Σήμερα είμαι διπλά χαρούμενη για αυτό το project που θα σας παρουσιάσω, γιατί δεν πρόκειται απλώς για Τέχνη, πρόκειται για μία συγκεκριμένη μορφή Τέχνης που για μένα έχει ιδιαίτερη σημασία. Το Λιμάνι των Τεχνών φιλοξενεί το Mural.gr. Συνέχισε να διαβάζεις, θα κάνουμε ένα φοβερό ταξίδι σήμερα παρέα…

Στο σπίτι μας, θυμάμαι, ήταν πάντα κάπως αυστηρά τα πράγματα σε σχέση με τη ζωγραφική. Ναι, είχαμε ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, και τέμπερες ακόμη και δαχτυλομποργιές (!), ΑΛΛΑ -το μεγάλλο “αλλά” που ταλαιπωρούσε την παιδική μου ψυχή- ήμασταν περιορισμένες, εγώ και η αδερφή μου, να αποτυπώνουμε τα φανταστικά μας δημιουργήματα μονάχα σε χαρτιά και μπλοκ ζωγραφικής. Τι ατυχία! Πάντα λαχταρούσα να γεμίσω αυτούς τους κατάλευκους τοίχους του δωματίου μας με μουτζούρες και κοτούλες, όπως ακριβώς μού είχε διδάξει η γιαγιά μου η Σαββούλα, με τα αβγουλάκια τους να ακολουθούν και τα αβγουλάκια να γίνονται κοτοπουλάκια κι αυτά κοτούλες και ούτω καθεξής. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, θέλει χώρο, ή μάλλον ΑΠΑΙΤΕΙ χώρο μεγαλύτερο από μία κόλλα Α4. Φυσικά, εγώ δεν είχα ακριβώς εμμονή με το να ζωγραφίσω τοίχους, συμβιβαζόμουν και με πατώματα, και με τα μαρμάρινα λευκά πλακάκια του σαλονιού, και με τα μπεζ ντουλάπια της κουζίνας… Τελικά, επειδή οι αυστηρές απαγορεύσεις δεν άρθηκαν ποτέ, περιορίστηκα θυμάμαι στο να ζωγραφίζω σε σημεία απαγορευμένα, αλλά πιο κρυφά. Για παράδειγμα κάτω από τις παντόφλες όλων των μελών της οικογένειας, στο πίσω μέρος του ξύλινου κρεβατιού μου, εννοείται κάτω από την ξύλινη τάβλα του γραφείου μου… Σε έναν βαθμό, μπορώ να ομολογήσω, το απωθημένο μου κάπως κατευνάστηκε.

Μεγαλώνοντας ανέπτυξα μία εξαιρετική λατρεία για τις τοιχογραφίες. Σε όσα σεμινάρια έχω κάνει για την ιστορία της Τέχνης, κάθε φορά που η τέχνη μεταφερόταν στην επιφάνεια ενός τοίχου το ενδιαφέρον μου μεγάλωνε σε υπερβολικό βαθμό. Στις επισκέψεις μου σε μουσεία και αρχιτεκτονικούς χώρους -αρχαίους ή σύγχρονους- η λαχτάρα να αγγίξω τους ζωγραφισμένους τοίχους ήταν σχεδόν ακατανίκητη. Πολλές φορές αυτή η ίδια λαχτάρα με έβαζε σε μπελάδες, “Μην αγγίζετε, παρακαλώ!” – “Please, DO NOT TOUCH the fresco!”. Καλά ντε! Από την άλλη, η ίδια μου επιθυμία ικανοποιούταν κάθε φορά στον μέγιστο βαθμό, που αλλού, στις εκκλησίες. Στους οίκους Χριστιανικής λατρείας, όχι μόνο επιτρέπεται να αγγίζεις τις τοιχογραφίες/αγιογραφίες, αλλά ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ θα έλεγε κανείς ως ένδειξη πίστης και αγάπης προς τον Κύριο. Έτσι, λοιπόν, κι εγώ δεν έχανα ευκαιρία. Παρατηρούσα με πόση αγάπη και προσοχή ο αγιογράφος καλλιτέχνης έδενε σε κάθε περίπτωση τα χρώματα με το χρυσό και όλες τις ιδιαιτερότητες των Χριστιανικών μορφών… Και έτσι, χρόνο με τον χρόνο, η αγάπη μου για τις τοιχογραφίες μεγάλωνε και φυσικά η εκτίμησή μου για τους Muralists ακολουθούσε εξίσου ανοδική πορεία.

2021. Επιγραφή σε κατάστημα εστίασης με άοσμα χρώματα! Χρόνος τοιχογραφίας: 1 ημέρα
Όταν, λοιπόν, γνώρισα το Mural.gr καταλαβαίνετε ότι ο ενθουσιασμός μου για ένα τόσο όμορφο project που γεννήθηκε στην Ελλάδα δημιούργησε την ανάγκη να μάθω περισσότερα γι’ αυτό και κυρίως για το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που γεννούν αυτές τις σπουδαίες εικόνες…

Μου τραβά την προσοχή ένα τεράστιο μπλε λουλούδι… Σκέφτομαι ότι αν είχα ένα τέτοιο άνθος σε κάποιο από τα δωμάτια του σπιτιού μου, κάθε που θα το παρατηρούσα θα φανταζόμουν μυρωδιές, ζωύφια να ζουζουνίζουν τριγύρω, φύση μέσα στην πόλη. Κι άλλα λουλούδια, πρασινάδες, πυκνή τροπική βλάστηση, ένα τουκάν κι ένα φλαμίνγκο, μία καμηλοπάρδαλη, ένα ανέμελο κορίτσι να κάνει κούνια… Με μότο τη φράση “…𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐫𝐮𝐬𝐡 𝐬𝐢𝐝𝐞 𝐨𝐟 𝐥𝐢𝐟𝐞!” το Mural.gr έχει ήδη κερδίσει την αγάπη μου!

Ένα έργο τέχνης στον τοίχο σου: Mural.gr
2021. Τοιχογραφία με μπλε και πράσινα λουλούδια σε κρεβατοκάμαρα. Με άοσμα χρώματα! Χρόνος τοιχογραφίας: 6 ημέρες

Το Muralάκι, όπως το αποκαλούν χαϊδευτικά οι δημιουργοί του, γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2021, μια (ακόμη) δύσκολη χρονιά για όλους μας· σε ένα roller coaster πανδημίας και περιορισμών, η Τέχνη γίνεται διέξοδος και εκπεμπει Φως! Η ομάδα του Mural.gr (για την οποία θα μάθεις περισσότερα εκ των έσω στη συνέχεια) αναλαμβάνει το φοβερό έργο να δώσει χρώμα και ζωντάνια στους χώρους μας. Ένα παιδικό δωμάτιο που γίνεται πιο παιχνιδιάρικο από ποτέ, ένα σαλόνι που σε ταξιδεύει σε στιγμές χαλάρωσης πλάι στη θάλασσα ή στη φύση, ένας εργασιακός χώρος που εξασφαλίζει το booster που χρειάζεται για να δώσει αυτοπεποίθηση και έμπνευση στους ανθρώπους που εργάζονται εκεί· ένας λευκός τοίχος μπορεί να μετατραπεί σε τόσα παραπάνω πράγματα και να αλλάξει όχι μόνο την αισθητική του χώρου, αλλά και να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία!

Οι τοιχογραφίες έχουν πολλές μαγικές ιδιότητες. Όπως κάθε μορφή τέχνης φυσικά βοηθούν στη μείωση του στρες και τη βελτίωση της διάθεσής μας, ενώ μπορούν να δημιουργήσουν μία μοναδική εμπειρία, προσελκύοντας κόσμο στις επιχειρήσεις για παράδειγμα, αυξάνοντας την κίνηση, αυξάνοντας την εκτίμηση του παρατηρητή για την τέχνη και τους καλλιτέχνες! Φαντάσου πόσες όμορφες συζητήσεις μπορούν να ξεκινήσουν με ένα παιδί με αφορμή την τοιχογραφία που στολίζει το παιδικό του δωμάτιο!

Πώς ένα περιστασιακό χόμπι μεταμορφώθηκε σε μια ταυτότητα και γέννησε μία επαγγελματική (πλέον) δραστηριότητα; Πώς μπορεί ένας καλλιτέχνης να φανταστεί έναν λευκό τοίχο εντελώς αλλιώς;
Υπάρχουν πραγματικά πολλοί τοιχογράφοι ανά τον κόσμο, αλλά αλήθεια ποιοι είναι;
Και, φυσικά, ποια είναι η διαδικασία για να αλλάξει ένα
βαρετό δωμάτιο σε έναν φανταστικό χώρο που θυμίζει pinterest inspo;

Η Άννα και η Νατάσσα, τα κορίτσια πίσω από το Muralάκι, είναι εδώ για να με βοηθήσουν σε αυτό το ταξίδι που θέλω να κάνω στον κόσμο της Τοιχογραφίας!

Ένα έργο τέχνης στον τοίχο σου: Mural.gr
Τροπική Αυλή! 2021. Τοιχογραφία με βερνίκι για αδιαβροχοποίηση. Αναπαλαιωμένα έπιπλα με χρώματα κιμωλίας και βερνίκι για ανθεκτικότητα και αντίσταση στο νερό.

* * *

Ελίζα Σουφλή: Αγαπημένο muralάκι, καλώς ήρθες στο ART.harbour! Θέλω να μου πεις την ιστορία σου! Πώς γεννήθηκες και ποιος είναι ο στόχος σου;

Άννα: Γειά σου Ελίζα και ART.harbour, καλώς σας βρήκαμε! Το mural.gr, ή όπως το λέμε, το muralάκι μας, γεννήθηκε σαν ιδέα πέρσι τον Μάρτιο, το 2021. Αφορμή ήταν μια ακόμη τοιχογραφία σε ένα παιδικό δωμάτιο και μετά την ολοκλήρωσή της αποφάσισα να το δω πλέον… λίγο πιο σοβαρά. Έπαιξε τον ρόλο της και η κατάσταση της πανδημίας που μας ανάγκασε να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα στη ζωή μας και σε πολλούς ανθρώπους λειτούργησε με τρόπο life changing, όπως έγινε και με μένα.

Έτσι γεννήθηκε το mural.gr (mural=τοιχογραφία), και έγινε μια ταυτότητα που μας αγκάλιασε. Και το λέω ταυτότητα, διότι μέσα στο mural.gr κατάφεραν να βρουν καταφύγιο διάφορες, διαφορετικές μεταξύ τους, πτυχές της δημιουργικότητάς μας, που πλέον ενδύονται έναν κοινό μανδύα, το muralάκι! Ο στόχος του mural.gr είναι να εξελίσσεται συνεχώς και να προσφέρει χρώματα και χαρά σε όσα περισσότερα πλάσματα μπορεί, με όσους περισσότερους τρόπους μπορεί!
Ένα έργο τέχνης στον τοίχο σου: Mural.gr
2021. Τοιχογραφία σε παιδικό δωμάτιο με κούνια & δέντρο. Με άοσμα χρώματα! Χρόνος τοιχογραφίας: 8 ημέρες

Ε.Σ: Τα πρόσωπα πίσω από το project. Δύο δημιουργικοί άνθρωποι που βρίσκουν καταφύγιο στην τέχνη! Άννα, για σένα πώς ξεκίνησε το ταξίδι στον κόσμο της Ζωγραφικής;

Άννα: Κλισέ και κοινότυπο, αλλά για μένα αυτό το ταξίδι ξεκίνησε από… πάντα! Ζωγράφιζω πάντα! Οι τοιχογραφίες ξεκίνησαν από το γυμνάσιο, όπου πειραματίστηκα λίγο με το graffiti, λόγω hip hop κουλτούρας, και γέμισα τους τοίχους στο δωμάτιο μου με στίχους, με graffiti και εξώφυλλα από τους αγαπημένους μου δίσκους. Έκανα τοιχογραφίες και σε άλλους τοίχους όσο ήμουν στο λύκειο και η αλήθεια είναι πως ο τοίχος για μένα ήταν πάντα η επιφάνεια που με έλκυε περισσότερο απ’ όλες τις άλλες για να ζωγραφίσω. Μετά το λύκειο ήρθε η Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, αν και ως θεωρητικός τέχνης, ήρθα σε επαφή ακόμη περισσότερο με τον χώρο αυτό. Ακολούθησαν σταδιακά και άλλες δουλειές, κάποιες δεν τις έχω καν φωτογραφία -δεν το σκεφτόμουν τότε το portfolio- και αργότερα μπήκε και η digital τέχνη στη ζωή μου. Γενικά, περιστρέφομαι γύρω από την τέχνη, one way or another, συνέχεια.

Ε.Σ: Νατάσα, εσύ μαθαίνω πώς εντάχθηκες στο muralάκι σχετικά πρόσφατα. Ποια είναι η σχέση σου με την Τέχνη και πώς βρίσκεις τη θέση σου σε αυτό το project;

Νατάσα: Γειά σας κι από εμένα! Εγώ, λοιπόν, είμαι η Νατάσα και πράγματι εντάχθηκα πρόσφατα στο muralάκι, αν και θεωρητικά ήμουν από την αρχή μέλος και στήριζα το project αυτό. Είμαι 20 χρονών και σπουδάζω στο τμήμα θεατρικών σπουδών στο Ε.Κ.Π.Α. Δεν έχω την ίδια σχέση με τη ζωγραφική με την αδερφή μου την Άννα, τουλάχιστον στο σχεδιαστικό κομμάτι. Η συμβολή μου είναι περισσότερο στο χρωματικό μέρος, που μου αρέσει περισσότερο και τα καταφέρνω καλύτερα. Η τέχνη γενικότερα είναι κάτι που υπάρχει στη ζωή μου από πολύ μικρή ηλικία, γι’ αυτό τον λόγο επέλεξα να σπουδάσω και σε αυτό το τμήμα. Οποιαδήποτε μορφή τέχνης, όμως, μου αρέσει εξίσου και με εξιτάρει το γεγονός ότι μέσω του mural μπορούμε και ζωντανεύουμε κάποιες από αυτές τις τέχνες.

2016. Τοιχογραφία σε παιδικό δωμάτιο με ζωάκια της ζούγκλας. Με άοσμα χρώματα! Χρόνος τοιχογραφίας: 5 ημέρες

Το project αυτό το αγάπησα από την πρώτη στιγμή και το θεωρώ πολύ δημιουργικό και με πολλές δυνατότητες. Αυτή τη στιγμή ο ρόλος μου είναι βοηθητικός, όσον αφορά τις τοιχογραφίες, αλλά και συμβουλευτικός σε θέματα προβολής. Επίσης, έχω αναλάβει το κομμάτι της φωτογράφισης και των video. Τέλος, βρίσκουμε μαζί νέες ιδέες για την εξέλιξη του mural.gr!

Ε.Σ: Ένας χώρος μπορεί πραγματικά να μεταμορφωθεί! Τι εστί “τοιχογραφία” και τι μπορεί να προσφέρει το mural.gr στον κόσμο που ενδιαφέρεται για μία αλλαγή;

Άννα: Μια τοιχογραφία, ειδικά μια τολμηρή και πληθωρική τοιχογραφία, μπορεί να αλλάξει έναν χώρο από μόνη της. Έτσι απλά, χωρίς να αλλάξεις τίποτα άλλο. Για παράδειγμα, ένα σπίτι με παλιά έπιπλα και άδειους λευκούς τοίχους, μπορεί να αλλάξει αμέσως με μια botanical ας πούμε τοιχογραφία που θα καλύψει έναν τοίχο από πάνω ως κάτω. Η διαφορά στον χώρο είναι αισθητή άμεσα. Ξαφνικά τα έπιπλα δεν είναι παλιά, αλλά vintage, ο χώρος αποκτά δυναμισμό, και μπορεί να απογειωθεί με 2-3 αξεσουάρ διακόσμησης, μια γλάστρα και κάποιο ριχτάρι. Και… that’s it! Αυτή είναι η μαγεία της τοιχογραφίας, ντύνει όλον τον χώρο, τον αγκαλιάζει. Και της ταπετσαρίας ο ρόλος αυτός είναι, αλλά αυτή είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση. Έχει και αυτή τα θετικά και τα αρνητικά της.

Επίσης, τα παιδικά δωμάτια είναι σημαντικό να έχουν τοιχογραφίες, γιατί αναπτύσσουν τις αισθήσεις και την δημιουργικότητα των παιδιών με τα χρώματα και τα σχέδια.

Ο κόσμος που ενδιαφέρεται για μια αλλαγή, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας και να λάβει προσχέδια, digital προσχέδια, ώστε να μπορεί να φανταστεί πως περίπου θα είναι ο χώρος μετά την τοιχογραφία! Η επικοινωνία είναι το παν, και πιστεύουμε πολύ στην επικοινωνία μας με τους ανθρώπους. Μόνο έτσι μπορείς να προσφέρεις πραγματικά αξιόπιστες υπηρεσίες.

“Ένα σπίτι με παλιά έπιπλα και άδειους λευκούς τοίχους, μπορεί να αλλάξει αμέσως με μια botanical τοιχογραφία.
Η διαφορά στον χώρο είναι αισθητή άμεσα. Ξαφνικά τα έπιπλα δεν είναι παλιά, αλλά vintage, ο χώρος αποκτά δυναμισμό. Αυτή είναι η μαγεία της τοιχογραφίας, ντύνει όλο το χώρο, τον αγκαλιάζει.”
Τροπική αυλή! 2021. Τοιχογραφία με βερνίκι για αδιαβροχοποίηση. Αναπαλαιωμένα έπιπλα με χρώματα κιμωλίας και βερνίκι για ανθεκτικότητα και αντίσταση στο νερό.

Ε.Σ: Κάτι πολύ σημαντικό για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε είναι τα υλικά. Τι υλικά χρησιμοποιείτε στις τοιχογραφίες σας; Και κυρίως, πόσο χρόνο χρειάζεται για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ο χώρος;

Άννα: Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι υδατοδιαλυτά, άοσμα χρώματα, αλλά και ακρυλικά χρώματα ζωγραφικής σε πιο εκλεπτυσμένες απαιτήσεις. Ο χώρος χρησιμοποιείται αμέσως και μπορεί να χρησιμοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια, αν το επιτρέπει η διάταξη των επίπλων.

Για βρεφικά δωμάτια, η ιδανική λύση είναι τα χρώματα κιμωλίας τοίχου, που είναι εντελώς οικολογικά και βγαίνουν σε εντυπωσιακές παστέλ αποχρώσεις. Όμως και τα πλαστικά χρώματα είναι και αυτά άκρως ασφαλή. Η τεχνολογία των χρωμάτων έχει αλλάξει πολύ στις μέρες μας, και οι συνθέσεις τους πλέον είναι πολύ φιλικές τόσο στον άνθρωπο όσο και στο περιβάλλον.

Αναλόγως και με τον τοίχο και τον χώρο στον οποίο γίνεται η τοιχογραφία, ίσως χρειαστεί αστάρι πριν από τα χρώματα και βερνίκι μετά!

Ε.Σ: Καταλαβαίνω ότι κάθε νέος χώρος, κάθε νέο project που αναλαμβάνει να μεταμορφώσει το muralάκι είναι ξεχωριστό. Πώς γεννάται, λοιπόν, μία ιδέα; Ποια διαδικασία ακολουθείτε, από την πρώτη ματιά στον χώρο μέχρι την ολοκλήρωση του project;

Άννα: Αρχικά μας στέλνετε μια φωτογραφία του χώρου και σχέδια που σας αρέσουν ή ιδέες και θεματικές που προτιμάτε. Εμείς ετοιμάζουμε ένα προσχέδιο ηλεκτρονικά πάνω στη φωτογραφία που θα μας στείλετε και σας το στέλνουμε για αλλαγές και τροποποιήσεις. Φυσικά, στην πρώτη φάση λειτουργούμε μόνο με προσχέδια, μιας και το πραγματικό έργο θα αποτυπωθεί μια φορά, στον τοίχο.

Μόλις καταλήξουμε στο σχέδιο, ερχόμαστε στον χώρο και ξεκινάμε δουλειά! Προς το παρόν δουλεύουμε Σαββατοκύριακα κυρίως, και απογευματινές ώρες. Αναλόγως την πολυπλοκότητα και το μέγεθος του έργου διαμορφώνεται και ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση. Από λίγες ώρες, μέχρι εβδομάδες.

Ε.Σ: Ας μάθουμε και λίγα παραπάνω πράγματα για τις τοιχογραφίες… Μία απορία που ίσως προκύπτει είναι “Κι αν το μετανιώσω; Πώς θα γίνει όλο αυτό το έργο μονοχρωμία;”…

Άννα: Με αστάρι και χρώμα η τοιχογραφία θα είναι παρελθόν γρήγορα και εύκολα. Μπορούμε να το κάνουμε εμείς ή και μόνοι σας!

Ε.Σ: Κάτι άλλο, αν κάποιος έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο στο μυαλό του, θα μπορούσε αυτό να αποτυπωθεί στον τοίχο του;

Άννα: Φυσικά και μπορεί, αρκεί να είναι στα πλαίσια του εφικτού! Μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί μας, και να βρούμε μαζί τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εφαρμοστεί η ιδέα του!

Ένα έργο τέχνης στον τοίχο σου: Mural.gr

Ένα έργο τέχνης στον τοίχο σου: Mural.gr
2021. Τοιχογραφία σε επαγγελματικό χώρο. Χρησιμοποιήθηκαν ακρυλικά χρώματα και ματ βερνίκι για προστασία. Χρόνος τοιχογραφίας: 3 ημέρες

Ε.Σ: Στο πολύ πρακτικό θέμα, το οικονομικό. Όταν κάποιος αντικρίζει ένα τέτοιο έργο τέχνης ίσως σκέφτεται ότι οι τιμές θα είναι απαγορευτικές… Πώς γίνεται όμως η κοστολόγηση; Υπάρχει δυνατότητα αναδιαμόρφωσης του χώρου ανάλογα με το budget που διαθέτει ο καθένας;

Άννα: Για παράδειγμα, μπορεί ένα ογκώδες γεωμετρικό έργο να είναι πιο οικονομικό από μια κολώνα που θα έχει πολλές ζωγραφικές λεπτομέρειες. Παίζουν ρόλο και τα υλικά, ο χρόνος, το μέγεθος και η πολυπλοκότητα, ο εξοπλισμός που απαιτείται κ.λπ. Γι’ αυτό και επιμένουμε στην επικοινωνία. Ρωτήστε μας, πείτε μας το budget σας, τις ιδέες σας και τον χρόνο που διαθέτετε και θα μπορέσουμε να βρούμε μια μέση γραμμή! Ακόμη και αν δεν τη βρούμε, θα έχουμε γνωριστεί και θα έχουμε ανταλλάξει απόψεις, και αυτό είναι πολύ εποικοδομητικό!

Και για να σας δώσω ένα παράδειγμα και ένα tip: Μια τοιχογραφία μπορεί να δοθεί ακόμη και ως πρωτότυπο δώρο για κάποιο baby shower, σε μορφή χειροποίητης καρτούλας/δωροεπιταγής σε έναν φάκελο! Ένας τοίχος περίπου 10τ.μ. με απλά βρεφικά σχέδια ξεκινάει από 120€!

Ε.Σ: Οι αγαπημένοι σας καλλιτέχνες; Πείτε μας γενικά, αλλά και για τοιχογράφους της Ελλάδας και του εξωτερικού. Θα ήθελα πολύ να μάθουμε περισσότερα ονόματα καλλιτεχνών που ασχολούνται με αυτό το είδος ζωγραφικής…

Άννα: Θα ξεκινήσω από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Βραζιλία, με τις Ludico, δύο γυναίκες με πολύ δυναμισμό και ταλέντο! Εμπνέομαι συχνά από αυτές και μου αρέσει πολύ να παρακολουθώ τη σταδιοδρομία τους. Θα αναφέρω και τις Groh Playrooms από Αμερική που δε δημιουργούν ακριβώς τοιχογραφίες, αλλά χώρους παιχνιδιού. Αξίζει να δείτε τη δουλειά τους, είναι πολύ inspiring!

Από Ελλάδα θα αναφέρω τον αγαπημένο μου Σωτήρη Φωκέα, ή αλλιώς Soteur, τον One Bran και τον Bassment rats, αλλά και τη Νάντια Στασινού με τον rtm-one με το imaginary rooms! Είναι πολλοί και πολλές γενικά! Ενδεικτικά αναφέρω τους παραπάνω! Το σημαντικό με τους καλλιτέχνες αυτούς, είναι πως είναι και δημιουργοί φοβερού περιεχομένου. Λατρεύεις να ακολουθείς τους λογαριασμούς τους. Δεν είναι τυχαίο που καλλιτέχνες που έχουν εμπειρία στο marketing είναι απολαυστικοί στη δημόσια εικόνα τους!

Τροπική Αυλή! 2021. Τοιχογραφία με βερνίκι για αδιαβροχοποίηση. Αναπαλαιωμένα έπιπλα με χρώματα κιμωλίας και βερνίκι για ανθεκτικότητα και αντίσταση στο νερό.

Ε.Σ: Ασχολείστε και με άλλα πράγματα όμως εκτός από τα murals, και ένα από αυτά που θέλω να σταθούμε είναι η μεταποίηση παλαιών αντικειμένων, επίπλων συγκεκριμένα. Είναι εξαιρετικά όμορφο να δίνεις ξανά ζωή σε ένα παραπεταμένο παλιό αντικείμενο, και φυσικά η επανάχρηση των αντικειμένων είναι μία διαδικασία που θα έπρεπε να γίνεται συχνότερα για οικολογικούς λόγους… Πείτε μας γι’ αυτό!

Άννα: Και για οικολογικούς λόγους! Η επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων μειώνει το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και μας κάνουν πιο συνειδητοποιημένους καταναλώτες!

Νατάσα: Η μεταποίηση επίπλων αποτελεί μια πτυχή του mural και βασίζεται σε αυτό ακριβώς, την μετατροπή ενός άχρηστου επίπλου σε ένα νέο, μοναδικό και ξεχωριστό έπιπλο που διατηρεί την λειτουργικότητα του. Έχουμε πολλές φορές την τάση να πετάμε τα έπιπλα που δε μας αρέσουν πια ή που έχουν μικρές φθορές και να αγοράζουμε καινούρια, ενώ με λίγη δουλειά και αρκετή αγάπη, μπορούμε να τα μεταμορφώσουμε σε μοναδικά διαμαντάκια. Στο σημείο αυτό έρχεται το mural.gr. Η αγάπη μας για τα χρώματα και η δημιουργικότητά μας μάς εμπνέει ώστε να βλέπουμε τις όμορφες δυνατότητες, που κρύβονται πίσω από κάτι φαινομενικά άσχημο. Προσωπικά, η επαναχρησιμοποίηση και ο επαναπροσδιορισμός των αντικειμένων γενικότερα μου αρέσουν πάρα πολύ. Εκτονώνω τη φαντασία μου εκεί. Πολλές φορές μου έχει τύχει ένα αντικείμενο να μετατραπεί και να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο, το οποίο το μετατρέπει σε μοναδικό, πολύτιμο και ευφάνταστο. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε προετοιμασία κάποια μικροέπιπλα, τα οποία σίγουρα θα τα λατρέψετε και θα δείτε πώς ένα απλό, συνηθισμένο έπιπλο μεταμορφώθηκε σε κάτι μοναδικό. Φυσικά, να ευχαριστήσουμε και το Chalk Of The Town®, με τα οικολογικά και ελληνικά χρώματα κιμωλίας, και ιδιαίτερα την κα Τάμμυ, η οποία πίστεψε και βοήθησε αυτή την πλευρά του mural.gr και είμαστε πολύ χαρούμενες που συνεργαζόμαστε μαζί της.

Ένα έργο τέχνης στον τοίχο σου: Mural.gr
Αναπαλαιωμένα έπιπλα με χρώματα κιμωλίας και βερνίκι για ανθεκτικότητα και αντίσταση στο νερό.

Ε.Σ: Και είναι και η εικονογράφηση! Βλέπω κατά καιρούς στη σελίδα σας κάποια ιδιαίτερα illustrations. Είναι δουλεμένα σε χαρτί ή digital; Αναλαμβάνετε, λοιπόν, και γραφιστικές δουλειές;

Άννα: Δε θα έλεγα πως μπορούμε να αναλάβουμε γραφιστικές δουλειές, διότι απαιτούν εξειδίκευση γραφίστα. Φυσικά όμως, μπορούμε να συνεργαστούμε με illustrations σε εικονογραφήσεις ή την παραγωγή merchandise.

Είναι μέσα στα πλάνα μας και αυτό, όπως και πολλά ακόμη πράγματα τα οποία ετοιμάζουμε σιγά σιγά! Stay tuned for more!!!

Άννα & Νατάσα

Ένα έργο τέχνης στον τοίχο σου: Mural.gr

Λοιπόν, τώρα ξέρεις· ένας συμβατικός τοίχος μπορεί να μετατραπεί σε ένα έργο τέχνης. Το Mural.gr προσφέρει μία ολοκληρωμένη μελέτη και μία τελική πρόταση γι΄ αυτό που θα ταιριάζει τόσο στον χώρο σου όσο και στα θέλω σου. Μία σκηνή από τη φύση ή abstract και γεωμετρικά σχέδια, διχρωμίες και χρωματικοί συνδυασμοί, μήπως μία σκηνή από ένα αγαπημένο κόμικ ή ένας ήρωας καρτούν; Πραγματικά θα εκπλαγείς με το πόσο μπορεί να αλλάξει ο χώρος σου!


 

View this post on Instagram

 

A post shared by mural.gr (@mural.gr)

Βρείτε το Μural.gr εδώ:

Website

Facebook

Instagram

LinkedIn

Pinterest

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ