Το μυστικό της μπλε πολυκατοικίας, Έλενα Ακρίτα ~ 2017

Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης Στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείς

3693
Το μυστικό της μπλε πολυκατοικίας, Έλενα Ακρίτα ~ 2017, εκδόσεις Διόπτρα. Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης. Κριτική Ελίζα Σουφλή, Κερδίστε βιβλία...

Μέσα στο κατακαλόκαιρο αποφασίστηκε να κάνουμε ταξίδι οδικώς από την Αθήνα στην Πράγα. Το μεγαλύτερο ζόρι για μένα σε ένα τόσο μεγάλο ταξίδι είναι το ποιο θα είναι το βιβλίο που θα με συντροφεύσει.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 41

ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Συνήθως όταν μπαίνει ο Ιούλιος (και δεν έχουμε δημοψηφίσματα, κρίσιμα γιούρογκρουπ και ξυλοδαρμούς στην Ευελπίδων) οι ρυθμοί στην Ελλάδα χαλαρώνουν. Η καλοκαιρινή ραστώνη απλώνεται για τα καλά παντού και οι συρμοί του μετρό αραιώνουν.

Κάπως έτσι, έφτασε στα χέρια μου Το Μυστικό της Μπλε Πολυκατοικίας της Έλενας Ακρίτα από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Ποδοβολητά. Δύο άνθρωποι τρέχουν σαστισμένοι στα στενά των Εξαρχείων. Ένας άντρας και μία γυναίκα. Μιλούν λαχανιασμένοι, ενώ μπάτσοι τους ακολουθούν. Βρίσκουν καταφύγιο πίσω από τα κάγκελα του Πολυτεχνείου. Εκεί θα έρθουν αντιμέτωποι με κάτι που θα τους αλλάξει μια για πάντα τη ζωή, τις πορείες τους.

Μία κάμερα καταγράφει κάθε λεπτό.

Από τη δεκαετία του ’70 μεταφερόμαστε στην αποπνικτική καλοκαιρινή Αθήνα του 2016. Με κεντρική ηρωίδα τη δημοσιογράφο – ερευνήτρια  πια – Ελσινόρη Χατζή ξετυλίγεται ένα γαϊτανάκι μυστηρίου και αγωνίας.

Μπορεί ένα ανώνυμο email να γίνει η αρχή για μία βασανιστική πορεία προς τη λύτρωση;

Ο Ντίλαν και η Άννα, η Γιόλο και το Ραδίκι, η Ρεγγίνα και η Πέρσα, ο Αντώνης, ο Αντρέας και η Ελσινόρη…  Εκδίκηση, δικαιοσύνη, κάθαρση. Λέξεις που εμφανίζονται εναλλάξ σε πινακίδες ΝΕΟΝ ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου. Λέξεις που συνδέουν τους ήρωες του μυθιστορήματος με νοητές λεπτές κλωστές, όπως τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια, τα μυστικά και τα ψέματα.

Σημείο αναφοράς η πιο διάσημη πολυκατοικία της Αθήνας, σταθμός για την Ελληνική αρχιτεκτονική, στη διασταύρωση των οδών Αραχώβης 61 & Θεμιστοκλέους 80, η Μπλε Πολυκατοικία.

Το μυστικό της ιστορίας βρίσκεται εκεί ακριβώς. Στους τοίχους της Μπλε Πολυκατοικίας είναι γραμμένη μια τραγωδία που παραμένει κρυφή για δεκαετίες… Μέχρι που ο Αντώνης Σκιαδάς – πολιτικός εξαφανισμένος από το προσκήνιο – αποφασίζει να κάνει επάνοδο στα πολιτικά δρώμενα, και η Ελσινόρη Χατζή αναλαμβάνει να του αφιερώσει χρόνο και χώρο στο περιοδικό όπου εργάζεται.

Ένα μυθιστόρημα, που αν και αποτελεί συνέχεια του Φόνου 5 Αστέρων, διατηρεί μία αυτονομία και ανεξαρτησία τόσο ριζοσπαστική όσο και οι επαναστατικοί ήρωές του. Πρόκειται για μία ιστορία που διαβάζεται με μιαν ανάσα. Δεν αρκεί το πρώτο κεφάλαιο, δεν αρκεί ούτε το δεύτερο… Ο αναγνώστης μένει μετέωρος.

Σε κάθε ξεφύλλισμα, σε κάθε βήμα της κεντρικής ηρωίδας, μία νέα αποκάλυψη θολώνει τα νερά ή αποτελεί ένα βήμα προς τη νέμεση.

Μέχρι το τέλος της ιστορίας κυριαρχεί το ερώτημα αν θα επέλθει τελικά η κάθαρσις. Ο αναγνώστης γίνεται ένα με τους ήρωες. Ταυτίζεται με την αναρχική φύση του Ντίλαν, νιώθει την αγωνία του Αντρέα για την αγαπημένη του Ελσινόρη (να σημειωθεί εδώ η πρωτοτυπία των ονομάτων που δόθηκαν στους ήρωες, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τους χαρακτήρες τους) και την ανάγκη για μία ακόμη εξερεύνηση της Ελσινόρης. Θυμώνει, βρυχάται, αγανακτεί, συμπονά. Χαρακτήρες καλοδουλεμένοι από τη συγγραφέα, Έλενα Ακρίτα.

Πρόκειται για μία ιστορία που διαβάζεται με μιαν ανάσα.

Ξεφεύγοντας πια από μία καθαρά αστυνομική ιστορία με το μοντέλο φόνος – ύποπτος – ένοχος – δικαιοσύνη, Το Μυστικό της Μπλε Πολυκατοικίας αποκτά στην πορεία του βαθειά κοινωνιολογική και ανθρωπολογική χροιά.

Μέσα από τις μικρότερες ιστορίες των χαρακτήρων θίγονται θέματα ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία. Η ενδοοικογενειακή βία, το bulling και η διαφορετικότητα, η πλουτοκρατία και οι άνθρωποι που γίνονται θύματα της οικογενειοκρατίας συντάσσουν μία σάπια κοινωνία που μπάζει από παντού.

“Καθώς άδειαζαν τις σαπίλες που είχαν μαζευτεί στο υπόγειο, εκτός από τα κλασικά – σύριγγες και ποντίκια – βρήκαν και κάτι πακέτα με φυλλάδια της ΕΔΑ κι ένα παμπάλαιο μεταλλικό κουτί με σφαίρες.”

Ουσιαστικά, ολοκληρώνοντας το βιβλίο γίνεται πλήρως αντιληπτό ότι σκοπός της ιστορίας δεν είναι απλώς και μόνο η διαπόμπευση του πολιτικού συστήματος και των πελατειακών σχέσεων – κάτι γνωστό τοις πάσι – αλλά η ανάγκη για δικαιοσύνη. Ο αλληλοσπαραγμός των ανθρώπινων σχέσεων μπορεί να μετατραπεί στην πιο ζεστή αγκαλιά, όταν τα κίνητρα αλλάζουν και η αλήθεια βγαίνει μπροστά.

Η Έλενα Ακρίτα, γεννημένη στην Αθήνα, είναι γνωστή για το δημοσιογραφικό και το συγγραφικό της ταλέντο. Εφημερίδες, εκπομπές στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, θέατρο και φυσικά λογοτεχνία, σχηματίζουν την επαγγελματική της πορεία. Άρτια χρήση του λόγου, με γερές δόσεις καυστικού χιούμορ, πάντα στο μέτρο που επιτρέπει στους ήρωες η πορεία της υπόθεσης, ρομαντισμός και ειρωνεία. 

Θέλοντας να επιμείνω λίγο στη χρήση του λόγου, θα ήθελα να εστιάσω στο πόσο αξιοθαύμαστο είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο. 

Και Το Μυστικό της Μπλε Πολυκατοικίας, σε συγγραφή Έλενας Ακρίτα και επιμέλεια Στέλλας Τσάμου, είναι ένα πραγματικά καλογραμμένο – από τεχνικής άποψης αυτή τη φορά – βιβλίο.

Η σωστή χρήση της γλώσσας βοηθά τη ροή του λόγου και εν συνεχεία τη ροή της ανάγνωσης. Ένα μυθιστόρημα ξεκούραστο, που, αν και ξεβράζει συναίσθημα από παντού, δεν ξεφεύγει από το βασικό σκοπό της ηρωίδας, και άρα της ιστορίας, την απονομή της δικαιοσύνης, ενώ οι χαρακτήρες ξεδιπλώνονται.

Όπως ήδη ανέφερα – και θα το καταλάβετε παίρνοντας το βιβλίο στα χέρια σας – δεν πρόκειται για ένα βιβλίο της εβδομάδας ή της παραλίας, αλλά της νύχτας. Μία νύχτα μού πήρε για να φτάσω ως τη σελίδα νούμερο 360. Και ξεφυσώντας με ανακούφιση συνέχισα το ταξίδι μου.

Καλή ανάγνωση!


Το μυστικό της μπλε πολυκατοικίας

Έλενα Ακρίτα

Είδος: Αστυνομικό μυθιστόρημα
Εκδόσεις: Διόπτρα, 2017

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ