Υπάρχει μια στιγμή όπου το μάτι, το μυαλό και η καρδιά βρίσκονται σε μιαν ευθεία. Κι αυτή είναι η στιγμή που θα μας δώσει μια φωτογραφία που θα μετρήσει για την υπόλοιπη ζωή μας.

Henri Cartier Bresson

(22 Αυγούστου 1908, Παρίσι, Γαλλία – 3 Αυγούστου 2004, Παρίσι, Γαλλία)

Ο Τολστόι της φωτογραφίας! Ο Henri Cartier-Bresson, που έχει χαρακτηριστεί και ως “Ο Τολστόι της φωτογραφίας”, γεννήθηκε το  1908  κοντά στο Παρίσι. Γόνος μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της Γαλλίας, διάβαζε ακατάπαυστα, σπούδασε ζωγραφική και τελικά ασχολήθηκε με την φωτογραφία το 1930.


Ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της φωτογραφικής δημοσιογραφίας, με εικόνες που δεν γίνονταν πάντοτε απολύτως κατανοητές από το κοινό.

Ο Bresson, λάτρης του “φυσικού” στην εικόνα, χρησιμοποιούσε την μικροσκοπική τον μονάκριβο έρωτά του μία Leica 35’ με τον απλό φακό και το 36άρι ασπρόμαυρο φιλμ, χωρίς επεξεργασίες και χανόταν στο πλήθος για να αποθανατίσει με το κλικ του την κατάλληλη στιγμή.

Γύριζε το Παρίσι απ’ άκρη σ’ άκρη περπατώντας χιλιομετρικές αποστάσεις για να αποθανατίσει τις πιο απρόσμενες στιγμές.

Το 1947 υπήρξε συνιδρυτής στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Magnum, όπου αργότερα εργάσθηκε και ο Steve McCurry.

Εξαιρετικά ιδιόρυθμος χαρακτήρας, ένιωθε άβολα με τη δημοσιότητα και τις διακρίσεις, μισούσε τα άεροπλάνα και του ήταν παντελώς αδιάφορο το τελικό αποτέλεσμα μιας λήψης. Όπως έλεγε ο ίδιος “Στο κάτω κάτω οι κυνηγοί δεν είναι μάγειρες”. Έζησε και πέθανε στο Παρίσι το 2004 σε ηλικία 96 ετών.

A video posted by ART.harbour (@art.harbour) on

close

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ