Δήμητρα Τσουπ

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Λουκία Μάνδαλη

Παραγωγή: «ΘΕΑΜΑ»

Παίζουν:

Έλη Δρίβα, Πάνος Ζουρνατζίδης, Κωνσταντίνος Λούκας, Ελιάνα Περηφάνου, Ευαγγελία Σχοινά

Ζωντανή Μουσική: Κατερίνα-Μυρτώ Φατούρου

Προσβασιμότητα για ΑμεΑ:

• Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα για K(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες

• Υπέρτιτλοι στην Ελληνική και Αγγλική Γλώσσα

• Ακουστική περιγραφή για τυφλούς/ές και άτομα με προβλήματα όρασης

• Προγράμματα σε μεγαλογράμματη σειρά, σε γραφή Braille και Qr code

Παραστάσεις στο Από Μηχανής Θέατρο (Ακαδήμου 13- Μεταξουργείο) κάθε Κυριακή στις 11 π.μ. Τηλέφωνο κρατήσεων θεάτρου: 2105232097.

Προτείνεται για παιδιά 5-13 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε:

Website ΘΕΑΜΑ – www.distheater.gr

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ελίζα Σουφλή
Ελίζα Σουφλή
Με ένα πτυχίο Νομικής και αιώνια αφοσίωση στον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών μοιράζω τον χρόνο μου μεταξύ Ελλάδας & εξωτερικού. Μουσική, Χορός, Κινηματογράφος, Λογοτεχνία εισέβαλαν στη ζωή μου σε μικρή ηλικία και διαμόρφωσαν αυτό που είμαι σήμερα! Θα με πετύχεις να κάνω βόλτες με τη σκυλίτσα μου τη Σάββυ, στο λεωφορείο χωμένη σ' ένα βιβλίο ή μπροστά σε μία οθόνη με ποπ κορν στην αγκαλιά ή κάπου να αγναντεύω τη θάλασσα. Όταν γράφεις νιώθεις για λίγο αθάνατος... Γι' αυτό προσπαθώ να γράφω πολύ. Μπορείς να αναζητήσεις την πρώτη μου ποιητική συλλογή με τίτλο "στιγμές". Το λιμάνι των Τεχνών είναι το σπίτι μου. Καλώς Ήρθες στο ART.harbour!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Recent comments

Αναστασία Τσουβαλα on Μαθήματα Χημείας, Bonnie Garmus ~ 2022
Αρίτα Νταμπούρα on Children Full of Life, Noboru Kaetsu ~ 2003