Το T.A.F./ the art foundation παρουσιάζει το project Imposters, που εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό του χώρο την Τρίτη 4 Ιουλίου, και φιλοξενεί τα έργα μιας ομάδας γυναικών που επέλεξαν σε δεύτερο χρόνο να οδηγηθούν σε νέους δρόμους και διαφορετικά δημιουργικά πεδία. Παρόλο που έκαναν αυτή τη μετάβαση ακολουθώντας τα προφανή ταλέντα και κλίσεις τους, διακατέχονται από Imposter syndrome, προσπαθώντας να αποδείξουν εκ νέου την αξία τους -σε έναν πολύ πιο ιδιαίτερο πλαίσιο.

Imposter syndrome ή “σύνδρομο του απατεώνα” διακατέχει τα άτομα που χαρακτηρίζονται από αδυναμία να εσωτερικεύουν τα επιτεύγματά τους και έναν επίμονο φόβο ότι θα εκτεθούν ως “απάτη”. Παρά τα εξωτερικά αποδεικτικά στοιχεία της ικανότητας τους, εκείνοι και εκείνες που παρουσιάζουν το σύνδρομο παραμένουν πεπεισμένοι ότι είναι απατεώνες και δεν αξίζουν την επιτυχία.

Το project Imposters είναι μια χαρτογράφηση δημιουργικών γυναικών, που αισθάνονται ανασφάλεια στους νέους ρόλους τους, στην προσπάθεια εκπλήρωσης του επαγγελματικού τους οράματος. Ξεχωρίσαμε μια σύνθεση δημιουργικών πεδίων και ανατρεπτικών επαγγελματικών σταδιοδρομιών θέλοντας να στηρίξουμε αυτές τις δημιουργούς, να κανονικοποιήσουμε την εμπειρία τους και να αναδείξουμε τη δουλειά τους. Επανοικειοποιoύμαστε τη λέξη imposter του -τόσο κοινού πια- imposter syndrome, χαρακτηριστικό της σύγχρονης γυναικείας επαγγελματικής εξέλιξης, αλλά αναγνωρίζοντας αυτό το κοινό  βίωμα, θα επιχειρήσουμε να το αντιμετωπίσουμε, να το ανατρέψουμε και συνεπώς να το προσπεράσουμε.

Η έκθεση Ιmposters είναι μια σύνθεση από έργα χαρακτικής, ποίησης, φωτογραφίας, ζωγραφικής, κεντήματος και κόμικ, που συνοδεύονται από τις αντίστοιχες ιστορίες μετάβασης των δημιουργών, οι οποίες άφησαν ή και παράλληλα με τον κόσμο των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών και βρέθηκαν στα τωρινά δημιουργικά τους πεδία. Πρόκειται για έργα που μιλάνε για την γυναικεία ενδυνάμωση, για την ασφάλεια που θα θέλαμε να νιώθουμε στα σώματα μας για την ελευθερία που θέλουμε να χαρακτηρίζει τις σκέψεις μας, για την αποδοχή του να απολαμβάνουμε τα κορμιά μας και να αρθρώνουμε με θάρρος τον λόγο μας.

Ταξιδεύουμε λοιπόν σε ένα σύμπαν όπου οι “imposters” αποδέχονται τις εαυτές τους, διεκδικούν τον χώρο τους, τολμούν να πειραματίζονται και να εκφράζονται σε όποιο πεδίο επιθυμούν, όποτε και όπως το επιθυμούν, ανεξαρτήτως υπόβαθρου, ηλικίας, φύλου, σεξουαλικότητας, επιλέγοντας συχνά να αντιμετωπίσουμε με χιούμορ και αυτοσαρκασμό τις αγωνίες της διαδικασίας αυτής.

*

Βιογραφικά Συμμετεχόντων

Εύη Αλεξάκη
Συγγραφή-Ζωγραφική

Η Εύη Αλεξάκη, γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα με καταγωγή και «ματιά» Κρητική. Από μικρή ηλικία, οι λέξεις άνθρωπος και νομοτέλεια κυρίευσαν το ασυνείδητο και ενσυνείδητο είναι της και από τότε αναζητά τρόπους να υπηρετεί αυτά τα δύο πολύτιμα της ζωής.

Ενώ εργάζεται – 19 έτη-  στον χώρο της διαφήμισης κατέχοντας τα τελευταία χρόνια τη θέση της Senior Account Director, έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα εμβάθυνσης και παρατήρησης του εαυτού της, επηρεασμένη παράλληλα από την έννοια της εσωτερικής αναγκαιότητας του Καντίνσκι, το 2020 ξεκίνησε τη δημιουργία αφαιρετικών ζωγραφικών έργων. Τα έργα της αποτελούν ύμνο στην νομοτέλεια, την οποία απεικονίζει μέσω αλληλένδετων μικρών τετραγώνων. Τα ίδια τα έργα πιστεύει ότι τα διέπει μια απαρέγκλιτη υπαγωγή εξαρτώμενα από μια αλληλουχία κινήσεων ανάλογα με τις συνθήκες, τα συναισθήματα και την αντίληψη της στιγμής. Η τεχνική είναι μεικτή: μαρκαδόρος σχεδίου και ακρυλικά χρώματα.

Το 2022 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο «Αγαπητέ, Αγαπητή». Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον άνθρωπο που μόνο αγαπητός του αξίζει να είναι. Στον άνθρωπο που κοιτάζει μέσα του, ψηλά, σε βάθος και με καθαρότητα. Που αναζητά την ουσία, την δημιουργία, την εξέλιξη. Στον άνθρωπο που κυνηγά ηλιαχτίδες παρασέρνοντας και άλλους μαζί του, χωρίς να αποκρύπτει τις σκιές, που κάποιες στιγμές θα τον/τους συνοδεύουν. Τα κείμενα συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό της δημιουργού.

Το 2023, δημιούργησε τον δημιουργικό της χώρο δίνοντας περαιτέρω «χώρο» στην εσωτερική της αναγκαιότητα, ξορκίζοντας παράλληλα το artistic imposter syndrome της.

www.Instagram.com/evi_alexaki_12
www.evialexaki12.com

Ομαδική Έκθεση IMPOSTERS στο T.A.F. | 4.7 - 2.9
Εύη Αλεξάκη

Αθηνά Αλεξιάδου και Μαρίλένα Βαϊνανίδη (think pig)
Κόμικ

Είμαστε η Αθηνά και η Μαριλένα και ο κόσμος μας φωνάζει από το 2015 “οι think pig” ! Φτιάχνουμε πράγματα για το σπίτι, για δώρα και για προσωπική χρήση, βασισμένα κυρίως στα κόμιξ μας που έχουν για κεντρικούς ήρωες τα δύο κοριτσάκια, το ροζ και το κόκκινο και την παρέα τους. Αυτά μεγαλώνουν μαζί μας αλλά ουσιαστικά δεν μεγαλώνουν ποτέ, κρατούν για παντα και με πείσμα την παιδική τους φύση, την ευθύτητα και την ατσουμπαλιά τους και  κάνουν χιούμορ με τα πάντα, ακόμα και μ’ αυτά που δεν επιτρέπεται. Εμείς, στην πραγματική ζωή, περνάμε τον πιο πολύ χρόνο της μέρας σε ένα φωτεινό υπόγειο της Ηλιούπολης, όπου βρίσκονται τα κεντρικά του eshop και το κατάστημά μας και έχουμε για παρέα την γειτονιά των τρελών και μαζί αντιμετωπίζουμε την παράνοια και τις χαρές της ζωής! Λίγο πολύ όπως στα κόμιξ μας δηλαδή.

https://thinkpig.gr/
https://www.instagram.com/thinkpig/

Ομαδική Έκθεση IMPOSTERS στο T.A.F. | 4.7 - 2.9
Αθηνά Αλεξιάδου και Μαρίλένα Βαϊνανίδη (think pig)

Βασιλική Κοτζιά
Φωτογραφία

Η Βασιλική Κοτζιά γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Αττική. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ και αγγλοελληνική μετάφραση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Για δώδεκα χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε ελληνόφωνα και αγγλόφωνα Μέσα στην Ελλάδα, καλύπτοντας διαδοχικά αθλητικό, πολιτιστικό και διεθνές ρεπορτάζ, ενώ το 2013-14 ήταν αρχισυντάκτρια στο site του Taf/the Art Foundation. Παράλληλα, άρχισε να ασχολείται με τη διοργάνωση επιχειρηματικών συνεδρίων γύρω από τη Διαφήμιση, το Marketing και τα Social Media.

Ανήσυχη και αεικίνητη, έτρεφε ανέκαθεν μεγάλη αγάπη για το storytelling, κινούμενη ανάμεσα σε διαφορετικά μέσα έκφρασης: τη γραφή, τη ζωγραφική και τη φωτογραφία που ήταν τελικά το καταλυτικό μέσο που την οδήγησε σε μία μεγάλη επαγγελματική αλλαγή: Από το 2018 εργάζεται ως φωτογράφος, με έμφαση στην εμπορική/διαφημιστική φωτογραφία.

Οι εικόνες της χαρακτηρίζονται από δραματικότητα και έντονη τάση φυγής, έχοντας ως «πρωταγωνιστές» πλοία, αστικά και φυσικά τοπία και ανοιχτούς -αν και συχνά σκοτεινούς- ορίζοντες. Ο άνθρωπος, όταν βρίσκεται στο κάδρο της, είτε πρωταγωνιστεί σε μία μικρή ιστορία που εκτυλίσσεται μπροστά στον φακό είτε πλαισιώνει την εικόνα ως ανυποψίαστος κομπάρσος.

https://www.instagram.com/vkotzia/
https://www.behance.net/vassilikikotzia1

Ομαδική Έκθεση IMPOSTERS στο T.A.F. | 4.7 - 2.9
Βασιλική Κοτζιά

Ειρήνη Σοϊλέ (24 goat)
Χαρακτικά

Η Ειρήνη Σοϊλέ σπούδασε στην σχολή Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της. Από το 2014 μέχρι το 2021 δούλεψε ως γραφίστρια σε διαφημιστικές και εταιρείες marketing ενώ από το 2018 παράλληλα με την πρωινή της εργασία ξεκίνησε το δικό της brand, το 24 Goat μέσα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού της, με σκοπό να μπορεί να εκφράζει την δημιουργικότητα της την οποία καταπίεζε στο εταιρικό περιβάλλον.

Τον Νοέμβρη του 2021 έκανε το μεγάλο βήμα, παραιτήθηκε από την πρωινή της δουλειά για να ασχοληθεί αποκλειστικά με το δικό της brand και να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή έχει το δικό της φυσικό κατάστημα/εργαστήρι στο Κουκάκι, στο οποίο τυπώνει και πουλάει τα προϊόντα της. Στο 24 Goat δημιουργεί τα δικά της σχέδια και τα τυπώνει με την μέθοδο της χαρακτικής σε t-shirt, πάνινες τσάντες και χαρτιά. Κύριες πηγές έμπνευσης της είναι η Αθήνα, οι γάτες και το ατελείωτο ελληνικό καλοκαίρι, τα οποία αποτυπώνονται στα σχέδια της με ποικίλους τρόπους.

https://24goat.com/
https://www.instagram.com/_24goat/

Ομαδική Έκθεση IMPOSTERS στο T.A.F. | 4.7 - 2.9
Ειρήνη Σοϊλέ (24 goat),

Ελίζα Σουφλή (@tellhimtoday)
Συγγραφή – Ποίηση

Η Ελίζα γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Έτσι, συνδέθηκε από νωρίς με τη θάλασσα και τη δύναμη του μπλε. Αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η αγάπη της για τον πολιτισμό την ώθησε σε σπουδές στην ιστορία της τέχνης και τη φιλολογία.

Από το 2008 ασχολείται με την πολιτιστική δημοσιογραφία. Έχει συνεργασθεί με ελληνικά και διεθνή μέσα και διατηρεί τον πολιτιστικό ιστότοπο ART.harbour. Εργάστηκε σε δημόσιους και ιδιωτικούς Οργανισμούς ως νομική σύμβουλος και υπεύθυνη επικοινωνίας. Αναζητώντας νέες εμπειρίες, ταξίδεψε στην Πράγα, όπου εργάστηκε στον μουσειακό κλάδο. Η συγγραφή, τελικά, μονοπώλησε το ενδιαφέρον της αναγκάζοντάς τη να δραπετεύσει από τη ζωή στο γραφείο. Πλέον βρίσκεται στην Αθήνα, γράφει και ασχολείται επίσης με την υπολογιστική γλωσσολογία.

Στη συγγραφή την οδήγησε ο θαυμασμός της για την ελληνική γλώσσα. Οι λέξεις γίνονται σύνδεσμοι συνειδητών και ασυνείδητων συμβόλων και δίαυλος επικοινωνίας, προσφέρουν παρηγοριά. Μέσα από τα έργα της αναζητά τη βαθύτερη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων και εξερευνά την πολυπλοκότητα του εαυτού μέσα από τη Ζωή και τη Μνήμη.

Κυκλοφορούν τα δύο βιβλία της: στιγμές (2021) και σκέψεις σε παρένθεση (2022).

Η σκυλίτσα της η Σάββυ είναι η πιο πιστή της σύντροφος σε κάθε ταξίδι.

https://www.instagram.com/tellhimtoday/
https://books.artharbour.gr/

Ομαδική Έκθεση IMPOSTERS στο T.A.F. | 4.7 - 2.9
Ελίζα Σουφλή (tellhimtoday)

Λίλα Τζαμούση (Thread Jar)

Κέντημα

Η Λίλα Τζαμούση γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διαμορφώθηκε ολοκληρωτικά στις γειτονιές, τα μπαρ και τα μουσεία της Αθήνας. Έπειτα από μια πολύ σύντομη και εξίσου αποτυχημένη καριέρα στη λογιστική, βρήκε αυτό που έψαχνε στο μάρκετινγκ. Αφού πέρασε (όπως σχεδόν όλα μας) από το tech corporate περιβάλλον, κατάλαβε πόσο της αρέσουν οι μικρές ομάδες με κοινωνικό αντίκτυπο και πλέον εργάζεται ως Digital Marketing Manager σε έναν μικρό μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Αυτά από “κανονική δουλειά” – γιατί ταυτόχρονα διαχειρίζεται και το παιδί και side hustle της, το Thread Jar: ένα μικροσκοπικό brand σύγχρονου κεντήματος, που στρέφεται γύρω από την ενδυνάμωση, την αυτοφροντίδα, τον φεμινισμό, τη φύση και το καλοκαίρι. Ζει σε ένα φωτεινό σπίτι στο Ηράκλειο, παρέα με ένα αγόρι, δύο γάτες και 54 φυτά. Πιστεύει στην αλληλεγγύη και στον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

https://threadjar.gr/
https://www.instagram.com/thread.jar/

Ομαδική Έκθεση IMPOSTERS στο T.A.F. | 4.7 - 2.9
Λίλα Τζαμούση (Thread Jar)

Τα έργα θα πωλούνται από τις ίδιες τις δημιουργούς.


Εγκαίνια: Τρίτη 4 Ιουλίου 2023 | 19:00

Διάρκεια: 04/07/23 – 02/09/23

Ωρες Λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή 15:00 – 23:00

Διεύθυνση: Νορμανού 5, Μοναστηράκι

Επιμέλεια: Αγγελική Ζερβού, Βασιλική Κοτζιά, Ιφιγένεια Παπαμικρουλέα

Συμμετέχουν: Εύη Αλεξάκη, Αθηνά Αλεξιάδου και Μαρίλένα Βαϊνανίδη (think pig), Βασιλική Κοτζιά, Ειρήνη Σοϊλέ (24 goat), Ελίζα Σουφλή (@tellhimtoday), Λίλα Τζαμούση (Thread Jar)

Σχεδιασμός ταυτότητας και έντυπου υλικού: Ειρήνη Σοϊλέ (24 goat)

Φωτογραφία αφίσας: Βασιλική Κοτζιά

Είσοδος ελεύθερη

 

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Kindle Χωρίς διαφημίσεις

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ