Σκιά γενικά ονομάζεται περιοχή του χώρου πίσω από ένα εμπόδιο (αδιαφανές) που διακόπτει την πορεία του φωτός. Συνήθως διακρίνονται δύο είδη σκιάς: η κύρια σκιά και η παρασκιά και πάντα σε αντίθετη διεύθυνση εμποδίου – φωτεινής πηγής. Και οι δύο δημιουργούνται από την ευθύγραμμη διάδοση του φωτός μέσα σ’ ένα ισότροπο μέσο.

Μπορεί η σκιά να αποτελέσει αντικείμενο αισθητικής; Μπορεί άραγε η σκιά να αποκαλεσθεί «Τέχνη»; Στο βιβλίο της «Μα αυτό είναι Τέχνη», η Σύνθια Φρήλαντ εξηγεί πώς και γιατί σχεδόν το καθετί μπορεί να πάρει την μορφή Τέχνης όταν βρεθεί στα κατάλληλα χέρια.

Ο Teodosio Sectio Aurea αποδεικνύει αυτό ακριβώς. Όταν το σύρμα, το χρώμα και πολλά άλλα υλικά φτάσουν στα χέρια του γίνονται Τέχνη – παίρνουν όμως πρώτα την μορφή της Σκιάς.

Με οδηγό την φαντασία και την διέξοδο από την λογική, ο Teodosio Sectio Aurea μας παρουσιάζει μερικά από τα έργα τέχνης του, τρισδιάστατες συνθέσεις, που είναι «ζωγραφισμένα» με σκιά, όπως αναφέρει ο ίδιος. Κυνηγώντας το διαφορετικό, το εντυπωσιακό και για πολλούς το αδύνατο – πώς μια σκιά μπορεί να αποτελέσει έναν πίνακα ζωγραφικής; – ο Teodosio, μέσα από ένα συνεχές παιχνίδι με τις σκιές των αντικειμένων και των γραμμών τους, παρουσιάζει την ελκυστική πλευρά της πραγματικότητας με βάση τα «αποτυπώματα» των αντικειμένων.

"Προσφέρω τις υπηρεσίες του μεσολαβητή μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας!": Ο Teodosio Sectio Aurea και η Tέχνη της Σκιάς, από την Ελίζα Σουφλή.

Ζητήσαμε από τον Teodosio να περιγράψει με δυο λόγια στο ART.harbour ποιος είναι ο σκοπός των έργων του, τι τον κάνει να δημιουργεί, με ποια τελικά “όπλα” δραπετεύει από τον κόσμο αυτόν…

”Γεια σας, με λένε Teodosio Sectio Aurea και προσφέρω τις υπηρεσίες του μεσολαβητή μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας! Με ευχαρίστηση θα παραβιάσω το δικό σας σύστημα αντίληψης… Σκοπεύω να χάσω τελείως την επικοινωνία με την λογική και την πραγματικότητα και θα μιλήσω μαζί σας σχεδόν στη γλώσσα των σκιών.”

Teodosio Sectio Aurea

Ο αυτοδίδακτος καλλιτέχνης από την Αθήνα σπάει το πρότυπο σύστημα της αντίληψης και δείχνει μέσα από το παιχνίδι των σκιών την ελκυστική πλευρά της πραγματικότητας. Ο Teodosio  δημιουργεί σχεδόν χαοτικές κατασκευές που με την πρώτη ματιά δείχνουν άμορφες και μπερδεμένες μεταλλικές μάζες, όταν όμως πέσει το φως πάνω τους εμφανίζουν καταπληκτικές  δημιουργίες από σκιές.

Κάθε έργο κρύβει μια μοναδικότητα, δημιουργεί μια εντελώς απροσδόκητη σκίαση, την σκιά του, την φιλοσοφία του και αποκαλύπτει την ιστορία της δημιουργίας του μέσα από μία φιλοσοφική σύνδεση με την πηγή της. Πέρα από τα έργα με την τέχνη της σκιάς, ο καλλιτέχνης δημιουργεί πίνακες ζωγραφικής σε μικτή τεχνική, γλυπτά και έργα από σύρμα.

Απολαύστε την Τέχνη της Σκιάς μέσα από τις δημιουργίες του ταλαντούχου καλλιτέχνη Teodosio Sectio Aurea – κάθε έργο συνοδεύεται από επεξηγηματικό κείμενο.

Unicorn

Η Τέχνη της Σκιάς, έργο του Teodosio Sectio Aurea. “Ο φύλακας του Δέντρου της Ζωής” Μονόκερως – το παράξενα όμορφο, αγνό και μοναχικό ζώο που μας μαγεύει , όπως τότε, στα παιδικά μας χρόνια… ένα διαχρονικό και διαπολιτισμικό σύμβολο,ένα κάλεσμα για μια άλλη ζωή, μαγική, όμορφη, παραμυθένια. https://www.youtube.com/watch?v=BqbEyDeoWaU

Το 1937 ο Πάμπλο Πικάσο φτιάχνει ένα από τα διασημότερα έργα του, και ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία της τέχνης, την Γκερνίκα (Guernica στα ισπανικά). Το έργο αποτελεί μία κραυγή διαμαρτυρίας εναντίον της φρίκης του πολέμου και καταγγέλλει τις οδυνηρές συνέπειες του στον άμαχο πληθυσμό. 79 χρόνια μετά, ο Teodosio Sectio Aurea δημιουργεί την ίδια κραυγή διαμαρτυρίας, μια αινιγματική σύνθεση φτιαγμένη από φως και σκιά, χρησιμοποιεί ως «μπογιά» την σκιά από αφηρημένα κομμάτια σιδήρου. Φαίνεται πως κανείς δεν θα ακούσει ή δεν θα καταλάβει τη σημασία αυτής της διαμαρτυρίας, αφού ακόμη και σήμερα, 79 χρόνια μετά, οι ίδιες σκηνές φρίκης επαναλαμβάνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Akina

Akina – Ανοιξιάτικο άνθος κερασιού. Η λέξη «sakura» σημαίνει στα ιαπωνικά «κερασιά», τα άνθη της σύμβολο της αισθητικής και της γυναικείας ομορφιάς, μα και οιωνός της καλής τύχης, και έμβλημα αγάπης. Αιώνες ολόκληρους στο παρελθόν, αλλά και σήμερα, οι ποιητές, οι μουσικοί και οι ζωγράφοι λαμβάνουν έμπνευση από αυτά τα μαγικά δέντρα. Έτσι εμπνευσμένος από την απόλυτη ομορφιά της ανθισμένης κερασιάς ο Teodosio Sectio Aurea δινει ζωή στα παλιά κομμάτια σιδήρου και «ζωγραφίζει» ένα έργο τέχνης την Akina (spring flower), χρησιμοποιώντας ως «μπογιά» την σκιά από τα κλαδιά, εντυπωσιακά ανθισμένα πέταλα και τον κορμό του δέντρου.

Εμπνευσμένος από την απόλυτη ομορφιά της ανθισμένης κερασιάς, ο Teodosio Sectio Aurea δινει ζωή στα παλιά κομμάτια σιδήρου και ”ζωγραφιζει” ένα έργο τέχνης, την Akina (spring flower), χρησιμοποιώντας ως «μπογιά» την σκιά απ’ τα κλαδιά, εντυπωσιακα ανθισμένα πέταλα και τον κορμο του δέντρου.

The Vitruvian Man

Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου (The Vitruvian Man). Διάσημο σχέδιο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που φτιάχτηκε περίπου το 1490. Το σχέδιο συχνά χρησιμοποιείται ως ένα υπονοούμενο, σύμβολο της ουσιώδους συμμετρίας του ανθρώπινου σώματος, και κατ’ επέκταση του σύμπαντος ως σύνολο. Tο 2013 προς τιμήν του μεγάλου Δασκάλου ο Teodosio Sectio Aurea δημιουργεί ένα αινιγματικό DNA πάζλ από 350 μεταλλικές μπίλιες και το ενώνει με τον δικό του τρόπο, ζωγραφίζοντας στον τοίχο με φως και σκιά.

Βούδας

Κωδικοποιημένη σκιά του Βούδα κρυμμένη στο DNA. Η λέξη Βούδας σημαίνει ο «Αφυπνισμένος» ή «Φωτισμένος». Ήταν ένας άνθρωπος που βρήκε το μονοπάτι που τον οδήγησε τελικά στη φώτισή του. Βούδας μπορεί να είναι ή να γίνει οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή κοινωνικής τάξης.

Dance me to the end of love

”Dance me to the end of love”, Andalusian Olive Tree – Flamenco Dancer Shadow. Εμπνεύστηκα απο την Μαρία Παχές/ Maria Pages. https://www.youtube.com/watch?v=A6Juna_DlfM

Η Τέχνη της Σκιάς. Ας βάλουμε λίγη ”μαγεία” στην ζωή μας. Πώς μια γλάστρα με 9 λευκούς κρίνους και 2 πεταλούδες μπορεί να μας ταξιδέψει στη Βερόνα, εκεί όπου ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα ανταλλάσσουν όρκους αιώνιας αγάπης. Με την βοήθεια ενός φωτιστικού, απ’ την γλάστρα εμφανίζεται η σκιά της Ιουλιέτας που αποχαιρετάει απ’ το παράθυρο τον αγαπημένο της.


Βρείτε τον καλλιτέχνη:
Επίσημη Ιστοσελίδα
Facebook
Youtube.

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ
Προηγούμενο άρθροΙανουάριος 2016
Επόμενο άρθροΦεβρουάριος 2016
Ελίζα Σουφλή
Με ένα πτυχίο Νομικής και αιώνια αφοσίωση στον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών μοιράζω τον χρόνο μου μεταξύ Ελλάδας & εξωτερικού. Μουσική, Χορός, Κινηματογράφος, Λογοτεχνία εισέβαλαν στη ζωή μου σε μικρή ηλικία και διαμόρφωσαν αυτό που είμαι σήμερα! Θα με πετύχεις να κάνω βόλτες με τη σκυλίτσα μου τη Σάββυ, στο λεωφορείο χωμένη σ' ένα βιβλίο ή μπροστά σε μία οθόνη με ποπ κορν στην αγκαλιά ή κάπου να αγναντεύω τη θάλασσα. Όταν γράφεις νιώθεις για λίγο αθάνατος... Γι' αυτό προσπαθώ να γράφω πολύ. Μπορείς να αναζητήσεις την πρώτη μου ποιητική συλλογή με τίτλο "στιγμές". Το λιμάνι των Τεχνών είναι το σπίτι μου. Καλώς Ήρθες στο ART.harbour!

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ