INNERSCAPES | Μυθολογία του Τοπίου

Θα έκλεινα, λοιπόν, το βράδυ μου με την έκθεση φωτογραφίας Innerscapes – Μυθολογία του Τοπίου...

2573

luminous: emitting or reflecting usually steady, suffused, or glowing light

Σάββατο βράδυ και είχα σημειώσει στο ημερολόγιό μου δύο εγκαίνια νέων εκθέσεων. Ευτυχώς, οι ώρες με βόλευαν ιδιαίτερα· από το κέντρο θα περπατούσα ως το Κουκάκι, μία διαδρομή που πάντα απολαμβάνω. Από έναν αγαπημένο μου πολιτιστικό χώρο (δες εδώ) θα περνούσα σε ένα ολοκαίνουριο περιβάλλον… Η φρέσκια γκαλερί στην οδό Μητσαίων 2Α στο Κουκάκι άσκησε μία ακαταμάχητη έλξη πάνω μου από το άκουσμα του ονόματός της κιόλας: Luminous Eye. Θα έκλεινα, λοιπόν, το βράδυ μου με την έκθεση φωτογραφίας Innerscapes – Μυθολογία του Τοπίου.

Το πρώτο πράγμα που πρόσεξα ήταν φυσικά ο τόσος κόσμος που είχε μαζευτεί απ’ έξω γεμίζοντας τον δρόμο, ενώ προφανώς ο εσωτερικός χώρος ήταν ασφυκτικά γεμάτος! Ένας πραγματικά φιλότεχνος άνθρωπος συγκινείται βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου σε τέτοιες προσπάθειες, μα και συναντώντας νέες πολιτιστικές φωλιές που ξεπηδούν σε στενάκια της πόλης, πόσο μάλλον αξιόλογες δημιουργικές φωλιές!

Ξεκινώντας από τον χώρο και τον σκοπό της Luminous Eye, ιδρυτές της είναι τέσσερις φωτογράφοι· οι Βασίλης Γεροντάκος, Χάρης Κακαρούχας, Εύη Καραγιαννίδη και Παύλος Παυλίδης φαντάστηκαν έναν χώρο στο ανερχόμενο cool Κουκάκι ως κάτι πέραν της απλής παρουσίασης καλλιτεχνικού έργου, ως ένα meeting point ιδεών και σκέψεων, δημιουργικής έκφρασης και τέχνης και τον δημιούργησαν. Όπως γράφουν οι ίδιοι οι ιδρυτές για την ταυτότητα της γκαλερί:

χώρος για τις τέχνες με άξονα την φωτογραφία | ένα συλλογικό project των Βασίλη Γεροντάκου, Χάρη Κακαρούχα, Εύης Καραγιαννίδη, Παύλου Παυλίδη | με πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκθέσεις, παρουσιάσεις, workshops, ομιλίες, δράσεις, εκδόσεις και συνεργασίες με διεθνείς φωτογραφικές γκαλλερί και φωτογράφους | σε ένα πολυχρηστικό, σύγχρονο περιβάλλον | με ένα μικρό καφέ και μια ενημερωμένη βιβλιοθήκη στην διάθεση των επισκεπτών και των φίλων του

Θα λατρέψεις το interior design, τη διαμόρφωση του χώρου, που όχι μόνο σε καλεί να εξερευνήσεις την εκάστοτε συλλογή on display, αλλά να μείνεις εκεί, να αφουγκραστείς τα μηνύματα των έργων, να σκεφτείς, να χαλαρώσεις, να εμπνευστείς, να μάθεις, να δημιουργήσεις. Αναμφισβήτητα λάτρεψα την ιδέα του μίνι καφέ και φυσικά της βιβλιοθήκης (την οποία η αλήθεια είναι πως δεν πρόσεξα λόγω του πλήθους). Αριστερά της σκάλας εισόδου λευκά τραπεζάκια και καρέκλες σού υπενθυμίζουν να κάνεις μια στάση, να επιβραδύνεις τους ρυθμούς της μέρας και να δώσεις στον εαυτό σου λίγο χρόνο παραπάνω να απορροφήσει τη μαγεία της τέχνης.

Ο τίτλος Innerscapes – Μυθολογία του τοπίου είναι πολύ αντιπροσωπευτικός της έκθεσης. Οι φωτογράφοι μιλούν μέσα από το έργο τους, διηγούνται προσωπικές αναμνήσεις, ξετυλίγουν σκέψεις και συγκινήσεις, μοιράζονται με το κοινό διαλόγους και σιωπές, ενώ ο θεατής ταξιδεύει, στοχάζεται και ανακαλεί μνήμες περασμένων χρόνων σε μέρη και στιγμές. Την έκθεση, που επιμελείται ο φωτογράφος Χάρης Κακαρούχας, αποτελούν εννέα τρίπτυχα. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, Hannah Devereux, Karen Glaser, Κωνσταντίνος Βασιλάκης, Βασίλης Γεροντάκος, Γιάννης Γκόγκος, Δημήτρης Διαμάντης, Χάρης Κακαρούχας, Φωτεινή Μαρκέλλου, Συμεών Χατζηλίδης, ανήκουν στον χώρο της σύγχρονης φωτογραφίας τοπίου και προέρχονται από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Στη φωτογραφία τοπίου ο τόπος είναι εσωτερικός», τονίζει ο Χάρης Κακαρούχας. «Ο φωτογράφος υλοποιεί οπτικά το αίσθημα του για τον κόσμο και τον τρόπο με τον οποίο βιώνει την ύπαρξη».

Τα τοπία είναι ξεχωριστά σημεία επαφής του φυσικού-πραγματικού με το πνευματικό-φανταστικό. Θα μπορούσα να φανταστώ κάθε ένα από αυτά τα σημεία ως το ιδανικό μέρος για διαλογισμό, το μέρος όπου ο νους ταξιδεύει για να βρει καταφύγιο, ηρεμία, ισορροπία. Αλλά και το μέρος εκείνο όπου ο νους δραπετεύει για να ξεσπάσει, να αναταράξει τα νερά και να βιώσει συναισθήματα που φοβάται να εκφράσει.

Δυστυχώς λόγω του τόσου κόσμου που παρευρέθηκε στα εγκαίνια (και μπράβο σας όσοι ήρθατε!) δεν είχα την ευκαιρία να απολαύσω την έκθεση λόγω του πλήθους. Σίγουρα, λοιπόν, θα επιστρέψω γιατί ο χώρος με καλεί.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τέλος Νοεμβρίου, Δευτέρα έως Παρασκευή 12.00 – 18.00. Ένα απόγευμα, λοιπόν, εξασφάλισε καλή παρέα, περπάτησε στην Πλάκα, κατηφόρισε στην οδό Μητσαίων, βρες τον αριθμό 2Α και απόλαυσε την εξαιρετική δουλειά των εκτιθέμενων φωτογράφων μαζί και μετά άραξε με έναν καφέ σε μία από τις πιο όμορφες, κατά τη γνώμη μου γωνιές του χώρου. Κι αν κάποιο μεσημέρι που σε βρίσκει μόνο/-η στο κέντρο, φτάσε ως τη Luminous Eye, απόλαυσε την έκθεση και χαλάρωσε στο cafe αφήνοντας τη δική σου δημιουργικότητα με τη σειρά της να σε ωθήσει σε νέα μονοπάτια.

close

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ