Μετά από ένα σερί sold out παραστάσεων εντός και εκτός των Αθηναϊκών τειχών η Άννα Μπουρμά και τα «Τα 5 Στοιχεία» επιστρέφουν για μία μοναδική παράσταση στο Μέγαρο Γκύζη στη Σαντορίνη, 21 Οκτωβρίου.

Μέσα από μία μίξη μουσικής, χορού και θεάτρου, “Τα 5 Στοιχεία” πήραν το ρίσκο, ανέβηκαν στη σκηνή και αγαπήθηκαν από το κοινό μέσα από την ιδιαιτερότητά τους. Ουσιαστικά πρόκειται για μία performance που κινείται σε μοντέρνους και παραδοσιακούς ήχους – οι θεατές απολαμβάνουν τον κλασικό ήχο του πιάνου να συναντά νταούλια και ελληνικές γκάιντες.

Η Άννα Μπουρμά όχι μόνο ερμηνεύει, αλλά τραγουδά, χορογραφεί και σκηνοθετεί την παράσταση. Με αφορμή τις ερχόμενες παραστάσεις τη συναντήσαμε με το ART.harbour και μας χάρισε αν μη τι άλλο, μία άκρως απολαυστική συνέντευξη!

"Μέσα από την παράδοση ισορροπείς, ζεις μέσα σε αποχρώσεις ανθρώπινες!": H Άννα Μπουρμά μιλά για την παράσταση Τα 5 Στοιχεία. Συνέντευξη στην Ελίζα Σουφλή.

Άννα, καταρχάς θέλω να σε καλωσορίσω στο Λιμάνι των Τεχνών. Χαιρόμαστε που είσαι κοντά μας.

Ευχαριστώ! και σας καλωσορίζω και εγώ με την σειρά μου!

Τραγουδάς, χορεύεις, παίζεις πιάνο, ερμηνεύεις, σκηνοθετείς… Ποια είναι τελικά η Άννα Μπουρμά; Πες μας λίγα πράγματα για σένα.

Έχω την τύχη να είμαι μια ολοκληρωμένη ‘Αννα. Έχω τη γνώση, μιας και εκπαιδεύομαι από 5 ετών στη μουσική και στη συνέχεια σε όλα τα υπόλοιπα, να μπορώ να βλέπω το έργο ολοκληρωμένα και ελεύθερα.

Είμαι ελεύθερη στην έκφραση μου, στην πρόθεση μου και στη δημιουργία μου. Είμαι άνθρωπος που βάζει στόχους με σκοπό να αφήσει κάτι για τους επόμενους, στο τομέα που υπηρετώ την τέχνη της μουσικής.«Τα 5 Στοιχεία» επιστρέφουν μετά από ένα σερί sold out παραστάσεων εντός και εκτός Αθηνών… Τι πιστεύεις ότι ξεχώρισε το κοινό στην παράσταση αυτή και την αγάπησε τόσο;

Η πρωτοτυπία της, η αλήθεια της, η δουλειά της και η συλλογικότητα! Τέλος πιστεύω το είδος αυτό της μουσικής που υπηρετώ, και κατά συνέπεια υπηρετούμε, έχει την ιδιότητα να διεγείρει τον ψυχισμό.

Αυτό το παθαίνουμε και εμείς επί σκηνής, το παθαίνουν και οι θεατές μιας και μας το ομολογούν σε κάθε τέλος παράστασης.

Πόσο εύκολο είναι να συστήσεις μία μουσικοθεματική παράσταση στο ελληνικό κοινό; Ήταν ένα ρίσκο να δοκιμάσεις κάτι τέτοιο;

Ναι ήταν ένα ρίσκο, αλλά είχα και έχω εμπιστοσύνη στο ελληνικό κοινό. Όσο και αν θεωρούν οι πολλοί ότι είναι ένα απαίδευτο κοινό, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα κόσμου που αντιλαμβάνεται και ανασυζητάει διαφορετικά πολιτιστικά δρώμενα.

Φωτιά, αέρας, νερό, γη και το ξεχασμένο 5ο στοιχείο, ο αιθέρας. Σε ποιον βαθμό σε εκφράζει η παράσταση;

Απόλυτα! Ζω με αυτό τον τρόπο, σκέφτομαι με αυτό τον τρόπο. Ό,τι παράσταση και αν κάνω αν δε με εκφράζει δεν έχω κανένα μα κανένα λόγο να την κάνω!

Με αφορμή αυτό που μόλις είπες, λοιπόν, η επόμενη ερώτησή μου είναι… Τι ρόλο παίζει στην κάθε επόμενη επαγγελματική επιλογή σου το πόσο σε εκφράζει το έργο που θα δοκιμάσεις;

Αν το θέμα δε μου κάνει βαθειά δόνηση δεν μπορώ να το ανεβάσω δεν μπορώ να το δουλέψω δεν μπορώ να το γράψω και κυρίως να το ερμηνεύσω. Το θέμα πρέπει να με συγκλονίζει για να το υποστηρίξω.

Όσο καιρό δουλεύω ένα θέμα είμαι ταγμένη σε αυτό. Όλοι μου η ζωή κινείται γύρω από αυτό, ξυπνάω και κοιμάμαι με αυτό, γίνεται μέλος και μέρος της ζωής μου!

«Τα 5 Στοιχεία» αγκαλιάζουν τους παραδοσιακούς ήχους, από νταούλια μέχρι καβάλι. Πιστεύεις στην παράδοση; Κρατάς μέσα σου τους δεσμούς μεταξύ τότε και τώρα;

Ναι, πιστεύω στην παράδοση! Ηχητικά κρατάω πολλά, αλλά φιλτραρισμένα, το ίδιο και στη ζωή μου, θεωρώ μέσα από την παράδοση ισορροπείς, ζεις μέσα σε αποχρώσεις ανθρώπινες!

Τα τραγούδια υπογράφει ο συνθέτης, στιχουργός και πατέρας σου Τάκης Μπουρμάς. Πόσο σημαντική υπήρξε η παρουσία του στη ζωή σου και στη διαμόρφωσή σου;

Εκτός από τη μουσική του παρουσία θα πω πρώτα για την ουσιαστική του παρουσία, που ήταν η πατρική. Πέτυχε σαν πατέρας! Μου έδωσε αγάπη, όπλα, γνώση, ιδεολογία και ένα βασικό… εμπιστοσύνη!

Όσο για τα ακούσματα και τη μουσική παρουσία στη ζωή μου, τύχη μεγάλη… άκουγα μουσικές από παιδί. Αν δε μεγάλωνα σε έναν τέτοιο μουσικό σπίτι δε θα μου έφτανε μια ζωή να ανακαλύψω μόνη μου τόσες ηχητικές αποχρώσεις.

Τι αποβλέπεις γι’ αυτήν τη σεζόν;

Με “Τα 5 Στοιχεία” ταξιδεύουμε για Σαντορίνη 21/10 στο Μέγαρο Γκύζη, νέα δισκογραφική δουλειά και νέο θέμα παράστασης…

Ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα μας. Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία εις τα επόμενα!

Ευχαριστώ και εγώ για την υπέροχη συνέντευξη!

 


Ταυτότητα παράστασης

Κείμενα, ενορχήστρωση : Tάκης Μπουρμάς

Σκηνοθεσία: Άννα Μπουρμά

Κιθάρες, φωνή, αφήγηση: Τάκης Μπουρμάς

Πλήκτρα: Nίκος Καλαντζάκος

Πνευστά: Γιώργος Μακρής

Ήχος: Κατερίνα Παναγοπούλου

Φώτα: Στέφανος Ερινιτάκης & Άννα Μπουρμά

Projection mapping: Στέφανος Ερινιτάκης

Computer programming: Νίκος Καλαντζάκος

Φωτογραφίες αφίσας: Γιάννης Μαργετουσάκης

Body painting: Κατερίνα Βλάχου

Παραγωγή: AFM records | Θεοδόσιος Φράγκος

close

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ