Εγώ είχα κατατρομάξει κι έκανα ώρα να συνέλθω∙

και σκέφτηκα: «Αλήθεια είν’ αυτό που είδα, όχι όνειρο∙

τα όνειρα είναι απάτες της φαντασίας, αλλά αυτό εδώ,

ω, ναι, το παραδέχομαι γι’ αληθινό και ας με πουν προληπτικό».

ΑΝΤΙΓΟΝΟΣ

Το κλασικό θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε μία εκδοχή πολύ πέρα από τα όρια του κλασικού. Μία εκδοχή που συμβαδίζει με την digital εποχή που γνωρίζει η τέχνη.

Η σκηνή του Rabbithole στον Κεραμεικό μετατρέπεται σε μία τρισδιάστατη πλατφόρμα, όπου κινηματογραφικές προβολές και απόκοσμοι ήχοι αναμειγνύονται με την μοναδική ερμηνεία της Βίκυς Λέκκα στον ρόλο της Ερμιόνης. Με βοηθητικό ρόλο, το καστ των 16 ακόμη ηθοποιών (Θάνος Αλεξίου, Αχιλλέας Βατρικάς, Μιχάλης Ζαχαρίας, Λοΐζος Καμπούρης, Στάθης Κόκκορης, Εμμανουέλα Κορκή, Νάντια Μαργαρίτη, Γιώργος Μποτώνης, Μενέλαος Νικολάου, Θάλεια Πορτοκάλογλου, Τώνια Ράλλη, Γιώργος Σίμωνας, Θέμος Σκανδάμης, Αντώνης Τανισκίδης, Δημήτρης Τσάλτας, Άρης Τσαμπαλίκας) εμφανίζεται με διάφορους τρόπους επί σκηνής εξυπηρετώντας την εξέλιξη του έργου.

Ουσιαστικά παρακολουθούμε έναν εκτενή μονόλογο με την πρωταγωνίστρια να εναλλάσσεται σε ρόλους γυναικείους και αντρικούς, να διαλογίζεται αριστοτεχνικά με τον εαυτό της κρατώντας σταθερά έναν ρόλο αφηγητή – Ερμιόνης. Αναμφίβολα η ερμηνεία της νεαρής ηθοποιού Βίκυς Λέκκα είναι το σημείο που κερδίζει το ρίσκο ενός θεατρικού μονόλογου.

Η σκηνοθεσία της Τώνιας Ράλλη στοχεύει στην αποδόμηση του έργου και την εκλεκτική σύνθεση κινηματογραφικών σκηνών και θεατρικής ερμηνείας στην επανατοποθέτηση των «κομματιών» του κλασικού έργου σε μία μοντέρνα, θα μπορούσαμε να πούμε, εκδοχή στα όρια της performance. Το ψηφιακό στοιχείο παλεύει με το κλασικό θέατρο σε μία μάχη αντιθέτων που αποδεικνύεται συμμαχία με στόχο την αναγέννηση ενός έργου νέου, σαν συμπαντικά παράλληλου του αυθεντικού. Η σκηνοθετική σύλληψη «σφαίρας – γέννησης» είναι ένα από τα δυνατά σημεία της παράστασης. Η καλή ακουστική του Rabbithole κάνει τους ήχους και τις μελωδίες να μοιάζουν να αναδύονται από μία σκοτεινή υπόγεια σπηλιά.

Οι εικόνες εναλλάσσονται, ενώ τα σκηνικά παραμένουν ως έχουν και οι κινηματογραφικές προβολές στον χώρο – ακόμα και στο σώμα της ηρωίδας – περνούν το κοινό στη σφαίρα του φανταστικού. Το φώς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ‘‘μύθου’’, κυρίως μέσα από την αντίθεσή του με τα πολύ σκοτεινά σημεία του έργου.

Η καθαρτήρια σκηνή με την πρωταγωνίστρια Ερμιόνη ως παγωμένου σιωπηρού αγάλματος επί σκηνής, με τα φώτα και τους ήχους να παίρνουν τα σκήπτρα της αφήγησης, προσδίδει μεγάλη ιδιαιτερότητα στην παράσταση, εξιλεώνοντας ταυτοχρόνως ήρωες και θεατές από τα βάσανα και τις κατάρες που αναφύονται από κάθε πλευρά του έργου.

Το Χειμωνιάτικο Παραμύθι, το κλασικό αυτό θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, παρουσιάζεται στη σκηνή του Rabbithole από τις 2 Απριλίου κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 20:30. Μία παράσταση 75 λεπτών αρκετά απαιτητική για κοινό και θεατές. Ένα έργο που σε καλεί να αφεθείς στον «φανταστικό» κόσμου που σου παρουσιάζει ξεχνώντας κάθε τι «κλασικό» από το θέατρο που ήδη γνωρίζεις.


Ταυτότητα της Παράστασης

Συντελεστές

Ερμιόνη: Βίκυ Λέκκα

Ηθοποιοί Προβολών:

Θάνος Αλεξίου

Αχιλλέας Βατρικάς

Μιχάλης Ζαχαρίας

Λοΐζος Καμπούρης

Στάθης Κόκκορης

Εμμανουέλα Κορκή

Βίκυ Λέκκα

Νάντια Μαργαρίτη

Γιώργος Μποτώνης

Μενέλαος Νικολάου

Θάλεια Πορτοκάλογλου

Τώνια Ράλλη

Γιώργος Σίμωνας

Θέμος Σκανδάμης

Αντώνης Τανισκίδης

Δημήτρης Τσάλτας

Άρης Τσαμπαλίκας

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Τώνια Ράλλη

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Μουσική Σύνθεση: Στάθης Νταφαλιάς

Video Art: Παναγιώτης Λαμπής

Φωτισμοί: Γιώργος Σίμωνας

Σκηνικά – Αντικείμενα:

Τώνια Ράλλη

Αλέξανδρος Λόγγος

Παναγιώτης Λογοθέτης

Παναγιώτης Λαμπής

Κοστούμια:

Τώνια Ράλλη

Θάλεια Τσίγκου

Μακιγιάζ: Ευαγγελία Μανούρα

Κομμώσεις: Μαίρη Μέγγουλη

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Kindle Χωρίς διαφημίσεις

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ