“…εύκολα επιλέγω (να εκτυπώσω) την ειλικρίνεια —αρχικά προς τον ίδιο μας τον εαυτό και στη συνέχεια προς τους άλλους— και τη δια βίου μάθηση.
Το πρώτο θα ήταν μία τεράστια διαυγής σφαίρα. Το δεύτερο μάλλον ένα ανοιχτό μυαλό, όπως αυτό το φαντάζεται ο καθένας.”

Τη γνώρισα μέσω Instagram (όπως πολλούς ανθρώπους με τους οποίους έχω, αλήθεια, απρόσμενα συνδεθεί τελευταία). Από εκείνη ξεχώρισα μία “αεράτη” φιγούρα —σίγουρα σε αυτό βοήθησαν τα πανιά, μία από τις αγαπημένες της ασχολίες όπως θα σας πει και η ίδια είναι η aerial yoga— που η απλότητά της μου έβγαζε την οικειότητα μιας φίλης που γνωρίζω χρόνια. Μετά ήρθε η κοινή μας αγάπη για τους The National. 

(Αναρωτιέμαι αν αυτή ήταν τελικά η σύνδεση που ένιωσα εξ’ αρχής… Φέρνω στον νου όλους εκείνους τους ανθρώπους μου που μοιραζόμαστε την ίδια αυτή αγάπη, αυτούς που αν μπορούσα θα “μάζευα” σε μία συναυλία των The National, και συνειδητοποιώ ότι όλοι εκπέμπουν την ίδια ακριβώς ηρεμία. Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι τελικά τυχαίο.)

Η Μαρίνα@codexseries2) πάντα ομόρφαινε το feed μου, με τις φωτογραφίες της, τα ακούσματά της, την αισθητική της και τον τελευταίο καιρό και με τα 3D σχέδιά της. Είναι πολύ ευχάριστο να θαυμάζεις τη δουλειά και την πορεία κάπoιου —την πορεία του στη ζωή, όχι απαραίτητα σε αυτό που ονομάζουμε “καριέρα”— και να μπορείς να συνομιλήσεις μαζί του, να έχετε την ευκαιρία να ανταλλάξετε δυο πιο προσωπικές κουβέντες.

Εγώ από 3D printers δεν ξέρω πολλά, αυτή είναι η αλήθεια. Και η σχέση μου με τους απλούς εκτυπωτές, μάλλον είναι μία love-hate σχέση ανάγκης (έχουν μία ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΑ συνεπή τάση να μη με υπακούνε). Βλέποντας το brainchild, mamuni, της Μαρίνας να μεγαλώνει και να ανοίγει τα δικά του φτερά, αποφάσισα ότι αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία να μάθω περισσότερα για το project, για τη Μαρίνα, για τον τρόπο που δουλεύει, πώς γεννήθηκε το νέο μου αγαπημένο gadget “21”, και κυρίως να της κάνω την ερώτηση ΚΛΕΙΔΙ: ποιο είναι το TOP3 αγαπημένων τραγουδιών των The National;

Είμαι σίγουρη πως αυτό το mamuni ήρθε για να μείνει. Εγώ και πολλοί ακόμη το έχουμε ήδη αγαπήσει και εκείνο με τη σειρά του έχει βάλει στόχο να μας χαρίσει πολλά ιδιαίτερα και μοναδικά σχέδια ακόμη.

mamuni, Μαρίνα Ναλμπάντη & η μαγεία των τριών διαστάσεων στην εκπύπωση…

Photo: Μαριλένα Βαϊνανίδη/Spitishoot

*    *    *

Καλώς την! Επιτέλους, ήρθες στο Λιμάνι μου και χαίρομαι πολύ!

Η χαρά είναι δική μου. Σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και για τον χώρο που μου δίνεις στο Λιμάνι!

«Κι έτσι γεννήθηκε το “mamuni”…». Για πες, πώς;

Το mamuni γεννήθηκε τη στιγμή ονοματοδοσίας του τρισδιάστατου εκτυπωτή́ μου, αμέσως μετά το τέλος κατασκευής του στο πρώτο αντίστοιχο σεμινάριο που έγινε στην Ελλάδα —ενός μικρού́ σχεδόν αθόρυβου ήρωα που εργάζεται με μεθοδικότητα και ακρίβεια, χωρίς φανφάρες, με μόνο του σκοπό́ να «παραδώσει».

Εκεί στην αγαπημένη δεκαετία των 80s ο Charles W. Hull κατασκευάζει τον πρώτο 3D Printer. Αυτό, μαζί με το γεγονός ότι πλέον κατασκευάζονται μέχρι και σπίτια (ΓΟΥΑΤ;;) με αυτήν την τεχνολογία, είναι όλα όσα ξέρω για το 3D Printing. Στο ενδιάμεσο υπάρχει ένα τεράστιο κενό… Διαφώτισέ μας. Ουσιαστικά πώς λειτουργεί ένας 3D εκτυπωτής; Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για τη σχεδίαση ενός αντικειμένου;

Στην τρισδιάστατη εκτύπωση ανήκει το μέλλον! Είναι μία τεχνολογία που αναπτύσσεται διαρκώς. Υπάρχουν ποικίλες τεχνικές, με διάφορες δυνατότητες (υλικά, διαστάσεις, εξειδικευμένοι τομείς εφαρμογής, κ.ά.): αντικείμενα από πλαστικό, από ρητίνη, παπούτσια, ρούχα, φαγώσιμα γλυκά, ανθρώπινα μοσχεύματα, μέχρι την κατασκευή σπιτιών στον Άρη, η ανθρώπινη ευρηματικότητα είναι ασταμάτητη.

Η παρακάτω περιγραφή αφορά την πιο απλή τεχνική εκτύπωσης αντικειμένων: αρχικά υπάρχει το σχέδιο του τρισδιάστατου αντικειμένου, που κάποιος το έχει σχεδιάσει σε πρόγραμμα τρισδιάστατης σχεδίασης. Το αρχείο αυτό, μέσα από κατάλληλα software απλοποιείται σε επίπεδα (slices) και φτάνει σε γλώσσα μηχανής στον εκτυπωτή έτοιμο προς εκτύπωση: ο εκτυπωτής εκτυπώνει μια στρώση τη φορά (δισδιάστατη κίνηση), και συνεχίζει την επόμενη στρώση ακριβώς πάνω από την προηγούμενη (κίνηση κατά ύψος).

Το βασικό υλικό εκτύπωσης (filament) είναι πλαστικό νήμα, που περνώντας από την κεφαλή του εκτυπωτή λιώνει (σε κάτι λιγότερο από τους 200°C), προκειμένου μέσω της κίνησης της κεφαλής να κατασκευαστεί το αντικείμενο.

 

“Στην τρισδιάστατη εκτύπωση ανήκει το μέλλον!
Είναι μία τεχνολογία που αναπτύσσεται διαρκώς. Υπάρχουν ποικίλες τεχνικές,
με διάφορες δυνατότητες… η ανθρώπινη ευρηματικότητα είναι ασταμάτητη.”

 

Αν μπορούσες να εκτυπώσεις σε 3D έναν αγαπημένο ήρωα κινουμένων σχεδίων (ή και όχι animation) και με ένα κλικ να τον κάνεις να ζωντανέψει, ποιον θα διάλεγες;

Νομίζω πως ο Κύρος Γρανάζης, ο ιδιοφυής εφευρέτης της Λιμνούπολης, θα έκανε φανταστική παρέα στο mamuni!

Εντωμεταξύ το ίντερνετ με ενημερώνει ότι το νήμα PLA είναι φτιαγμένο από… σιτηρά; Δίδαξέ με σχετικά και πες μου επίσης, εσύ με ποια υλικά δουλεύεις και με ποια θα ήθελες πολύ να πειραματιστείς;

Πράγματι, το συνηθέστερο υλικό για οικιακές εκτυπώσεις είναι το PLA (polyactic acid), είναι πλαστικό, ναι, σε διάφορα χρώματα (δεν αναμιγνύονται μεταξύ τους), αλλά παράγεται οικονομικά από ανανεώσιμες πηγές: συνήθως κατασκευάζεται από ζυμωμένο άμυλο φυτών, όπως το καλαμπόκι, η μανιόκα, το ζαχαροκάλαμο ή ο πολτός ζαχαρότευτλων. Είναι σχεδόν άοσμο και σίγουρα δε μυρίζει σαν πετρέλαιο. Το mamuni το λιώνει στους 195-200°C.

Υπάρχουν διάφορα νήματα που μπορεί να διαφέρουν στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά: ανθεκτικότητα, χημική σύσταση, βάρος, θερμοκρασίες. Τα filaments είναι μια τεχνολογία που τρέχει και τα διαθέσιμα υλικά βελτιώνονται και αυξάνονται συνέχεια. Ο κάθε 3D printer χρησιμοποιεί νήματα ανάλογα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του —κυρίως της κεφαλής του και των θερμοκρασιών λειτουργίας της.

Υλικά που θα ήθελα να δοκιμάσω είναι τα εύκαμπτα υλικά εκτύπωσης και ίσως κάποια στιγμή την τρισδιάστατη εκτύπωση με… πηλό!

«Αν μπορούσα να εκτυπώνω μόνο με δυο χρώματα, αυτά θα ήταν…»

Είμαι ο άνθρωπος που ενθουσιάζεται με τα ονόματα που δίνουν στα χρώματα. Θα επέλεγα ένα κόκκινο της καρμίνας με χρυσόσκονη, και ένα ωραίο διάφανο πετρόλ. Σε ονομασίες filament τα είχα συναντήσει σαν Mercury Red και True Lagoon αντίστοιχα.

Διάλειμμα για μουσική. Όταν δουλεύεις στο mamuni τι συμβαίνει στο background; Είναι μέρα, είναι βράδυ, είναι ό,τι να ‘ναι, έχεις μουσική, επικρατεί απόλυτη σιωπή; Πώς το απολαμβάνεις περισσότερο;

Αρχικά θα πω πως συχνά επικρατεί ένα δημιουργικό χάος και οι ώρες είναι συνήθως βραδινές. Απόλυτη σιωπή δε μπορεί να υπάρχει μιας και το mamuni παράγει μόνο του μουσική —μπορεί να χαρακτηριστεί «θόρυβος» που όμως προκαλεί μια μικρή εσωτερική χαρά, αυτή της δημιουργίας. Μουσική υπάρχει σχεδόν πάντα στο background, εκτός αν συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό στην εκτύπωση. To mamuni έχει ακούσει αρκετά και με τυχαία σειρά Allah-las, National πάντα, Kevin Morby, Melanie De Biasio, Jon Hopkins, Nils Frahm, Alt-J, Arcade Fire… η λίστα δε σταματάει. 

Μιας και είπαμε για μουσική, μίλησέ μου λίγο για την αγαπημένη σου συναυλία, ποιος-που-ποτε-με ποιον;

«Χτυπάς» εκεί που πονάει μετά το «χαμένο» πολλά υποσχόμενο συναυλιακό καλοκαίρι του 2020! Ξεκάθαρα η απάντηση περιέχει τους National, το καλοκαίρι του 2019, στο Hyde Park του Λονδίνου. Με φίλους από όλη την Ευρώπη (Ελλάδα, Αγγλία, Ολλανδία και Μάλτα) που δώσαμε ραντεβού εκεί. Συμπληρώνω το γιατί: είδα τον Matt να τραγουδάει με κοντομάνικο πουκάμισο και μαύρα γυαλιά ηλίου μέσα στο λιοπύρι.

Ξέρεις τώρα, η προηγούμενη ερώτηση ήταν εισαγωγή για αυτήν: THE NATIONAL. Μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη. Για δώσε μου ένα TOP3 τραγουδιών τους (ξέρω είναι δύσκολο, αλλά μπορείς να τα καταφέρεις!)…

Το ξέρω και πάντα το θυμάμαι αυτό για το Λιμάνι! Σφίγγω τα χείλη, κλείνω τα μάτια… et voilà:

Πίσω στα δικά μας —mamuni times. Μπορείς να εκτυπώσεις δύο αντικείμενα άψογα και έτοιμα για χρήση, όποια θέλεις, ποια θα διάλεγες;

Δύο αντικείμενα που θα μπορούσαν να κάνουν ανθρώπους βαθιά χαρούμενους:

  • Ένα μόσχευμα ανθρώπινης καρδιάς, που θα μπορούσε να εμφυτευτεί.
  • Ένα μπολ φαγητού/νερού πολλαπλών χρήσεων, για καθαρό φαγητό και νερό. 

Για πολλούς από μας το 3D Printing φαντάζει κάτι μακρινό και κυρίως εξαιρετικά κοστοβόρο… Είναι πράγματι έτσι; Ή είναι σχετικά εφικτό να ξεκινήσει κάποιος αυτή τη νέα ασχολία;

Ουσιαστικά χρειάζονται: ένας 3D printer, filament (νήμα) και ένας Η/Υ. Το κόστος των οικιακών τρισδιάστατων εκτυπωτών έχει βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια (κυμαίνονται σε τιμές smartphone). Τα filament ήταν πάντα σε λογικό πλαίσιο κόστους. 

Χρονοβόρο είναι; Πόσο χρόνο χρειάζεται π.χ. για να ολοκληρωθεί ένα σχέδιο; Από τη μία αναρωτιέμαι πόσο χρόνο κάνει να τυπώσει ένας μέσος εκτυπωτής —ή καλύτερα ας μιλήσουμε συγκεκριμένα για το mamuni— και από την άλλη πόσο χρόνο παίρνει η διαδικασία από την αρχή της· σχεδιασμός, edit, εκτύπωση (και όποιο άλλο στάδιο παραλείπω)…

Πάντα λέω πως το χόμπι της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι αρχικά μοναχικό, μετά χρονοβόρο και απαιτεί υπομονή —ειδικά στην αρχή.

Ο χρόνος εκτύπωσης, γενικά, εξαρτάται αρχικά από την περιπλοκότητα της κίνησης της κεφαλής του εκτυπωτή και μετά από το μέγεθος του αντικειμένου. Το mamuni εκτυπώνει το αγαπημένο 21 σε 46 λεπτά, αλλά απαιτούνται κάποια λεπτά επιπλέον πριν την εκτύπωση για την προετοιμασία του εκτυπωτή (καλιμπράρισμα, ζέσταμα κεφαλής και επιφάνειας εκτύπωσης) και μετά για την επαναφορά της επιφάνειας σε κανονική θερμοκρασία.

Ο χρόνος του σχεδιασμού είναι ανάλογος της περιπλοκότητας του σχεδίου, της αντίληψης και της εξοικείωσης με το πρόγραμμα σχεδίασης —σε συνδυασμό με τις δυνατότητες εκτύπωσης του εκάστοτε 3D printer. Αν γίνει σωστή απεικόνιση του αντικειμένου (διαστάσεις, αναλογίες, κ.λπ.), μπορεί η πρώτη «δοκιμαστική» εκτύπωση να είναι και η τελική και να μη χρειαστούν διορθώσεις στο σχέδιο και τις επανεκτυπώσεις του.

Να μην ξεχνάμε βέβαια πως εκεί έξω υπάρχουν ήδη έτοιμα σχέδια. Μπορεί κάποιος να βρει στα www.thingiverse.com και www.cults3d.com.

Πόση εκπαίδευση χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει, και ποια προγράμματα πρέπει να γνωρίζει; Υπάρχουν αλήθεια σχολές εκμάθησης ή μιλάμε για τον μέγαλο δάσκαλο, Google;

Το μέλλον θέλει τα σπίτια να έχουν έναν οικιακό 3D printer. Μέσω του διαδικτύου να κατεβάζει κάποιος το σχέδιο του αντικειμένου που θέλει να εκτυπώσει και με το πάτημα ενός κουμπιού ο εκτυπωτής να το κάνει. Αυτό συμβαίνει πάνω κάτω και τώρα, όταν το σχέδιο είναι έτοιμο. Θέλει ίσως λίγες περισσότερες ρυθμίσεις μέσω software.

Χρειάζεται ένα πρόγραμμα που θα “τεμαχίσει” το αντικείμενο σε οριζόντιες λεπτές τομές (slices), θα “κουμπώσει” στο αρχείο θερμοκρασίες και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες και θα το “μεταγλωττίσει” τελικά σε γλώσσα μηχανής, όπου μηχανή βλ. ο εκτυπωτής. Μετά αναλαμβάνει ο 3D printer.

Το κομμάτι της τρισδιάστατης σχεδίασης θέλει εκμάθηση, είναι ένας ολόκληρος κόσμος όσος και η φαντασία. Προσωπικά χρησιμοποιώ το SketchUp. Πλέον μαθήματα τρισδιάστατης σχεδίασης υπάρχουν παντού, σε σχολές, στα σχολεία, online και φυσικά tutorial σε όλο το ίντερνετ.

Photo: Μαριλένα Βαϊνανίδη/Spitishoot

Πέρα από την εκτύπωση 3D, ποια είναι η Μαρίνα; Είναι mamuni που δεν ησυχάζει ποτέ; Φύση ανήσυχη; Φτιάξε μας το προφίλ σου.

Θυμάμαι πάντα την κλήση μου στις χειροτεχνίες και την τάση κατανόησης τεχνικών θεμάτων. Συχνά θα με ακούσεις να λέω πως «σκέφτομαι σε σχήματα και εικόνες», όμως πάντα οι ιδέες περνάνε από την καρδιά και το στομάχι μου, για το πώς αυτές με κάνουν να αισθάνομαι.

Η οικογένειά μου και οι σπουδές μου είχαν άμεση σχέση με την τεχνολογία και τον ψηφιακό κόσμο, αλλά παραμένω βαθιά γοητευμένη από οτιδήποτε αναλογικό.

Μου αρέσει ο ήλιος, η σοκολάτα και η aerial yoga. 

Σχέδια, σχέδια, σχέδια… Έχω καταλάβει ότι όσο δουλεύει η φαντασία υπάρχουν ιδέες άρα και σχέδια. Το γούρι του ‘21 που δημιούργησες είναι η επιτομή της catchphrase της covid era 2021, “μην αγγίζεις τίποτα”. Μίλησέ μας για τη δημιουργική πορεία πίσω από αυτό το σχέδιο…

Ήταν οι πρώτες εβδομάδες του νέου lockdown τον Νοέμβριο και εγώ μόλις είχα πάρει το mamuni πίσω από το service. Οι μέρες ήταν συναισθηματικά μουντές και μοναχικές. Το ζήσαμε όλοι: φοβόμασταν να ακουμπήσουμε πράγματα και ανθρώπους. Εμένα το δεύτερο μου έλειπε πιο πολύ. Η δημιουργικότητα είναι πάντα ο τρόπος μου για να τη “βγάζω καθαρή”. Τα συναισθήματα και η ανάγκη έγιναν εικόνες, που η μία έφερε την άλλη μέσα μου, πήρα χαρτί και μολύβι και μετά τον H/Y, μέχρι να εκτυπωθεί το πρώτο 21. Και ανέβασα το πρώτο video του στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram. Τα υπόλοιπα είναι μια υπέροχη ιστορία διάδρασης ανθρώπων!

Που βρίσκουμε τα σχέδια σου; Και, κυρίως, ποια σχέδια είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή;

Είναι άμεσα διαθέσιμο το 21, προς το παρόν μέσω DM στο instagram mamuni.madewithlove. Εκεί (θα) ανεβαίνει και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο σχεδιάζω. Τις τελευταίες εβδομάδες πειραματίζομαι σε custom σφραγίδες για πηλό, τη νέα μου παράλληλη αγάπη. 

 

Με κάποιον μαγικό τρόπο (όσο μαγικό θα ακουγόταν το 3D printing στα 20s), έχεις τη δυνατότητα να φέρεις στις 3 διαστάσεις δύο έννοιες, αξίες, αρχές, συναισθήματα, οτιδήποτε. Εσύ επιλέγεις…

Στο σεμινάριο που τελείωσα πριν κάποιες εβδομάδες, ψάξαμε κάποια στιγμή ο καθένας τις προσωπικές του αξίες. Οπότε ναι, εύκολα επιλέγω την ειλικρίνεια —αρχικά προς τον ίδιο μας τον εαυτό και στη συνέχεια προς τους άλλους— και τη δια βίου μάθηση, ως απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση.

Το πρώτο θα ήταν μία τεράστια διαυγής σφαίρα. Το δεύτερο μάλλον ένα ανοιχτό μυαλό, όπως αυτό το φαντάζεται ο καθένας.

Για κλείσιμο, περιμένουμε εναγωνίως μια φωτογραφία με τη γάτα σου. Ευχαριστούμε <3

Μarina & Essie

Find her on:

Instagram

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Kindle Χωρίς διαφημίσεις

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ