Μέσα στην άνοιξη ήρθε στα χέρια μου Το Κάστρο των Παραμυθιών, μία συλλογή ιστοριών παρμένων από μύθους και θρύλους απ’ όλην την Ελλάδα συνυφασμένος με τη μοντέρνα γραφή σύγχρονων συγγραφέων. Το κάθε παραμύθι είχε να δώσει σε μικρούς και μεγάλους ένα ξεχωριστό μήνυμα. Κοινός παρονομαστής, όμως, όλων η αγάπη. Και δεν μιλώ εδώ μόνο για την αγάπη ως ηθικό δειγμα των νέων ιστοριών, μα και για την αγάπη των ανθρώπων που έπιασαν το χαρτί και το μολύβι και επανεξέδωσαν θρύλους ξεχασμένους με νέα μορφή.
Ζήτησα, λοιπόν, από την κάθε μία ξεχωριστά να μου πει δυο λόγια για το δικό της παραμυθί. Πώς γεννήθηκε, πώς γράφτηκε, ποια ήταν τελικά εκείνη η στιγμή που έκανε τον συγκεκριμένο θρύλο να ξεχωρίσει από δεκάδες άλλους.
Οι Άννα Αθανασιάδου, Μαρία-Μαριλύ Γαλίζη, Κατερίνα Δίελα, Κατερίνα Θεοδωρίδου-Γιολασιγμάζη, Ιωάννα Καρρά, Άννα Μάνου, Μαργαρίτα Μάρκουλα, Αικατερίνη Μιχαήλ, Αικατερίνη Ναζλή, Μαριλένα Πονηράκη και η ποιήτρια Σοφία Σκλείδα έχουν από ένα υστερόγραφο για σας και τους μικρούς αναγνώστες. Μετά το τέλος της ανάγνωσης του Κάστρου των Παραμυθιών πάρτε λίγο χρόνο να διαβάσετε την ανάλυση του βιβλίου και φυσικά το τι λένε οι ίδιες οι συγγραφείς γι’ αυτό!
Άννα Αθανασιάδου – Το κάστρο των παραμυθιών
Το ατμοσφαιρικό κάστρο της Μονεμβασιάς και ο θρύλος της Ρωξάνης που ακούγεται στην ευρύτερη περιοχή ήταν η αφορμή για το παραμύθι «Το κάστρο των παραμυθιών», που έδωσε και τον τίτλο στο ομώνυμο βιβλίο. Ο θρύλος αναπαράγει τα πατριαρχικά στερεότυπα και παρουσιάζει ένα «έγκλημα τιμής». Το παραμύθι ωστόσο σπάει αυτά τα στερεότυπα και φέρνει τη γυναικεία μορφή στο προσκήνιο. Η ηρωίδα αποφασίζει για τη ζωή της, έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και καταφέρνει τελικά -κινητοποιώντας τα εσωτερικά της κίνητρα- να βρει τη λύση.
Μαρία (Μαριλύ) Γαλίζη – Δύο Αχώριστες Αδελφές
Γαλουχήθηκα με μακεδονίτικα τραγούδια, καθώς η μητέρα μου κατάγεται από την ακριτική Φλώρινα. Τα παιδικά ακούσματα χαράσσονται στη μνήμη μας. Οπότε, το παραμύθι μου είναι εμπνευσμένο από μακεδονίτικους θρύλους για δύο σπουδαίες -λόγω γεωγραφικής θέσης- λίμνες, τις Πρέσπες. Στο παραμύθι εξαίρεται η δύναμη της αδερφικής αγάπης και η ανάγκη αδερφοσύνης των λαών, για να μπορούν να ζουν αρμονικά.
Κατερίνα Δίελα – Ο Δρακόντειος & η Δράκαινα
Γεια σας!!! Είμαστε δυο δράκοι. Ο Δρακόντειος και η Δράκαινα!!! Ζούμε σε δύο αντικρυστά βουνά της Εύβοιας το Χτυπά και τη Δίρφη!!! Στην αρχή είχαμε πολλά προβλήματα και τσακωνόμασταν πολύ! Γι αυτό και γώ, η τρομερή Δράκαινα βρήκα τρόπο να πάω στον γείτονα μου τον Δρακόντειο!! Αλλά μόλις έφτασα εκεί… Αχ!!! για άλλα πήγα και άλλα τελικά έκανα!!! Δεν θα σας πω περισσότερα… Αν θέλετε να τα μάθετε, διαβάστε το παραμύθι μας, που έγραψε η δημιουργός μας Δίελα Κατερίνα…
Κατερίνα Θεοδωρίδου – Ο Κρυμμένος Θησαυρός
Μια φορά κι έναν καιρό λέγεται ότι στη Σύρο υπήρχε μια μεγάλη υπόγεια σπηλιά σαν ένα μεγάλο καταφύγιο. Αυτή η σπηλιά ονομάζεται σπηλιά του Ρόζου. Οι κάτοικοι έλεγαν ότι από τα βάθη της σπηλιάς αναβλύζει ζεστός αέρας. Φυσικά οι φήμες ήταν πολλές, αλλά οι περισσότεροι πίστευαν ότι μέσα στη σπηλιά βρίσκεται κάποιο στοιχειό που τη φυλάει… Όμως όλοι αυτοί δεν ήξεραν ότι αυτή η ζεστασιά που αναβλύζει από τη σπηλιά είναι ένας θυσαυρός! Ο θησαυρός του παραμυθιού μου! Και αν πάτε εκεί και δείτε μια νεράιδα να σας τραγουδά «Ρίξε μια ματιά στην καρδιά σου, διαμάντια μέσα της, όλα δικά σου» μην παραξενευτείτε… μπορεί να σας θυμίζει τους πιο σημαντικούς θησαυρούς της ζωής μας.
Ιωάννα Καρρά – Κάπου στην άγρια βρύση
Αληθινός φίλος, λένε, είναι αυτός που σε πηγαίνει εκεί που θα πήγαινες μόνος σου αν μπορούσες. Αυτό ακριβώς έκανε και ο ήρωας του παραμυθιού για τον αγαπημένο του φίλο. Δυστυχώς, όμως, τον έχασε και μάλιστα σε τόπο άγριο. Ένα παραμύθι για τη φιλία και την εσωτερική δύναμη εμπνευσμένο από τους θρύλους της περιοχής Μοσχοποδίου στη Θήβα.
Μαργαρίτα Μάρκουλα – Ο Σκανδαλιάρης Δαίμονας
Όταν διάβασα τον θρύλο της Κορινθίας “O δαίμονας ο σκανταλιάρης”, κατάλαβα ότι ως άνθρωποι, ρίχνοντας το φταίξιμο της δυστυχίας μας σε άλλον, όπως για παράδειγμα σε έναν δαίμονα, κατανοούμε πιο ευκολα ότι υπάρχει μέσα μας αυτό το συναίσθημα. Το παραμύθι “Ο σκανταλιάρης δαίμονας” είναι μια ιστορία, που μαθαίνει στα παιδιά ότι η ευτυχία είναι επιλογή μας και ότι μπορούμε να αντιμετωπιζούμε τη δυσκολία σαν μια κατάσταση εύκολα διαχειρίσιμη.
Άννα Μάνου – Η Γριά και οι Μάγισσες
Το παραμύθι μου εμπνεύστηκε από τον θρύλο για τη παραλία της Άνδρου, της Γριάς το Πήδημα. Στον θρύλο, Τούρκοι κυνηγούν μια γριά, η οποία, όταν βλέπει να την πλησιάζουν πηδά από ένα γκρεμό στη θάλασσα και πνίγεται. Στο παραμύθι μετέτρεψα τους Τούρκους σε μάγισσες, οι οποίες, όμως, κρατούν όλη τη γνωστή επεκτατική συμπεριφορά τους για τον τόπο του παραμυθιού. Οι μάγισσες θέλουν να πιάσουν και να χρησιμοποιήσουν σαν δούρειο ίππο τη γριά προκειμένου να μπουν στη πόλη της. Μετά από ανατροπές, η γριά πέφτει να πνιγεί προκειμένου να σώσει την αγαπημένη της πατρίδα, κι εκεί στη θάλασσα πετρώνει.
Αικατερίνη Μιχαήλ – Η Γλυκόφωνη Γοργόνα
Είμαι η Γλυκόφωνη Γοργόνα και γεννήθηκα στην έμπνευση της Δημιουργού μου Αικατερίνης Μιχαήλ. Με έφτιαξε να είμαι ερωτευμένη και αφοσιωμένη στην αγάπη, χωρίς να υστερώ σε τόλμη και αποφασιστικότητα. Όπου είναι θάλασσα, είναι καλά – όπως συνηθίζει να λέει – γιατί τότε η έμπνευσή της μεγαλώνει! Ένας θρύλος του νησιού των ανέμων για μένα, αλλά και για νεράιδες και ξωτικά, ήταν πρόκληση για εκείνη, αλλά και η αφορμή για να με κάνει πρωταγωνίστρια! Κολυμπάω στα νερά της Μυκόνου.
Αικατερίνη Ναζλή – Η Νεράιδα Νάγια και ο Χορός των πέπλων
Η φυσική ομορφιά της Ορεινής Αρκαδίας με τα πυκνά δάση και τα τρεχούμενα νερά είναι το ιδανικό τοπίο της νεραιδοχώρας, όπου όλα είναι δυνατά και οι προσωπικές επιλογές έχουν τη δύναμη να ορίζουν τη μοίρα και να αναδημιουργούν νέους τόπους αρμονίας και αλήθειας.
Μαριλένα Πονηράκη – Το Πετροκάραβο
Η ηρωίδα μου, η Σεραφίνα, είναι μια νεράιδα του Αέρα, μια Συλφίδα. Είναι η καλύτερη καπετάνισσα όλων των θαλασσών, με τη μεγαλύτερη και γρηγορότερη μπρατσέρα του κόσμου. Δυο φορές τον χρόνο συναντιούνται όλες οι Νεράιδες για να γιορτάσουν στο Νεραϊδονήσι, το οποίο γίνεται ορατό στα ανθρώπινα μάτια μόνο όταν φωτίζεται από το Φεγγάρι. Όταν, όμως, το Φεγγάρι δεν φωτίζει το νησί, η Σεραφίνα αψηφώντας το τού επιτίθεται. Βάζοντάς τα με μία μεγαλύτερη δύναμη από εκείνη, πετρώνει μαζί με το καράβι της από το Φεγγάρι. Εμπνεύστηκα το παραμύθι μου από τον θρύλο “Το Πετροκάραβο” που λέγεται στον Πόρο.
Σοφία Σκλείδα – Οι Θρύλοι της Μνήμης / ποίημα
Από τον θρύλο στο παραμύθι και από το παραμύθι στην ποιητική δημιουργία και σύλληψη που φέρει τον τίτλο “ΟΙ ΘΡΥΛΟΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ”. Ένα υπέροχο ταξίδι δημιουργίας με κινητήριο δύναμη την έμπνευση που πηγάζει από την αστείρευτη δύναμη των πολιτιστικών μας παραδόσεων και των αρχετυπικών εκδηλώσεων του συλλογικού μας ασυνείδητου.
Ευχαριστώ από καρδιάς κάθε μία από τις συγγραφείς και τις ιστορίες τους, που αποτελούν μέρος μιας όμορφης συλλογής για παιδιά, αλλά και ενήλικες. Να ένας τρόπος, λοιπόν, να διδαχνούν τα παιδιά την παράδοση, μέσα από παραμύθια με μία σύγχρονη πινελιά. Καλές αναγνώσεις!