Φαντάσου να περπατάς προς τη στάση του μετρό και να βρίσκεις ακριβώς δίπλα στις σκάλες ένα βιβλίο να σε περιμένει… ντυμένο με πράσινη κορδέλα! Ή σκέψου, ακόμη, να ξαποσταίνεις σε ένα παγκάκι στην πλατεία δίπλα στο συντριβάνι και να βλέπεις στο παρτέρι δίπλα σου ένα βιβλίο εν αναμονή του νέου του αναγνώστη. Κάθε βιβλιοφάγος μπορεί να ονειρευτεί ένα βιβλίο-μάννα εξ ουρανού. Και τώρα, μπήκαν στις ζωές μας οι Νεράιδες των Βιβλίων για να κάνουν αυτές τις φαντασιώσεις μας πραγματικότητα.

Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη όταν έμαθα λίγα περισσότερα πράγματα για τις Book Fairies, μα κύριως ότι δρουν και στην Ελλάδα! Ομολογώ ότι γνώριζα για τον βιβλιοφιλικό αυτόν θεσμό από το Instagram της λατρεμένης Emma Watson, η οποία – σαν άλλη Hermione Granger – άφηνε βιβλία σε σταθμούς του μετρό για να τα βρουν ανυποψίαστοι αναγνώστες.

Κάπως έτσι, λοιπόν, συνάντησα στο feed του instagram του ART.harbour και τις/τους Book Fairies Greece. Ήρθαν στην Ελλάδα, και όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα και στην Κρήτη. Είσαι έτοιμος να μάθεις περισσότερα για την ομάδα των Ελλήνων Βιβλιονεράιδων; Μίλησα με τη Γιώτα, και θα μου εξήγησε τα πάντα για τον μαγικό αυτόν κόσμο.

Και που ξέρεις, μπορεί στο τέλος να θέλεις να γίνεις κι εσύ ένα μέλος αυτής της λογοτεχνικής οικογένειας.

* * *

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Υποθέτοντας ότι οι αναγνώστες μας δε γνωρίζουν τίποτα για τις Book Fairies, πες μας λίγα πράγματα για το υπέροχο αυτό βιβλιοφιλικό project. Είναι διεθνές, και ήρθε (ευτυχώς!) και στην Ελλάδα…

Οι νεράιδες των βιβλίων, οι Book Fairies δηλαδή, είναι φανατικοί αναγνώστες, βιβλιοφάγοι για να είμαστε πιο ακριβείς, οι οποίοι αγαπούν το διάβασμα και θέλουν να μοιραστούν τη χαρά της ανάγνωσης και με άλλους ανθρώπους. Βασική αποστολή τους είναι αφού έχουν ολοκληρώσει ένα απολαυστικό βιβλίο να το αφήσουν σε δημόσια θέα – σε ένα σημείο της επιλογής τους – ώστε να μπορέσουν να το βρουν ανυποψίαστοι περαστικοί. Εκείνοι με τη σειρά τους, αφού το διαβάσουν θα το αφήσουν κάπου αλλού για τους επόμενους! Και επειδή όλοι αγαπούν τις εκπλήξεις – τουλάχιστον τις ευχάριστες – οι Book Fairies περιποιούνται τα βιβλία που αφήνουν τυλίγοντάς τα με μια ωραία κορδέλα και βάζοντάς τους και το σχετικό αυτοκόλλητο της οργάνωσης, στο οποίο αναφέρεται τι πρέπει να κάνει αυτός που θα βρει το βιβλίο.

Οι Book Fairies ξεκίνησαν τη δράση τους από τη Μεγάλη Βρετανία τον Μάρτιο του 2017 και μέχρι σήμερα μετρούν 9000 μέλη σε περισσότερες από 100 χώρες. Η όλη ιδέα ανήκει σε (ποιον άλλο;) μια βιβλιοφάγο, την Κορντέλια Οξλει, η οποία θέλησε να παρακινήσει και άλλους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να μοιράζονται ανιδιοτελώς αναγνώσματα που τους είχαν συγκινήσει ή που τους είχαν κάνει να περάσουν καλά. Μάλιστα, μια από τις πιο διάσημες Book fairies, και ενεργό μέλος της ομάδας, είναι η ηθοποιός Έμα Γουάτσον, γνωστή από τη συμμετοχή της στις ταινίες του Χάρι Πότερ, αλλά και τις «Μικρές Κυρίες». Χάρη σε εκείνη, και με αφορμή την έξοδο της τελευταίας της ταινίας στους κινηματογράφους, διοργανώθηκε μια μεγάλη καμπάνια σε όλον τον κόσμο, όπου μοιράστηκαν 2000 αντίτυπα του διάσημου βιβλίου της Λουίζα Μέι Άλκοτ σε σπάνιες εκδόσεις.

www.blackwells.co.ukΗ ομάδα στην Ελλάδα άρχισε να οργανώνεται δειλά-δειλά τον Σεπτέμβρη του 2019 και μέχρι σήμερα έχουν μοιραστεί δεκάδες βιβλία από τις προσωπικές μας βιβλιοθήκες. Φυσικά, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η καμπάνια των «Μικρών Κυριών». Στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης, όπως προαναφέρθηκε, εστάλησαν στην Ελλάδα 25 βιβλία τα οποία μοιράστηκαν σε διάφορα σημεία της Αττικής!

Από πόσα άτομα μέλη αποτελείται αυτή τη στιγμή η ελληνική ομάδα;

Η ιδιαιτερότητα της εθελοντικής αυτής οργάνωσης είναι πως δε χρειάζεται να είσαι μέλος για να συμμετέχεις! Αρκεί να έχεις βιβλία που θέλεις να μοιραστείς με τους άλλους, και φυσικά να έχεις προμηθευτεί και τα σχετικά αυτοκόλλητα που χαρακτηρίζουν την ομάδα μας. Έτσι, έχουμε άτομα που έχουν αφήσει ένα βιβλίο, αλλά και άτομα που χαρίζουν συστηματικά τα αναγνώσματά τους.

Πώς δουλεύετε; Πώς επιλέγετε δηλαδή το μέρος, το βιβλίο; Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε;

Υπάρχει απόλυτη ελευθερία, τόσο στο μέρος όσο και στα βιβλία που μοιράζουμε. Επιλέγουμε συνήθως σημεία που έχουν κόσμο ή σημεία τα οποία σχετίζονται με τη δράση μας (π.χ. βιβλιοθήκες). Ακόμη, πολλές Book Fairies φροντίζουν να επιλέγουν σημεία τα οποία αναφέρονται στον τίτλο ή και στην πλοκή των βιβλίων που χαρίζουν. 

Η διαδικασία είναι ιδιαιτέρως απλή. Με το που αφήσει κάποιος το βιβλίο του, βγάζει μια φωτογραφία και εν συνεχεία εμείς τη δημοσιεύουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα από το bookfairies_greece για να ενημερωθούν όσοι μας παρακολουθούν. Μάλιστα, πολλές φορές δίνουμε και κάποια hints στους followers μας μια ημέρα πριν (γρίφους π.χ.) οργανώνοντας έτσι ένα πρωτότυπο «κυνήγι» λογοτεχνικού θησαυρού. Ενθαρρύνουμε έτσι τον κόσμο να τα αναζητήσει, γιατί δε θέλουμε τα βιβλία να μένουν ξεχασμένα κάπου.

Κάτι επίσης πολύ σημαντικό – στο πιο πρακτικό κομμάτι – είναι φυσικά τα έξοδα. Καλώς ή κακώς, ακόμη κι αν η αγορά ενός βιβλίου είναι μια μοναδική επένδυση, δεν παύει να στοιχίζει… Τα έξοδα, λοιπόν, καλύπτονται από την ομάδα των Book Fairies ή συνεργάζεστε και με εκδοτικούς οίκους που σας παραχωρούν βιβλία;

Ο κύριος όγκος των βιβλίων προέρχεται από τις βιβλιοθήκες μας. Είναι βιβλία που δε θέλουμε πια ή βιβλία που για κάποιον λόγο θέλουμε να χαρίσουμε – ίσως γιατί θέλουμε να μοιραστούμε τα συναισθήματα που μας προκάλεσαν και με άλλους ανθρώπους. 

Ωστόσο, είμαστε χαρούμενες να ανακοινώσουμε πως σύντομα ξεκινάμε συνεργασίες και με γνωστούς ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Τα πρώτα βιβλία θα έρθουν την άλλη εβδομάδα και αυτή είναι η πρώτη φορά που το ανακοινώνουμε.

Πώς έχουν ανταποκριθεί οι Έλληνες βιβλιοφάγοι σε αυτό το πρότζεκτ;

Εξαιρετικά θερμά! Αρκεί να σας πω πως για αρκετά βιβλία που είχαν προαναγγελθεί, οι αναγνώστες είχαν φτάσει και περίμεναν πριν τις… Book fairies! Δηλαδή, υπήρχε κόσμος που μας περίμενε υπομονετικά να φτάσουμε στα σημεία που είχαμε ανακοινώσει για να προλάβουν τα βιβλία πριν τα πάρουν άλλοι. Μια όμορφη ιστορία που μας είχε τύχει είναι με μια αναγνώστρια η οποία έψαχνε τρεις ολόκληρες ημέρες να βρει τα βιβλία που αφήναμε, τα οποία έχανε πάντα στο παρά πέντε. Τελικά, την τέταρτη μέρα κατάφερε να το εντοπίσει!

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας μπορούμε να ανακαλύψουμε τα βιβλία που μας κρύβουν οι Book Fairies;
Εκτός από την Αθήνα, έχουμε μέλη στα Ιωάννινα, στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη. Μπορεί να μας φρέναρε λίγο η πανδημία, αλλά τώρα συνεχίζουμε και πάλι κανονικά.  Ελπίζουμε μέσα από την παρουσίασή σας να μας μάθει κι άλλος κόσμος.

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος αυτής της όμορφης πρωτοβουλίας;

Μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας και να μας στείλει μήνυμα είτε στο προφιλ μας στο Instagram thebookfairies_greece ή στο Facebook The Book Fairies Greece για να τον καθοδηγήσουμε!

Κι ένας mini-οδηγός για να γίνετε Book-Fairy!

  1. Παραγγείλετε τα αυτοκολλητάκια στην επίσημη ιστοσελίδα https://ibelieveinbookfairies.com. Όταν τα παραλάβετε το κοινοποιείτε στο bookfairies_greece κάνοντας χρήση του hashtag #bookfairydelivery.
  2. Βάζετε το αυτοκόλλητο στο εξώφυλλο του βιβλίου που θέλετε να αφήσετε.
  3. Αν έχετε σελιδοδείκτη, τον τοποθετείτε στο εσωτερικό του βιβλίου και το τυλίγετε με μια κορδέλα.
  4. Κάποιες νεράιδες, αφήνουν μέσα στα βιβλία χειροποίητα σημειώματα. Γιατί όχι και εσείς;
  5. Κρύψτε το βιβλίο σας σε έναν δημόσιο χώρο και βγάλτε το μια ωραία φωτογραφία.
  6. Κάντε tag Ibelieveinbookfairies και bookfairies_greece και γράψτε μερικά λόγια για το βιβλίο και την υπόθεσή του. 
  7. Ψάξτε να μας βρείτε, και στείλτε μας τα στοιχεία σας και τη φωτογραφία των βιβλίων σας.

Το σημαντικότερο; Αφεθείτε στην απόλαυση του να χαρίζετε βιβλία σε αγνώστους!

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ