Ίκαρος: Τον γνωρίσαμε ως τον γιο του εξώριστου Κρήτη Αθηναίου Δαιδάλου στην ελληνική μυθολογία. Ο Μίνωας είχε  αναθέσει στον Δαίδαλο να κατασκευάσει τον Λαβύρινθο, όπου βρισκόταν ο Μινώταυρος. Η δυσαρέσκεια του βασιλιά προς το πρόσωπο του Δαιδάλου τον οδήγησε στη φυλακή του, που ήταν το ίδιο του το κατασκεύασμα. Ο πολυμήχανος Δαιδαλος κατασκεύασε φτερά από κερί για τον ίδιο και τον γιο του για να πέταξουν μακριά από την Κρήτη. Ο νεαρός Ίκαρος, όμως, αγνόησε τις συμβουλές του πατέρα του να μην πετά κοντά στον ήλιο. Τα κέρινα φτερά του έλιωσαν από την ηλιακή θερμότητα, και τραγικά πνίγηκε στη θάλασσα, η οποία ονομάστηκε Ικάριο Πέλαγος.

Θα μπορούσε κανείς με μεγάλη ευκολία να συνδυάσει τα φτερά του Δαίδαλου με τα φτερά που δίνει ένα βιβλίο στον άνθρωπο. Κάθε βιβλίο είναι ένα δώρο στον αναγνώστη, που του δίνει το έναυσμα να σκεφτεί, να συμφωνήσει, να αντιδράσει, να προβληματιστεί, να συγκινηθεί ή να φιλοσοφήσει.

Η δίψα του Ίκαρου να αγγίξει τον ήλιο παραπέμπει αριστοτεχνικά στη δίψα του ανθρώπου για γνώση, για μάθηση, για ερμηνεία των όσων συμβαίνουν κι έχουν συμβεί, μία δίψα να κατανοήσει τη ζωή, την ίδια του την ύπαρξη.

Από νωρίς ο άνθρωπος κατανόησε πως η παρατήρηση, η καταγραφή και η ανάγνωση είναι το τριο που θα τον βοηθούσε να πετάξει από το σκοτάδι στο φως, να κατανοήσει και να αποδεχθεί.

Στις 27 Δεκεμβρίου του 1943, ο Νίκος Γκάτσος βρίσκεται στον αριθμό 4 της οδού Βουλής στο κέντρο της Αθήνας για να βαφτίσει τον εκδοτικό οίκο «Ίκαρο» των Νίκου Καρύδη, Αλέκου Πατσιφά και Μάριου Πλωρίτη.

Processed with VSCO with t1 preset

Πριν από περίπου 6 χρόνια βρέθηκα για πρώτη φορά στον όμορφο χώρο των εκδόσεων Ίκαρος. Ένα βιβλιοπωλείο που κρατά την παράδοση του βιβλίου. Στα χρώματα του ξύλου, με γίηνες λεπτομέρειες, ο μικρός χώρος που στεγάζει τόσες δεκαετίες τις εκδόσεις αποτελεί αναμφίβολα το σπίτι του βιβλίου!

Ο ισόγειος χώρος, όπου στεγάζονται οι εκδόσεις Ίκαρος, έχει χαρακτηριστεί από το 1997 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού «…διότι από την ίδρυσή του το 1944 μέχρι σήμερα αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για την πνευματική ζωή της Αθήνας. Ο χώρος του Βιβλιοπωλείου «Ίκαρος» αποτέλεσε και αποτελεί τόπο συνάντησης των πνευματικών δημιουργών και έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την Νεοελληνική Λογοτεχνία».

Η φιλοσοφία των εκδόσεων προβάλλεται όχι μόνο στη διαμόρφωση του χώρου, αλλά κυρίως στο περιεχόμενο. Από τους τίτλους των βιβλίων που φιλοξενούνται μέχρι το χαρτί εκτύπωσης της κάθε έκδοσης και την αισθητική του χώρου, μπορεί κανείς να αναγνωρίσει το προφίλ και την ιστορία του Ίκαρου.

Με πρωτοπορία και διορατικότητα οι εκδόσεις Ίκαρος υποστήριξαν – και συνεχίζουν να υποστηρίζουν – νέους συγγραφείς, ποιητές και πεζογράφους στα πρώτα τους βήματα.

Ο «Ίκαρος» είναι ο αποκλειστικός εκδότης του έργου των δύο τιμημένων με το βραβείο Nobel Λογοτεχνίας Ελλήνων ποιητών Γιώργου Σεφέρη (1963) και Οδυσσέα Ελύτη (1979).

Μία βόλτα από την οδό Βουλής θα σας δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψετε νέους πρωτοπόρους τίτλους, αλλά και να ξανά περιδιαβείτε σε γνώριμα μονοπάτια της ελληνικής ποίησης και λογοτεχνίας.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στις παιδικές εκδόσεις Ίκαρος, με βιβλία που με σεβασμό στο παιδί και τον γονέα μεταλαμπαδεύουν ζωτικά μηνύματα στο ευαίσθητο και απαιτητικό παιδικό κοινό.

Αναζητήστε κριτικές και παρουσιάσεις τίτλων των εκδόσεων Ίκαρος στο ART.harbour, εδώ.

Σήμερα ο Ίκαρος βρίσκεται στα χέρια των απογόνων του Νίκου Καρύδη. Οι: Χρυσή Καρύδη, Κατερίνα Καρύδη, Μαριλένα Πανουργιά και Νίκος Αργύρης συνεχίζουν το έργο των πρωτοργατών του Εκδοτικού Οίκου, εξελίσσοντας το έργο που ξεκίνησε το 1943 διατηρώντας το κοινό όραμα.

Κείμενο: Ελίζα Σουφλή

Φωτογραφία: Χάρης Κανελλόπουλος


Βρείτε τις Εκδόσεις Ίκαρος:

Ιστοσελίδα

Facebook

Twitter

Instagram

[mappress mapid=”276″]

close

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ