Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι η διαμονή στην Ευρώπη αν είσαι σκυλογονιός φαντάζει – και ΕΙΝΑΙ – ένας κήπος της Εδέμ. Πάρκα αποκλειστικά για σκύλους, εκπαιδευτικά προγράμματα εντελώς δωρεάν, απίθανα πεζοδρόμια για ατελείωτες βόλτες, διαμερίσματα pet-friendly, εστιατόρια pet-friendly, ΜΜΜ pet-friendly και το κυριότερο όλων, κάτοικοι dog-lovers! Ζώντας έναν χρόνον στην Πράγα η επιστροφή-επίσκεψη στην Ελλάδα με τη σκυλίτσα μου τη Σάββυ μού έφερνε πονοκέφαλο πριν ακόμη πραγματοποιηθεί. Γιατί αν ζεις στην Ευρώπη -και φυσικά η Ελλάδα είναι Ευρώπη, αλλά δυστυχώς δεν έχει εξευρωπαϊστεί ακόμη πλήρως – συνειδητοποιείς ότι η έλλειψη παιδείας απέναντι στα ζώα αποτελεί ένα αγκάθι που μάλλον έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να αφαιρεθεί.
Στην Ελλάδα, λοιπόν, συμβαίνει το εξής: όσοι έχουν κατοικίδιο (και θα μιλήσω πιο συγκεκριμένα για σκυλοκατοικίδια) δεν είναι ιδιοκτήτες, είναι σκυλογονείς και αυτό από μόνο του είναι κάτι που σε κάνει να πετάς από τη χαρά σου. Φροντίζουν τα ζώα τους, ασχολούνται μαζί τους, κοιμούνται μαζί τους, ταξιδεύουν μαζί τους. Σε κάθε κανόνα φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις· εδώ, εξαίρεση αποτελούν οι ασυνείδητοι που αν και έχουν σκυλιά ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία. Δυστυχώς, όμως, η πλειοψηφία των Ελλήνων όχι μόνο δεν είναι σκυλογονείς, αλλά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα σκυλιά ως εστίες μόλυνσης, ρύπανσης, ηχορύπανσης και γενικότερα ως “κάτι” που δε θέλουν με τίποτα κοντά τους – και κάνουν τα πάντα για να το καταφέρουν. Και αυτή είναι η δεύτερη κατηγορία. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που έχουν τα σκυλιά μόνο για κυνήγι και αποτελούν μία τρίτη κατηγορία.
Εντάσσοντας με υπερηφάνεια τον εαυτό μου στο πρώτο μέρος των Ελλήνων, και έχοντας ταξιδέψει ΜΕ το σκυλοπαιδί μου σε Ελλάδα, Τσεχία, Σερβία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ουγγαρία, και δε θυμάμαι που αλλού, η νέα κατηγορία #ΤΑΞΙΔΙ στο ART.harbour αφιερώνεται στα ταξίδια με τους τετράποδους φίλους μας· όλα εκείνα που μας ενόχλησαν (εμένα και τη Σάββυ), μας ξετρέλαναν, μας άφησαν με ανοιχτό το στόμα ή μας έκαναν να γαβγίσουμε δυνατά. Αυτή τη φορά θα πάμε ένα ταξίδι παρέα στην όμορφη Εύβοια και μάλιστα στο νότιο μέρος της, στο παραθαλάσσιο Μαρμάρι, με τις ήσυχες παραλίες και τα φρέσκα ψάρια. ΓΑΒ!
Ταξίδι ν.1: Μαρμάρι Ευβοίας, Ελλάδα
Καλοκαίρι, 5 ημέρες
Το Μαρμάρι
Το Μαρμάρι βρίσκεται στη Νότια Εύβοια και αποτελεί – δεν το γνώριζα – έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της περιοχής. Απέχοντας μόλις 15 λεπτά – ίσως λίγο λιγότερο – οδικώς από την Κάρυστο, και περίπου 1 ώρα από τη Χαλκίδα, στο Μαρμάρι θα βρεις ήσυχες παραλίες με άμμο και βότσαλο, μικρά ταβερνάκια και καφέ στον κεντρικό παραλιακό δρόμο και πολλά ξενοδοχεία! Η ονομασία “Μαρμάρι” δόθηκε στο χωριό στα αρχαία χρόνια, καθότι υπήρξε το λιμάνι εξαγωγής μαρμάρου για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη και σήμερα, όμως, η περιοχή οφείλει μέρος των εσόδων της στα πετρώματά της και κυρίως στις γνωστές πλάκες Καρύστου. Μάλιστα, αν έρθεις οδικώς μέσω Χαλκίδας, θα θαυμάσεις στη διαδρομή τα πετρώματα να ξεπηδούν από τα βράχια ανάμεσα στα δέντρα και να χαρίζουν στο τοπίο μια μοναδική ομορφιά καθώς ο ήλιος φωτίζει τους σχιστόλιθους και το ασημόχρυσο χρώμα της πέτρας λαμπυρίζει. Θυμίσου ότι υπάρχει πάντα η επιλογή να έρθεις με το καράβι από Ραφήνα.
…ήσυχες παραλίες με άμμο και βότσαλο, μικρά ταβερνάκια και καφέ στον κεντρικό παραλιακό δρόμο και πολλά ξενοδοχεία!
Τα 12 χιλιόμετρα που απέχει το Μαρμάρι από την πόλη της Καρύστου του δίνουν όλα όσα χρειάζεται χειμώνα-καλοκαίρι. Μεταξύ των κατοίκων των γύρω περιοχών που παραθερίζουν στη Νότια Εύβοια και των ντόπιων θα δεις τουρίστες – κυρίως οικογένειες – να απολαμβάνουν φυσικά ήλιο, θάλασσα και ψαράκια σε καλές τιμές.
Σκυλοδιαμονή
Και μετά τα τυπικά για την περιοχή, μπαίνουμε στο κυρίως θέμα: Πώς είναι η διαμονή με σκύλο στο Μαρμάρι;
Πριν ξεκινήσω τα επί του θέματος, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσω ότι στη συγκεκριμένη στήλη δε μιλάμε για μικρόσωμο σκυλί – και δυστυχώς αυτό έχει ακόμη μεγάλη σημασία εν Ελλάδι – αλλά για μία σκυλίτσα μεσαίου μεγέθους (21 κιλά με τις τελευταίες μετρήσεις) πολύ χαρούμενη, πολύ εξωστρεφή, πολύ παιχνιδιάρα και πολύ μα πολύ φιλική με όλους. Μία σημαντική παρατήρηση που έπρεπε να γραφεί για τον απλούστατο λόγο ότι στην Ελλάδα εκτός των υπολοίπων (σχολείο, ίντερνετ, εργασιακός χώρος, παραλία, ΜΜΜ, βυθός της θάλασσας κ.ο.κ.) ο ρατσισμός και το bulling εμφανίζονται και απέναντι στα σκυλιά. Το να έχεις ένα μεσαίο ή μεγαλόσωμο σκυλί αυτομάτως κάνει την παρουσία του επίφοβη λόγω επικινδυνότητας. Ερχόμαστε για μία ακόμη φορά στην έλλειψη παιδείας προς τα ζώα, και φυσικά την άγνοια. Ο χαρακτήρας και η επικινδυνότητα του σκύλου δεν κρίνεται φυσικά από το μέγεθός του.
Τα ξενοδοχεία της περιοχής δεν είναι ιδιαίτερα φιλικά προς τα μεγαλόσωμα κατοικίδια – τουλάχιστον με όσα επικοινωνήσαμε εμείς – και η δική μας επιλογή ήταν το σπίτι ενός φίλου με εξαιρετική θέα και πολύ αναπαυτικό κρεβάτι. Θα πρότεινα φυσικά την επιλογή του παράνομου (αστείο) ελεύθερου camping, αλλά δυστυχώς η περιοχή δεν ενδείκνυται. Αν θέλεις, τσέκαρε τις επιλογές σου μέσω booking ή airbnb.
Ώρα για παραλία!
Οι κάτοικοι είναι σχετικά φιλικοί – ίσως μάλλον ανεκτικοί – με τα σκυλιά στον δρόμο. Και αυτό είναι κάτι που το υπογραμμίζω, γιατί άλλο ο δρόμος και άλλο η παραλία. Στην παραλία είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσεις το γνωστό ελληνικό πρόβλημα “ο σκύλος σου βρομίζει τη θάλασσά μου”. Πριν λύσουμε αυτό το πρόβλημα, να θυμάσαι ότι εφόσον έχεις τον σκύλο σου κοντά σου με το λουρί του, δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι, καθώς ο νόμος είναι με το μέρος σου. Φυσικά, ξέρω καλά ότι όσο κι αν γνωρίζεις ότι νομικά είσαι καλυμμένος, η αθάνατη ελληνική μουρμούρα δεν παλεύεται με τίποτα και θα καταλήξεις τσαντισμένος, και εσύ και ο σκύλος σου.
Και εδώ ερχόμαστε στο καλύτερο κομμάτι του Μαρμαρίου, που είναι οι άδειες, ήσυχες, μη οργανωμένες, καθαρές παραλίες του! Το σημαντικό είναι η ώρα και το σημείο. Επίλεξε σίγουρα καθημερινές, και ώρες μεταξύ 14.30 – 19.00. Φυσικά, το βράδυ και το νωρίς-το-πρωί είναι επίσης καλές επιλογές. Εμείς επιλέξαμε το 14.30 με 18.00 και δε θα μπορούσαμε να έχουμε απολαύσει περισσότερο το μπάνιο μας. Η πιο κοντινή παραλία, τα Αλμυρίκια, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι έτοιμη να σας υποδεχθεί! Αν και δεν είναι μεγάλη η έκταση… ξαπλώματος, και βρίσκεται κάτω ακριβώς από τον δρόμο – με ένα ψηλό τοιχάκι να χωρίζει παραλία – δρόμο – τα δέντρα φέρνουν σκιά στην παραλία, η οποία έχει κυρίως βότσαλο και λίγη άμμο, η θάλασσα είναι σχεδόν πάντα ήρεμη λόγω του φυσικού κολπίσκου, οι αχινοί περιορίζονται στα γωνιακά βράχια, τα νερά είναι σχετικά ρηχά και το κυριότερο, σχεδόν ΠΟΤΕ δε θα βρεις κόσμο. Αν το σκυλί σου είναι εκπαιδευμένο, τόλμησέ το και αμόλα καλούμπα, αν πάλι όχι, ένα μακρύ λουρί (εμείς έχουμε 20μετρο) είναι το τέλειο εργαλείο για μια απολαυστική μέρα στην παραλία. Μην ξεχάσεις να έχεις μαζί σου φρέσκο νερό και μπολάκι – δεν υπάρχει πηγή κοντά – και φυσικά σακουλάκια για ώρα κένωσης του σκυλοπαιδιού σου. Οι κάδοι στον δρόμο ακριβώς από πάνω θα περιμένουν να αφήσεις τα απορρήματά σου κατά την αποχώρησή σου από την παραλία. Το γεγονός ότι η παραλία είναι ερημική, χωρίς μουσική, οικογένειες, ρακέτες κ.λπ. θα σας χαρίσει αναμφίβολη απόλαυση χωρίς αντιπερισπασμούς.
Άδειες, ήσυχες, μη οργανωμένες, καθαρές παραλίες! Επίλεξε σίγουρα καθημερινές, και ώρες μεταξύ 14.30 – 19.00. Εμείς επιλέξαμε το 14.30 με 18.00 και δε θα μπορούσαμε να έχουμε απολαύσει περισσότερο το μπάνιο μας.
Δεύτερη επιλογή είναι η παραλία Κοκκίνη λίγο παρακάτω – στον Οικισμό των Ιατρών. Είναι πιο δημοφιλής από την πρώτη, με μία καντίνα-beach bar και ξαπλώστρες· έχει όμως και μεγάλη περιοχή ελεύθερη προς εκμετάλλευση. Αν και με περισσότερο κόσμο, αν επιλέξεις πάλι καθημερινές και μετά τις 14.30 θα βρεις ένα ήσυχο μέρος να αράξεις με τον τετράποδο φίλο σου. Φυσικά, να είσαι πάντα προετοιμασμένος για πιθανά περιστατικά ενοχλημένων λουόμενων, αλλά η παραλία είναι αρκετά μεγάλη για να χωρέσει και τους μεν και τους δε.
Σημείωση και για τις δύο παραλίες που κατ’εμέ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό συν: δεν υπάρχουν καθόλου σφήκες!
Υπάρχουν και κάποιες ακόμη παραλίες: Φυγιά, Μεγάλη Άμμος, Ζάστανη, τις οποίες όμως δεν προτείνω, λόγω πολυκοσμίας, και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις λόγω αέρα – φυσικά αν δεν πας με τετράποδο και είσαι λάτρης των θαλάσσιων σπορ τότε αυτές είναι οι παραλίες σου!
Ώρα για φαΐ!
Αν και μπορεί να δεις κάποιο αδεσποτάκι μασκότ ταβέρνας στο Μαρμάρι, οι κάτοικοι φαίνεται να είναι φιλικοί προς τα σκυλιά και λόγω του ότι οι περισσότερες ταβέρνες και τα καφέ έχουν τραπεζάκια έξω μπορείς άνετα να κάνεις μια στάση με τον/την χνουδωτό/-η κολλητό/-η σου. Ωστόσο, αν το σκυλί σου δεν είναι παγκ ή μαλτεζάκι να είσαι έτοιμος να δεχτείς περίεργα βλέμματα και μαμάδες να τραβάνε τα παιδιά τους από τα μαλλιά για να μην τους τα φάει ο φιλαράκος σου. Εκτός, λοιπόν, από μία εξαίρεση – ρώτα με να σου πω – αυτή ενός γνωστού ψητοπωλείου με κήπο, που μου είπαν αρχικά ότι επιτρέπονται τα κατοικίδια στο αίθριο, αλλά στη συνέχεια αποφάσισαν ότι έπρεπε να βάλω τη Σάββυ κάτω από το τραπέζι και το τραπεζομάντηλο να την κρύβει εντελώς αν θέλω να την έχω μαζί μου, τα υπόλοιπα μαγαζιά ήταν νορμάλ – όχι ότι τα επισκεφτθήκαμε και όλα φυσικά. Εξαιρετικό φαγητό στο Θάλασσα, όπου μπορείς μάλιστα να παραγγείλεις, να παραλάβεις έτοιμο το γεύμα και να το απολαύσεις στο μπαλκόνι σου με θέα τον νότιο Ευβοϊκό. Αθερίνα, γαύρος και σαρδέλα είναι τα πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Μην ξεχάσω! Μία μερίδα φρέσκια τηγανιτή πατάτα, που αρέσει και στη Σάββυ.
Πάμε βόλτα!
Τις βόλτες θα τις απολαύσεις! Ειδικά Ιούνιο-Ιούλιο και καθημερινές που ο κόσμος είναι ακόμη λιγοστός. Τα αμάξια που κυκλοφορούν τη μέρα είναι ελάχιστα, ενώ μετά τις 19.00 ο κεντρικός παραλιακός δρόμος κλείνει και γίνεται πεζόδρομος. Τι καλύτερο για απογευματινή – βραδινή βόλτα με το φιλαράκι σου; Θα συνατήσεις αναμφίβολα πολλές αδέσποτες γάτες· αν το σκυλί σου δεν είναι όπως η Σάββυ που θέλει να παίξει με όλες κυνηγητό, δε θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα. 7 με 14 Ιουλίου γίνεται συνήθως ένα μεγάλο παζάρι στη άνω περιοχή του Μαρμαρίου, δεξιά από το λιμάνι, όπου μπορείς επίσης να βολτάρεις, ενώ προτείνουμε να μην παραλείψεις μία επίσκεψη στη γειτονική όμορφη Κάρυστο! Εμείς πήγαμε και ξετρελαθήκαμε. Απέχοντας ελάχιστα λεπτά με το αυτοκίνητο από το Μαρμάρι, αποτελεί ιδανική απόδραση για καφέ ή φαγητό. Τι προτείνω; Το καφέ-παγωτατζίδικο Arte Italiana στον κεντρικό παραλιακό δρόμο. Εκτός από το υπέροχο παγωτό και τη ζουμερή βάφλα, ένα μπολάκι με δροσερό νερό ήρθε συστημένο για τη Σαββουλίτσα πριν ΚΑΝ το ζητήσω (φοβερό!). Με θέα το λιμάνι και δροσιά από τα δέντρα, αποτελεί την τέλεια στάση στη βόλτα σου.
ΓΟΥΦs
Το περιστατικό στο ταβερνείο που μας άφησε και τις δύο με ένα ΓΟΥΦ! Στον ανοιχτό κήπο, όπου επιτρέπονταν οι αδέσποτες γάτες και τα μικρόσωμα σκυλιά, η Σάββυ δεν επιτρεπόταν ξαπλωμένη δίπλα μου, δεμένη με το λουρί της στην καρέκλα. Αντιθέτως, έπρεπε τελικά να κάτσουμε στο πίσω γωνιακό τραπέζι, και η Σάββυ να μπει ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ, και να καλυφθει με το τραπεμάντηλο ώστε να μην ενοχλεί η παρουσία της. Φυσικά, εκτός από αστείο το περιστατικό ήταν και τραγικά ελληναρίστικο, οπότε ακυρώσαμε την παραγγελία και φύγαμε ήσυχα να πάμε περίπατο με σουβλάκι στο χέρι.
ΓΑΒs
Το ηλικιωμένο ζευγάρι ετών 75 και 74 στην παραλία, που αν και στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί με τη Σαββούλα, κάθισαν δίπλα μας, καλύμπησαν μαζί μας και η κυρία της έκανε νάζια και συζητήσεις.
γαβs2
Η κυρία στο διπλανό μπαλκόνι, που απο τη 2η μέρα της διαμονής μας δε σταμάτησε τα παιχνιδάκια με τη Σάββυ, λιχουδίτσες κάτω από το τοιχάκι και μπαλκονάτες συζητήσεις στα κάγκελα· γενικά είναι η ΤΕΛΕΙΑ γειτόνισσα. Μας ενημέρωσε ότι είχε ένα λυκόσκυλο το οποίο έχασε πριν λίγα χρόνια και της λείπει. Από τότε όλα τα σκυλιά τα νιώθει παιδιά της.
γαβs3
Φυσικά το μπολάκι με το δροσερό νερό στην gelateria Arte Italiana στην Κάρυστο. Ευχαριστούμε!
SOSs
- Το Κτηνιατρικό Κέντρο Καρύστου βρίσκεται στο 2ο χλμ Ε.Ο Καρύστου – Λεπούρων – μόλις 10 λεπτά οδικώς (εντός ορίων ταχύτητος) από το Μαρμάρι και υπεύθυνος είναι ο Σιμώσης Δημήτριος. Λειτουργεί: Καθημερινά: 9.30 – 14.30 και 17.30 – 21.00, Σάββατο: 9.30 – 14.30, Κυριακή: κλειστά | Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2224 027405
- ΠΟΛΥ σημαντικό είναι ότι στην περιοχή του Μαρμαρίου δεν τίθεται θέμα φόλας – ρώτησα και έμαθα. Ακόμη κι έτσι βέβαια, προφανώς είμαστε πάντα προσεκτικοί με το τι αρπάζει και τι μυρίζει ο σκυλάκος μας. Μου ζητήσατε να συμπεριλάβω ένα sos travel med kit, και έτσι, λοιπόν, ας πούμε εδώ τα φάρμακα πρώτων βοηθείων που καλό θα ήταν να έχουμε μαζί σε κάθε εξόρμηση με τον σκυλάκο μας:
- Καθαρό νερό, οξυζενέ, αντισηπτικό, αποστειρωμένες γάζες σε περίπτωση τραυματισμού για την αποφυγή μόλυνσης. Εμείς έχουμε μαζί μας πάντοτε betadine σε υγρή μορφή και σε αλοιφή για θεραπεία μικροτραυματισμών – η Σάββυ έχει πάντα την τάση να τραυματίζει το πάνω μέρος της μουσούδας της.
- Αντισηπτικό κολλύριο ή απλές σταγόνες (τεχνητά δάκρυα) για τους ερεθισμούς των ματιών.
- Σύριγγες 2,5 και 10 cc
- IPECAVOM: εμετικό φάρμακο (για παιδιά) το οποίο βρίσκουμε εύκολα στα φαρμακεία και χορηγείται σε περίπτωση δηλητηρίασης, ώστε να προκαλέσουμε στο ζώο μας άμεσα εμετό.
- PRIMPERAN: αντιεμετικό φάρμακο (για παιδιά) σε υγρή μορφή το οποίο επίσης βρίσκουμε εύκολα στα φαρμακεία και χορηγείται σε περίπτωση στομαχικών διαταραχών.
- ATROPINE SULFATE: φάρμακο σε αμπούλα που χορηγείται σε ενέσιμη μορφή, ένα φάρμακο που ελπίζουμε να μην χρειαστείς ποτέ, αλλά πρέπει ΠΑΝΤΑ να υπάρχει στην σκυλοτσάντα στην ατυχή περίπτωση φόλας – δηλητηρίασης. Αν το σκυλί σας παρουσιάσει συμπτώτα όπως σπασμούς, να βγάζει σάλια, να κάνει εμετό ή διάρροια τότε εκτός φυσικά από ΑΜΕΣΗ επικοινωνία με τον κτηνίατρο, η χορήγηση ατροπίνης είναι η λύση έκτακτης ανάγκης.
- AERIUS: αντιισταμινικά χάπια σε περιπτώσεις αλλεργιών. Η Σάββυ έχει αρκετές δερματικές ευαισθησίες – αποδεδειγμένα μέχρι στιγμής είναι αλλεργική στο βρεγμένο γρασίδι και στα χόρτα – οπότε ένα κουτί αντιισταμινικά χάπια είναι ΠΑΝΤΑ στην σκυλοτσάντα μας. Τα βρίσκουμε εύκολα στο φαρμακείο.