Τι δεν πρέπει να λείπει από τη βαλίτσα επιστροφής του επισκέπτη της Αίγινας;
Το φιστίκι είναι η γεύση και το άρωμα που πρέπει να έχεις στην βαλίτσα της επιστροφής.
Πρώτη φορά έφτασα στην Αίγινα όταν ήμουν στο Δημοτικό. Με τους γονείς μου δεν πολυπηγαίναμε σε νησιά· περισσότερο επιλέγαμε τα δυο μας χωριά για διακοπές, το ένα στο βουνό και το άλλο στη θάλασσα. Εκείνη τη μέρα, όμως, ο πατέρας μου ήθελε να μας δείξει κάτι διαφορετικό. Νωρίς το πρωί περπατήσαμε ως το λιμάνι – αυτή είναι βλέπεις η τύχη του να μένεις στον Πειραιά και μάλιστα δίπλα ακριβώς από ‘κει που αράζουν τα βαπόρια. Θυμάμαι το μεγάλο σιδερένιο πλοίο, την ταμπέλα μπροστά να λέει ΑΙΓΙΝΑ και κόσμο με καπέλα να επιβιβάζεται. Θα πηγαίναμε σε νησί και μάλιστα θα καθόμασταν στο κατάστρωμα! Κάναμε μπάνιο, φάγαμε καλαμαράκια, παίξαμε με την ψυχή μας και το απόγευμα πια επιστρέψαμε – θεέ μου πόσο κουρασμένοι! – στον Πειραιά. Ήταν η πρώτη μου επαφή με το νησί.
Πολύ αργότερα πια, στο Λύκειο, η Αίγινα έγινε η απόδραση-αστραπή από την καθημερινότητα και την πίεση του σχολείου με φίλους. Τελειώνοντας το σχολείο πρώτο ρόλο είχαν άλλα νησιά, πιο μακρινά· Νάξος, Σαντορίνη, Μύκονος, Τήνος…
Από τις επισκέψεις μου στην Αίγινα θυμάμαι χαρακτηριστικά τα όμορφα κεραμικά – που τόσο αγαπώ – αραδιασμένα στα σκαλοπάτια των μαγαζιών, τα γευστικά γλυκά με πρωταγωνιστή το ντόπιο φιστίκι, τους ανθρώπους της και τον Ναό της Αφαίας. Αφότου δε έμαθα για τα δύο Ιερά Τρίγωνα, το ισοσκελές τρίγωνο που σχηματίζουν ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Ναός του Ηφαίστου στο Θησείο και ο Ναός της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα, και το δεύτερο από τον Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς, τον Παρθενώνα και τον Ναό της Αφαίας η έλξη του νησιού έγινε πια αναπάντεχη.
Έχοντας γυρίσει στην Ελλάδα και επιλέξει (μάλλον) να μένω κάπου μακριά από τη θάλασσα, νιώθω περισσότερο από ποτέ την απουσία της από το πλάι μου. Είναι καλοκαίρι, και τι δε θα ‘δινα για μία βουτιά στα νερά μιας ήσυχης παραλίας, κοντινής στην πόλη μα καθαρής και τόσο όμορφης με θέα το γαλάζιο του Σαρωνικού. Ένας κοντινός προορισμός, ήσυχος, μα και φασαριόζικος αν το επιθυμείς, με γωνιές μοναδικές, σημεία να ανακαλύψεις, γεύσεις να δοκιμάσεις και φυσικά απέραντο γαλάζιο.
Και ενώ αναρωτιέμαι μήπως είναι σήμερα η κατάλληλη μέρα για να πάρω τη Σάββυ και να την κάνουμε για Αίγινα, συναντώ ιντερνετικά τον Γιάννη Λαζάρου και το Aegina Project με αφορμή την έκδοση του νέου pop-art guide του νησιού @aeginamap.
Πάμε να μιλήσουμε… για την Αίγινα!
Χαίρομαι πολύ που έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε ένα τόσο ενδιαφέρον project στο ART.harbour! Τι είναι, λοιπόν, το Aegina Project; Πώς ξεκίνησε;
Το Aegina Project γεννήθηκε πριν 3 περίπου χρόνια σαν μια πολύ απλή ιδέα. Να υπάρξει μια συνολική και δυναμική digital παρουσία του νησιού της Αίγινας. Έτσι φτιάξαμε έναν σύγχρονο digital τουριστικό οδηγό με νέο και ενημερωμένο περιεχόμενο. Πληροφορίες για το νησί, αξιοθέατα, ταξιδιωτικές υπηρεσίες, παρουσίαση επιχειρήσεων και local tips, είναι μερικά από όσα παρουσιάζουμε στο κοινό μας καθημερινά, μέσα από τα κανάλια μας. Ξεκινήσαμε με μικρά βήματα και μια παρουσία στα Social Media, μέχρι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο digital profile, τη δημιουργία του website μας και να βρεθούμε ως χορηγοί επικοινωνίας σε μεγάλα events του νησιού. Ξεκίνημα με πολύ μικρό κεφάλαιο, ίσως μηδενικό θα έλεγα, δύσκολο και απαιτητικό, αλλά καταφέραμε να φτάσουμε σύντομα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τι ζητάει ο σύγχρονος ταξιδιώτης που μπορεί να προσφέρει η Αίγινα; Είναι ένας κοντινός και πολύ όμορφος προορισμός αναμφίβολα, αλλά ποιες ομάδες ταξιδιωτών της ταιριάζουν;
Η Αίγινα παραμένει ένας πολύ γνωστός και δημοφιλής κοντινός προορισμός για τους κατοίκους του Πειραιά και της Αθήνας. Είναι ένας προορισμός για ολιγοήμερες διακοπές και συνήθως αφετηρία σε ένα σύνολο προορισμών για τις καλοκαιρινές διακοπές, γι’ αυτό και είναι κυρίως προορισμός 2ημέρου και Σαββατοκύριακου. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση στους ξένους τουρίστες που βρίσκονται στην Αθήνα για διακοπές και επιλέγουν την Αίγινα για μονοήμερη εκδρομή ή ολιγοήμερη διαμονή. Το νησί παραμένει ψηλά στις λίστες για όσα μπορεί να κάνεις κάποιος αν έχει επιλέξει να περάσει τις διακοπές του στην Αθήνα και αυτό φαίνεται να έχει μεγάλη επιρροή στον incoming τουρισμό. Δεν είναι πλέον καθόλου μεμονωμένο περιστατικό να έρχονται στην Αίγινα τουρίστες που μένουν σε ξενοδοχεία κοντά στο αεροδρόμιο, το Λουτράκι και άλλα περιφερειακά ξενοδοχεία, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι το όνομα της Αίγινας έχει καθιερωθεί ως ένα must do για όσους έρχονται στην Ελλάδα.
Το νησί, είναι εύκολα προσβάσιμο, με καλές παραλίες, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αξιοθέατα και ποιοτικές επιχειρήσεις με τουριστικό προφίλ. Ένας αρκετά ανταγωνιστικός συνδυασμός για όσους έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε άλλα νησιά του αργοσαρωνικού και άλλα κοντινά νησιά στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.
Δώσε μας κάποια σημεία του νησιού, όχι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό, που ακόμα κι αν κάποιος έχει ήδη επισκεφτεί το νησί ίσως να μην τα έχει γνωρίσει;
Αν και το νησί είναι ένα μικρό νησί σε έκταση, υπάρχουν πολλά σημεία, που παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό. Για παράδειγμα, πολλοί αγνοούν το νησάκι της Μονής, που βρίσκεται μόλις 10 λεπτά από το λιμανάκι της Πέρδικας και είναι ένα ακατοίκητο νησί με όμορφη παραλία και πανέμορφα άγρια ζώα, όπως ελάφια, παγώνια και αγριοκάτσικα. Η περιοχή Πόρτες είναι ακόμα ένα σημείο που αξίζει κάποιος να επενδύσει χρόνο και να επισκεφθεί. Ένα μικρό ψαροχώρι με μερικά πανέμορφα ταβερνάκια και μικρές παραλίες για μπάνιο. Ο Αρχαίος Ελαιώνας της Αίγινας, αν και είναι αρκετά γνωστός, σπάνια κάποιος έχει βρεθεί εκεί. Ένα μοναδικό σημείο στους πρόποδες του Όρους, του ψηλότερου βουνού της Αίγινας, κοντά στις παραλίες του Μαραθώνα Β και της Αιγινήτισσας.
Κάθε σημείο στο νησί βέβαια έχει τα δικά του μικρά μυστικά, όπως είναι τα κανατάδικα στον Μεσαγρό, οι σπηλιές-σήραγγες στην Βαγία και την Αγία Μαρίνα, τα ναυτικά οχυρά στην Πέρδικα και η Παλιαχώρα δίπλα στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου κ.α.
Ας μιλήσουμε για το πιο πρόσφατο δημιούργημα του Aegina Project, τον premium έντυπο ταξιδιωτικο χάρτη. Είναι pop, είναι χρηστικός και σίγουρα σου μένει! Πώς προέκυψε το ελκυστικό αυτό design;
Το χαρτί και το έντυπο παραμένει διαχρονικό. Συνήθεια χιλιάδων ετών που ποτέ δεν θα εκλείψει. Έτσι αποφασίσαμε και εμείς να δημιουργήσουμε και έναν έντυπο χάρτη που θα παρουσιάζει το νησί και θα ταιριάζει απόλυτα με την φιλοσοφία μας και την κουλτούρα μας γύρω από την Αίγινα. Στόχος μας ήταν εξ αρχής να δημιουργήσουμε ένα premium έντυπο που θα είναι διαδραστικό και χρηστικό ταυτόχρονα. Πέρα από το πρακτικό κομμάτι, την απεικόνιση δηλαδή των τοποθεσιών του νησιού, θέλαμε να είναι και σουβενίρ για όσους τον αποκτήσουν.
Συνεργαστήκαμε με το design agency Kitsch&Bold και για 4 μήνες δουλέψαμε κάθε λεπτομέρεια, σχεδιάσαμε και βελτιώσαμε όλα τα σχεδιαστικά κομμάτια του χάρτη. Προσεγμένο copywriting, σύγχρονο design και καινοτομίες είναι τα στοιχεία που κάνουν το έντυπό μας να ξεχωρίζει. Σπάσαμε πολλά κλισέ των έντυπων οδηγών, όπως είναι το μπλε χρώμα για παράδειγμα ή το αυστηρό στήσιμο και πήγαμε σε μια διαφορετική φιλοσοφία που ο σχεδιασμος θα ήταν πρωτότυπος και σύγχρονος.
View this post on Instagram
Πολλοί αγνοούν το νησάκι της Μονής,
που βρίσκεται μόλις 10 λεπτά από το λιμανάκι της Πέρδικας
και είναι ένα ακατοίκητο νησί με όμορφη παραλία
και πανέμορφα άγρια ζώα, όπως ελάφια, παγώνια και αγριοκάτσικα.
Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τον οδηγό;
Τον οδηγό, μπορεί να τον βρει κάποιος, σε καταστήματα στην Αίγινα και σύντομα και σε επιλεγμένα σημεία σε Αθήνα και Πειραιά. Φυσικά κάποιος μπορεί να μας στείλει και μήνυμα σε κάποιο από τα business accounts μας στα Social Media για να του δώσουμε εμείς τον οδηγό. Εξάλλου λατρεύουμε να γνωρίζουμε από κοντά τον κόσμο που του αρέσει η Αίγινα.
Μιας και το ART.harbour είναι ένα πολιτιστικό site δεν μπορούμε να παραλείψουμε φυσικά το κομμάτι του Πολιτισμού. Ποια είναι τα πολιτιστικά σχέδια του νησιού για το φετινό καλοκαίρι που έχει ήδη ξεκινήσει;
Η Αίγινα εδώ και 11 χρόνια διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία το Aegina Fistiki Fest. Ένα μεγάλο 4ήμερο Φεστιβάλ για τον φημισμένο καρπό του νησιού. Φέτος το Φεστιβάλ είναι προγραμματισμένο για τις 12-15 Σεπτεμβρίου και ήδη οι ομάδες και οι επιτροπές του Δήμου ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη διεξαγωγή του. Για το Fistiki Fest, όμως, διοργανώνονται και πολλά προ-φεστιβαλικά events σε ολόκληρο το νησί. Εκθέσεις, θεματικές βραδιές, μουσικές εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα. Έτσι, από αρχές Αυγούστου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου συναντάμε στο νησί πολλές πολιτιστικές δράσεις που προσελκύουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.
Τι δεν πρέπει να λείπει από τη βαλίτσα επιστροφής του επισκέπτη της Αίγινας (εκτός φυσικά από τα φημισμένα φιστίκια!);
Το φιστίκι είναι η γεύση και το άρωμα που πρέπει να έχεις στην βαλίτσα της επιστροφής. Τα τοπικά σουβενίρ πρέπει να είναι το αντικείμενο που θα σου θυμίζει την επίσκεψη στο νησί. Η Αίγινα διαθέτει πλέον σουβενίρ υψηλής αισθητικής, με πρακτικό και διακοσμητικό χαρακτήρα. Τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Είναι αυτά που εμείς ονομάζουμε σουβενίρ για τους επισκέπτες και αντικείμενα όσους έρχονται στην Αίγινα και θέλουν ένα κομμάτι της. Μια κούπα, μια τσάντα θαλάσσης, ένα έντυπο, μια κάρτα.
Και την προσωπικά αγαπημένη μου ερώτηση που κράτησα για το τέλος για όλους εκείνους που δε βαριούνται ποτέ να αγναντεύουν το απέραντο γαλάζιο… Που μπορείς να απολαύσεις την καλύτερη θέα;
Την Αίγινα την χαρακτηρίζει, το μπλε της θάλασσας, το πράσινο του πεύκου και η μυρωδιά από το ρετσίνι της φιστικιάς. Υπέροχος συνδυασμός, για όσους λατρεύουν τις αντιθέσεις. Εγώ θα επέλεγα να βρεθώ στον Αρχαίο Ναό της Κολώνας, μόλις μερικά μέτρα δίπλα από το λιμάνι. Απόγευμα Σεπτεμβρίου, να δω το ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να δύει πίσω από το Αγκίστρι και την Πελοπόννησο. Ώρα που τα πλοία να φεύγουν για τον Πειραιά, το πεύκο μυρίζει έντονα και οι διπλανές εκτάσεις με φιστικιές έχουν μόλις δώσει τον καρπό της φετινής χρονιάς. Στιγμή μοναδική, αυτή που αξίζει να ζουν όλοι που έρχονται στο νησί.
Την Αίγινα τηN χαρακτηρίζει, το μπλε της θάλασσας, το πράσινο του πεύκου και η μυρωδιά από το ρετσίνι της φιστικιάς.
Ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα. Ανυπομονώ, όπως και οι αναγνώστες μας είμαι σίγουρη, να γνωρίσω την Αίγινα αλλιώς!
Ευχαριστώ και εγώ για την κουβέντα μας και συγχαρητήρια που δίνετε την ευκαίρια σε νέες προσπάθειες να ακουστούν. Η Αίγινα είναι αφετηρία και λιμάνι για εμάς. Έτσι θέλουμε να την βλέπουν όλοι οι επισκέπτες της. Να ανυπομονούν να την γνωρίσουν και να την ζήσουν σε κάθε της σημείο.
Φωτογραφία: Δημήτρης Μόιρας
Γνώρισε το Aegina Project
Website
[…] παρουσιάζει το όμορφο αυτό νησί… αλλιώς! Μπορείς να διαβάσεις τη συνέντευξή μας και να πάρεις μία πρώτη γεύση από το ενδιαφέρον αυτό […]