www.blackwells.co.uk

Ένα ακόμη πρωινό Πέμπτης δουλεύοντας από το σπίτι. Ακούγονται διάφορα που δεν θέλω να “ακούω”… πως θα μπούμε σε περαιτέρω περιορισμούς, θα ξανά κλείσουν τα μαγαζιά… Θα είμαστε κλεισμένοι σπίτι πριν ακόμη πέσει ο ήλιος, σκέφτηκα, και ένα σφίξιμο ήρθε και έδεσε το στομάχι μου. Ένα μήνυμα στο messenger από τη συνάδελφό μου με μόνο ένα link. Διαβάζω “Fly and Listen”. Δύο από τις πιο αγαπημένες μου λέξεις, ή μάλλον δύο λέξεις-αντιπρόσωποι των δύο πιο αγαπημένων μου ασχολιών, τα ταξίδια και τη μουσική. Αναρωτήθηκα πώς μπορούν να συνδυαστούν, και πάτησα το link…

http://flyandlisten.com/

Δεν ήξερα, αλήθεια, τι ήταν ακριβώς αυτό που είχε ανοίξει μπροστά μου… Τα αερόστατα, ο κόσμος, η γραμματοσειρά που φαίνεται κι αυτή με τη σειρά της να ταξιδεύει, να την παίρνει ο αέρας, “Fly and Listen – Radios on Air” και στο πλάι ένα sidebar που σε προτρέπει να διαλέξεις ήπειρο και χώρα. 

Χωρίς να το πολυσκεφτώ, και χωρίς καν να επιλέξω την ήπειρο, στον κατάλογο με τις χώρες διάλεξα Czech Republic. Με το *κλικ* μου, βρισκόμουν να πετώ πάνω από την (στην καρδιά μου τουλάχιστον) ομορφότερη πόλη της Ευρώπης. Η Πράγα ήταν εκεί, μπροστά μου, κάπως μαζεμένη, σοβαρή, λίγο σκοτεινή, Καφκική, όπως της πρέπει (!), πανέμορφη και τόσο οικεία, με τα υπέροχα χρώματα των κτηρίων, τις γέφυρες, το ποτάμι… Ενώ το βίντεο που έπαιζε στα 4/5 της οθόνης συνέχισε τώρα προβάλλοντας άλλα μέρη της Τσεχίας, έπεστρεψα στη δεξιά μπάρα και παρατήρησα όλους τους τοπικούς σταθμούς που είχαν εμφανισθεί. Αναγνώρισα κάποιους από τους αγαπημένους μου (εντάξει, δεν ήταν και πολλοί εδώ που τα λέμε), αλλά επέλεξα έναν με την ένδειξη Folk. Δεν περίμενα να μου έχουν λείψει τόσο τα Τσέχικα! Μια γλώσσα της οποίας μαρτύρησα να μάθω ακόμα και τα βασικά στοιχεία επικοινωνίας. Είχα πράγματι συγκινηθεί πολύ.

Fly and Listen, Prague

Η επόμενη χώρα που επισκέφθηκα ήταν η Δανία, το ταξίδι μου στην Κοπεγχάγη που ακυρώθηκε λόγω κορωνοϊού θα γινόταν μάλλον μέσω ενός drone video από το γραφείο μου στην Αθήνα το 2021 (στο γραφείο μου στο σπίτι δηλαδή), μετά το ταξίδι-όνειρο, η Βραζιλία, μετά η Αργεντινή, το Περού, το Λονδίνο… Ήταν υπέροχο πώς μπορούσα να νιώσω ότι έστω σε έναν βαθμό βρισκόμουν ξανά (ή για πρώτη φορά) σε ένα από αυτά τα μέρη…

Ενώ, επέστρεψα στα πλάνα της Τσεχίας, αποφάσισα ότι έπρεπε να ψάξω περισσότερο ποιος κρύβεται πίσω από αυτό το project και κυρίως, να μάθω την ιστορία του! Η έκπληξη και η χαρά μου όταν συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για ένα ελληνικό project ήταν απερίγραπτη. Τελικά, είμαστε πολλοί που έχουμε πηγαία την ανάγκη να ταξιδεύουμε και μάλιστα να συνοδεύουμε τις εμπειρίες μας με μουσική.

Μίλησα με τον Γιώργο Μπακίρη, εμπνευστή του Fly and Listen, και είμαι σίγουρη ότι ανυπομωνείτε κι εσείς να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό…

* * * 

Ε.Σ: Γιώργο, καλώς ήρθες στο ART.harbour! Χαίρομαι πολύ που έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό το τόσο ενδιαφέρον project!

Γ.Μ: Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και σας καλοσωρίζω στο Fly and Listen. Ελάτε μαζί μας να γνωρίσουμε τη μαγεία του κόσμου μας με ήχο και εικόνα!

Ε.Σ: Πες μου, λοιπόν, καταρχάς πότε και πώς γεννήθηκε το Fly and Listen. Να φανταστώ είσαι κι εσύ ένας από εμάς τους πολίτες του κόσμου που ο κορωνοϊός μας κάνει να υποφέρουμε χωρίς ταξίδια;

Γ.Μ: Είναι αλήθεια πως λατρεύω τα ταξίδια, αλλά περισσότερο από όλα το Ραδιόφωνο και τη μουσική. Όντας 30 χρόνια μουσικός ραδιοφωνικός παραγωγός αλλά και μουσικός, τολμώ να πω, πως η μουσική είναι όλη μου η ζωή.

Δυστυχώς, η κατάσταση που όλοι αυτή τη στιγμή βιώνουμε, μας αναγκάζει να ψάχνουμε τρόπους διαφυγής. Τα ταξίδια είναι απαγορευμένα ακόμα κι από πόλη σε πόλη και η ανάγκη μας για ταξίδια ολοένα και μεγαλώνει. Αυτή η ανάγκη για διαφυγή από τη ρουτίνα του εγκλεισμού σε συνδυασμό με την αγάπη μου για τη μουσική γέννησε την ανάγκη να δημιουργήσω το Fly and Listen.

Ήταν μια ιδέα από εκείνες που όταν έρθουν δεν τις σκέφτεσαι για πολύ, ξεκινάς αμέσως να τις κάνεις πράξη. Η ιδέα ήρθε ακριβώς την ώρα που ήμουν στο studio του Kiss 98 στον Βόλο, στην καθημερινή μου εκπομπή, και δεν έβλεπα την ώρα να πάω στο σπίτι να απομονωθώ και να αρχίσω να τη δουλεύω.

Web Hosting

Ε.Σ: Τα drone videos είναι μέρος κάποιας δικής σου συλλογής;

Γ.Μ: Τα Drone Videos είναι μια συλλογή, σε μια λίστα που δημιούργησα στο YouTube, επιλέγοντας τα πολύ προσεκτικά, ώστε να έχουν τη σωστή ποιότητα εικόνας και να μην περιέχουν διαφημίσεις.

Το ίδιο συνέβη και με την επιλογή των ραδιοφωνικών σταθμών. Δεν ήθελα ο χρήστης να χάνεται σε μια τεράστια λίστα ραδιοφώνων. Έτσι επέλεξα πολύ προσεκτικά τους μεγαλύτερους, ή αν θέλεις τους  καλύτερους, ραδιοφωνικούς σταθμούς κάθε χώρας.

Με ένα πραγματικά πολύ απλό interface δίνουμε τη δυνατότητα στον “ταξιδιώτη” (μπορεί να χρησιμοποιήσει το Fly and Listen κι ένα μικρό παιδί) να επιλέξει την ήπειρο, τη χώρα και μετά τον σταθμό που θέλει ν’ ακούσει. Είναι πραγματικά υπέροχο να μπορείς να βλέπεις πως είναι μια χώρα από ψηλά. Έχουν επιλεγεί Videos από πόλεις, τοπία και πολιτιστικά μνημεία της κάθε χώρας. Εννοείται πως στη λίστα καθημερινά προστίθενται νέα Videos αλλά και νέοι ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Τέλος, πατώντας το εικονίδιο του YouTube o “ταξιδιώτης” του Fly and Listen μπορεί να δει το video που παίζει εκείνη τη στιγμή στην original μορφή του στο YouTube.

Fly and Listen, Brazil

Ε.Σ: Είσαι μόνος σου σε όλο αυτό ή υπάρχει και η “ομάδα του Fly and Listen”;

Γ.Μ: Υπάρχουν δυο πολύ σημαντικοί άνθρωποι πίσω από αυτή την προσπάθεια, και όλη η οικογένεια που με βοήθησε και με ανέχτηκε αυτή την περίοδο, τους οποίους ευχαριστώ πολύ.

Ο Παναγιώτης Μίλης, πολύ καλός φίλος και πολλά χρόνια συνεργάτης (μαζί τις πρώτες εφαρμογές Ραδιοφώνου για κινητές συσκευές για iOS, το iRadio GR και αμέσως μετά το Ραδιόφωνο). O Παναγιώτης είναι ο άνθρωπος που τηλεφωνώ συχνά για να του πω όποια τρελή ιδέα μου έρθει στο μυαλό κι ο άνθρωπος που ξέρει πολύ καλά το τεχνικό κομμάτι υλοποίησης τέτοιων projects.

Ο τρίτος της παρέας είναι ο Κώστας Ευθυμίου, ένας πολύ ταλαντούχος νέος προγραμματιστής, αλλά το κυριότερο, ένας ήπιος, χαρισματικός και πολύ υπομονετικός άνθρωπος, που με τις γνώσεις του αλλά και τις ιδέες του βοήθησε πάρα πολύ ώστε ό,τι είχα γράψει στο χαρτί να το κάνει εικόνα και ήχο στον υπολογιστή και το κινητό.

Υπάρχει κι ένα μικρός αφανής ήρωας, ο Παύλος Μπακίρης, 15 χρονών, που στην περίοδο της καραντίνας έκανε κι αυτός τα δικά του ταξίδια κι ανακάλυψε αρκετά από τα videos που απολαμβάνεται στο Fly and Listen.

Θέλω να ευχαριστήσω και τους εκατοντάδες “ταξιδιώτες” του Fly and Listen για τα πολύ κολακευτικά και ενθουσιώδη σχόλια που έγραψαν στα social media, που μας γέμισαν χαρά αλλά και δύναμη για να συνεχίσουμε.

Ε.Σ: Για να επικεντρωθώ και στα δύο βασικά θέματα του Fly and Listen, εσύ ποιο πολύ αγαπημένο ταξίδι έχεις να θυμάσαι και ποιο πολύ ξεχωριστό τραγούδι;

Γ.Μ: Ευτυχώς υπάρχουν πολλά ταξίδια και πολλά τραγούδια που τα συνοδεύουν!

Ξέρεις, κάποτε στις αποσκευές των ταξιδιών υπήρχαν κασέτες και αργότερα CD, που γράφαμε καιρό πριν για να γίνουν το soundtrack κάθε ταξιδιού, οπότε ήταν σαν να επέλεγες από πριν ποια τραγούδια θέλεις να σου θυμίζουν κάποιο ταξίδι. Υπήρχαν όμως και τα τραγούδια που άκουγες εκεί και ήταν πάντα μια έκπληξη…

Θυμάμαι πως περπατώντας με τη σύζυγό μου στο πρώτο ταξίδι μας στην Κωνσταντινούπολη, ακούσαμε μια απίστευτη εκτέλεση του Waltz of the butterfly να γεμίζει τον αέρα της Πόλης. Μπήκαμε σε ένα πολύ μικρό δισκοπωλείο απ’ όπου ακουγόταν αυτή η μελωδία κι αγοράσαμε το CD.  Έκτοτε κάθε φορά που πηγαίναμε στην Πόλη, περνώντας από το ίδιο μικρό μαγαζάκι αγοράζαμε ό,τι έπαιζε εκείνη τη στιγμή!

Ε.Σ: Φυσικά δεν θα μπορούσα να μη ρωτήσω για τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε το Fly and Listen! Πες μας λίγα πράγματα για σένα… Τι κάνεις πέρα από αυτό;

Γ.Μ: Η κύρια εργασία μου είναι το ραδιόφωνο και η διαφήμιση. Κάνω καθημερινή πρωινή εκπομπή στον Kiss 98 του Βόλου από τις 9 π.μ.  μέχρι τις 12 μ.μ. Ασχολούμαι με τη διαφήμιση εδώ και πολλά χρόνια και ήμουν DJ (πριν την καραντίνα) σε διάφορα cafe και Restaurant Bar της περιοχής.

Παίζω μπάσο σε μια τοπική Ροκ μπάντα, τους Όμπραξ, όπου διασκευάζουμε Ροκ κυρίως τραγούδια και κάνουμε Live σε Rock Bar ή συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους το καλοκαίρι.

Ε.Σ: Το project έχει χρηματοδότηση;

Γ.Μ: Όχι, το Fly and Listen το χρηματοδοτούμε μόνοι μας και φυσικά δουλέψαμε πραγματικά άπειρες ώρες για να πραγματοποιηθεί. Για την ώρα το μόνο έσοδο μπορεί να έρθει από την υπηρεσία Donate (Buy me a Coffee) όπου όποιος επιθυμεί μπορεί να μας κεράσει έναν καφέ που κοστίζει 3 ευρώ.

Ε.Σ: Ποιο είναι το επόμενο βήμα του project; Να περιμένουμε ίσως κάποιο app για τις smart συσκευές μας;

Γ.Μ: Έχει κυκλοφορήσει ήδη application για Android συσκευές, θα το βρείτε πολύ εύκολα στο Play Store ψάχνοντας Fly and Listen. Για  iOS συσκευές κάναμε μια προσπάθεια, αλλά η Apple δε νομίζω να είναι διατεθειμένη να το συμπεριλάβει στη λίστα των εφαρμογών της. Κάθε εταιρεία έχει τα δικά της πρωτόκολλα, το σεβόμαστε και προχωράμε.

Θα περιμένετε σίγουρα ένα search bar, όπου “ο ταξιδιώτης” θα μπορεί πιο εύκολα να βρίσκει τη χώρα, την πόλη ή τον σταθμό που ψάχνει. Υπάρχουν πραγματικά πολλές ιδέες που θα τις δείτε στην οθόνη σας στο άμεσο μέλλον, αλλά θα μου επιτρέψετε για την ώρα να μην τις κοινοποιήσω.

Ε.Σ: Καλή συνέχεια και ελπίζω σύντομα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε και να μπορούμε να απολαύσουμε και live τα τοπικά ακούσματα κάθε χώρας… μέχρι τότε Fly and Listen!

Γ.Μ: Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που αφιερώσατε και για την όμορφη κουβέντα μας.

Ελπίζω κι εύχομαι κι εγώ πολύ σύντομα να μην έχουμε ανάγκη από εικονικά ταξίδια αλλά να απολαύσουμε πολλά από αυτά τα μέρη που βλέπουμε στο Fly and Listen από κοντά. Για την ώρα σας προσκαλούμε να γίνετε κι εσείς “ταξιδιώτης” του Fly and Listen και να πετάξετε μαζί μας όσο πιο μακριά θέλετε, ακούγοντας τους καλύτερους ραδιοφωνικούς σταθμούς του κόσμου..,

Υγεία σε όλους και Fly and Listen… γιατί η ομορφιά του κόσμου μας είναι ατελείωτη!

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ